Centrala solară care va orbita la o înălţime de 36.000 de kilometri va capta energia şi o va trimite către staţiile de pe Pământ. China poate deveni astfel prima ţară care va folosi energie solară captată direct în spaţiu.
Prin plasarea centralei pe orbita planetei, captarea energiei solare nu va fi afectată de interferenţele atmosferice, cantitatea de energie captată de panouri nu va mai fluctua în funcţie de anotimp.
Centrala solară de pe orbita planetei va capta energia soarelui şi o va converti în raze laser sau microunde. În acest format, fluxul va fi trimis către staţiile de pe Pământ, care o vor transforma în energie electrică.
O primă centrală experimentală pentru lansare în spaţiu se construieşte deja la Chongqing, conform presei chineze.
Oamenii de ştiinţă chinezi spun că o centrală solară pe orbita Pământului poate deveni o sursă inepuizabilă de energie pentru oameni. Aceasta poate capta energie în 99% din timpul unui an, la o intensitate mai mare de şase ori decât cea posibilă la nivelul solului.
Planul Chinei prevede plasarea în spaţiu unei centrale solare mici sau medii în perioada 2021 – 2025. Dacă totul decurge conform teoriei, va urma lansarea unei centrale mult mai mari care urmează să fie construită în jurul anului 2030.
Rămâne de văzut cum vor reuşi chinezii să trimită în spaţiu o centrală solară care ar trebui să cântărească 1.000 de tone.