25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăTechRegulamentul, încălcat pentru liniștea PSD

Regulamentul, încălcat pentru liniștea PSD

Social-democrații au reușit să mute dezbaterea moțiunii de cenzură inițiată de liberali după alegerile europarlamentare.
În acest fel, Victor Ponta evită dezbaterea în Parlament a unor subiecte delicate, precum amânarea reducerii CAS sau “scandalul Duicu”.

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis, ieri, ca moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea să aibă loc luni 26 mai, la o zi după euroalegeri. Calendarul a fost stabilit în funcție de voința majorității PSD-UNPR-PC, în condițiile în care PNL și PDL au cerut ca dezbaterea să aibă loc în această săptămână. Decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" şi două abţineri.

În urma deciziei majorității, moțiunea de cenzură inițiată de PNL și semnată de PDL, PMP și PPDD, va fi dezbătută la aproape două săptămâni de momentul depunerii, marțea trecută. Și aceasta deși termenele regulamentare sunt clare: moțiunea se prezintă în cel mult cinci zile de la depunere și se dezbate la trei zile după prezentare. Pe baza acestor reguli, documentul ar trebuit fi prezentat ieri și supus votului joia aceasta.
Însă, PSD a avut grijă să ocolească prevederile regulamentare. Săptămâna trecută, Birourile Permanente reunite nu au stabilit calendarul moțiunii de cenzură din lipsă de cvorum. Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu toate că Regulamentul ședințelor comune nu are nicio prevedere privind existența cvorumului la ședințele birourilor reunite. De fapt, PSD a forțat regulile parlamentare, pentru că Opoziția nu are  nicio modalitate practică de a contesta programul Parlamentului – la Curtea Constituțională pot fi contestate doar hotărârile Parlamentului. În aceste condiții, PNL a anunțat că va sesiza comisiile juridice ale Parlamentului cu privire la încălcarea Regulamentului, dar șansele unui astfel de demers sunt reduse, pentru social-democrații au majoritate și în aceste foruri.

De ce se teme PSD
Mai mult, după decizia de ieri, social-democrații au recunoscut că ar putea decide o nouă amânare, dacă la ședința de joi, când va fi citită moțiunea, nu va fi cvorum. “Eu îi rog pe colegii din opoziţie să-şi suspende campania electorală şi să vină joi, la ora 12.00, pentru a avea cvorum la plenul reunit. Le reamintesc, şi la ultima moţiune a domnului Boc a fost invocată această chestiune şi s-a amânat câteva săptămâni”, a comentat, ieri, președintele Camerei Valeriu Zgonea.
PSD a lăsat în suspensie subiectul prezentării moțiunii, pentru că este cel mai puțin delicat: inițiatorii citesc pur și simplu moțiunea de cenzură.
Însă, social-democrații au avut ca obiectiv amânarea după euroalegeri a dezbaterii. În acest caz, iau cuvântul toții reprezentanții partidelor, premierul răspunde acuzațiilor, după care se trece la vot. Este, practic, unul dintre cele mai mediatizate momente din Parlament, în majoritatea cazurilor televiziunile de știri transmițând în direct. Atitudinea PSD vine în contextul în care social-democrații au majoritate alături de UNPR, PC și UDMR, iar moțiunea are puține șanse de aprobare. Documentul este semnat de 215 parlamentari, iar pentru demiterea Guvernului sunt necesare 287 de voturi. Este puțin probabil ca, într-o săptămână, 70 de parlamentari să schimbe tabăra. De fapt, teama PSD este legată de dezbaterea unor subiecte delicate cu câteva zile înainte de votul pentru euroalegeri. Printre capetele de acuzare din moțiune se numără faptul că Guvernul nu a redus CAS-ul, dar și protecția pe care Victor Ponta o acordă baronilor PSD, fiind menționat în special cazul Duicu. Însă, Ponta nu vrea redeschiderea acestor subiecte, care au fost “acoperite” în ultima perioadă de propaganda PSD. De altfel, unui din motivele pentru care Parlamentul a fost în vacanță în timpul campaniei a fost tocmai dorința PSD de a lăsa partidele din opoziție fără o tribună de exprimare.
“Ponta este obişnuit să meargă să vorbească singur, să nu fie deranjat de moderatorii tocmiţi ca să-i ridice osanale şi să povestească, aşa cum face şi la începutul fiecărei şedinţe de guvern, cât de bine este în România, cât de frumos trăim noi în noua epocă pesedistă şi cum o singură problemă există, şi anume faptul că PNL nu se aliniază viziunilor sale”, a comentat, ieri, liderul PNL, Crin Antonescu.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă