13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechCel mai nou test pentru COVID-19 vine din Finlanda. Durează 2 minute...

Cel mai nou test pentru COVID-19 vine din Finlanda. Durează 2 minute și costă 2 euro

Dispozitivul a fost dezvoltat de Forum Virium Helsinki, o companie publică de inovaţie tehnologică din capitala finlandeză, în colaborare cu compania Deep Sensing Algorithms, responsabilă cu analizarea nivelului de fiabilitate a diagnosticului utilizând inteligenţă artificială (IA).

Potrivit Forum Virium, testele de fiabilitate ale noului test vor începe în iunie la centrele de sănătate din Helsinki şi Kazahstan şi ulterior vor fi extinse în Olanda şi SUA.

“Dacă este eficient, acest dispozitiv poate deveni testul pentru coronavirus cel mai rapid şi mai ieftin din lume”, notează compania într-un comunicat.

Pentru a efectua testul, pacientul trebuie să sufle între două şi patru ori timp de 30 de secunde în dispozitiv, ai cărui nanosenzori detectează şi măsoară compuşii organici volatili (COV) – biomarkeri generaţi de metabolismul uman – în aerul expirat.

După primirea mostrei, dispozitivul trimite datele unui server unde algoritmul bazat pe AI le analizează şi stabileşte diagnosticul în doar 2 minute.

Nivelul de fiabilitate al testului depinde de capacitatea algoritmului de a identifica în aerul expirat biomarcatorii specifici asociaţi infecţiei COVID-19.

Cele două companii intenţionează să înceapă cât mai curând producţia dispozitivului şi să-l lanseze pe piaţă începând din luna august.

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă