15.5 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăTechCercetătorii pot începe experimentele la Centrul ELI de la Măgurele în acest...

Cercetătorii pot începe experimentele la Centrul ELI de la Măgurele în acest an

Echipa ELI-NP împreună cu colaboratorii din întreaga lume trebuie să se concentreze pe inițierea graduală a experimentelor începând cu acest an, a declarat, în România, profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI (Extreme Light Infrastructure). 

Gérard Mourou este mentorul științific al proiectului ELI-NP, membru al International Scientifc Advisory Board al Centrului ELI-NP și laureat al Premiului Nobel 2018 pentru fizică. Extreme Light Infrastructure (ELI) este numele pe care profesorul Gérard Mourou l-a dat acestui proiect de construcție a celui mai puternic laser din lume.

Declarația laureatului Premiului Nobel a fost făcută în contextul vizitei sale efectuată la Centrul ELI-NP de la Măgurele, în perioada 14-16 iulie 2020.

“În acest sens, ținând seama de potențialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluții la provocările globale legate de schimbari climatice și energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”, precizează un comunicat transmis de partea română.

Din partea statului român, proiectul este coordonat de academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ de la Măgurele.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sindicaliștii Hidroenergetica amenință cu greva. Aceștia acuză implicarea politicului în companie

Sindicatul Național Hidroenergetica, membru al FNME, afiliată CNS Cartel ALFA, organizație sindicală reprezentând peste 80% din salariații Hidroserv, trage un semnal de alarmă asupra...

George Simion, la conferința liderilor conservatori, la Washington: “Să facem România Mare, nu doar America”

Deputatul George Simion a participat, la Washington, la o conferință internațională a liderilor conservatori, de unde a transmis un mesaj în limba română: "Să...

Sindicaliștii Hidroenergetica amenință cu greva. Aceștia acuză implicarea politicului în companie

Sindicatul Național Hidroenergetica, membru al FNME, afiliată CNS Cartel ALFA, organizație sindicală reprezentând peste 80% din salariații Hidroserv, trage un semnal de alarmă asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă