Colegii premierului din PSD au sărit în apărarea lui, după ce DNA a anunțat că este pus sub urmărire penală pentru 19 infracțiuni. Astfel, Rovana Plumb, Gabriela Firea și Valeriu Zgonea și-au exprimat indignarea vis-a-vis de faptul că premierului i se cere demisia.
Mai mult, social democrații au precizat că acuzațiile care i se aduc premierului sunt nefondate, dar și că este ”suspect” faptul că Victor Ponta a fost pus sub învinuire de DNA fix în ziua în care liberalii au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.
Astfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, vineri, că Guvernul are un mandat dat de alegători şi de Parlament, iar Victor Ponta nu are de ce să plece de la Guvern, potrivit Mediafax.
„Opoziţia şi propaganda se agită acum, dar amintesc tuturor că Guvernul are în spate votul cetăţenilor şi pe cel al Parlamentului. Acestea sunt instanţele care dau legitimitate Guvernului, iar acest Guvern şi Victor Ponta au primit legitimitate de la Parlament şi de la alegători. Prin urmare, Executivul trebuie să-şi ducă mai departe mandatul, cu Victor Ponta premier, indiferent de agitaţia unora sau altora„, a menţionat Zgonea, într-o declaraţie de presă.
Purtătoarea de cuvânt a PSD a precizat că este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moţiunii de cenzură de către PNL şi afirmă că premierul nu a fost niciodată asociat la „Şova şi asociaţii” şi nu a avut relaţii juridice cu complexurile Turceni şi Rovinari.
„Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moţiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puţin ciudat acest întreg caz. Instituţiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă. Am auzit voci în spaţiul public care cereau deja demisia domnului Victor Ponta. Cred că este absurd! Domnul Victor Ponta nu are niciun motiv să îşi dea demisia, ci trebuie să îşi încheie mandatul dat de cetăţeni. Până la urmă, nu DNA face guvernare! Victor Ponta nu a avut niciodată, ca avocat sau în altă calitate, o relaţie juridică de niciun fel cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinar„, susţine, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriel Firea.
Gabriela Firea susţine că Victor Ponta nu a fost niciodată asociat la societatea „Şova şi asociaţii”, ci şi-a desfăşurat activitatea în calitate persoană fizică autorizată.
„În această calitate, a acordat asistenţă juridică în cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, în mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alţi avocaţi care desfăşurau doar activităţi de drept civil şi comercial. Dovada în acest sens este adresa de la Baroul Bucureşti”, afirmă Firea.
Totodată, președinta Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb, spune că premierul Victor Ponta trebuie să își continue mandatul, ea susținând că este suspectă apariția acestui dosar în care Ponta este urmărit penal în ziua depunerii moțiunii de cenzură a PNL.
”Este suspectă apariția acestui caz în ziua moțiunii de cenzură a PNL. Victor Ponta nu are de ce să demisioneze. Premierul Ponta trebuie să își continue mandatul. Politica se face în Parlament. Mi se pare suspect că acest dosar apare în ziua în care PNL depune moțiune de cenzură. Poate este o coincidență”, spune Rovana Plumb, într-un comunicat de presă.
Ministra Muncii mai susține că Guvernul trebuie să își ducă mai departe activitatea, cu Victor Ponta premier.
”Ponta este premier în baza unui mandat clar primit de la cetățeni la alegerile din 2012, mandat pe care trebuie să îl ducă până la capăt. Avem teme importante – Legea salarizării, Codul Fiscal – pe care trebuie să le finalizăm”, adaugă președinta Consiliului Național al PSD.
Totodată, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, consideră că premierul Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetăţenilor români şi are o datorie faţă de ei.
„Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetăţenilor României şi are o datorie faţă de fiecare cetăţean al ţării. Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să-şi ducă activitatea mai departe şi să finalizeze toate acele proiecte importante aşa cum ar fi cele aflate în derulare la Ministerul Sănătăţii, privind ieftinirea preţului la medicamente, noile terapii pentru bolnavii cu hepatită C, legea salarizării personalului medical, dar şi cele din alte domenii de activitate„, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
PSD Dâmbovița și PSD Cluj își declară susținerea pentru premier
Organizaţia judeţeană PSD Dâmboviţa îi cere lui Victor Ponta să nu renunţe la funcţia de prim-ministru.
„Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa a Partidului Social Democrat îşi exprimă solidaritatea cu domnul Victor Ponta, Prim-Ministrul României şi Preşedinte al Partidului Social Democrat şi consideră că acesta trebuie să rămână premier, rezultatele guvernării reprezentând argumentul determinant”, se arată în comunicatul PSD Dâmboviţa, semnat de preşedintele acestei organizaţii judeţene, Adrian Ţuţuianu.
PSD Dâmboviţa consideră „suspect” faptul că Ponta a fost citat şi i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în dosarul instrumentat de DNA, în ziua în care Partidul National Liberal depune o moţiune de cenzură.
Social-democraţii dâmboviţeni spun, de asemenea, că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind demisia premierului este „o abordare politicianistă” şi îl acuză pe şeful statului că a „abandonat poziţia de neutralitate”.
„Demersul domnului Klaus Johannis privind solicitarea de demisie a Premierului nu este decât o abordare politicianistă, în afara cadrului constituţional, şi nu are decât rolul de a sprijini Partidul Naţional Liberal în demersurile sale, Preşedintele României abandonând poziţia de neutralitate politică la care îl obligă Constituţia”, precizează documentul citat.
PSD Cluj a transmis, vineri, că audierea lui Victor Ponta în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură nu este o simplă coincidenţă, „ci o întoarcere în timp în epoca proceselor politice”.
„PSD Cluj îl susţine pe preşedintele Victor Ponta şi consideră că audierea acestuia în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură nu este o simplă coincidenţă, ci o întoarcere în timp din punct de vedere democratic, într-o epocă regretabilă din istoria României, epoca proceselor politice. Victor Ponta nu trebuie să-şi dea demisia, această situaţie trebuie analizată de Parlament. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii, legea trebuie respectată, dar justiţia televizată şi imixtiunea politicului în actul de justiţie nu trebuie tolerate”, a arătat, în comunicat, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Premierul este suspectat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat. De asemenea, Ponta este cercetat și pentru conflict de interese, infracțiune care ar fi fost săvârșită în timp ce era premier.
DNA a solicita Camerei Deputaților să încuviințeze cererea de urmărire penală a lui Victor Ponta.