Intervievat de jurnaliștii de la Der Spiegel, Ion Iliescu a declarat că el a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti și dacă urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie.
„Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie”, afirmă acum Ion Iliescu, care era preșe-dintele României în acel moment, explicând că a aprobat solicitarea „în principiu”, detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeş, care fusese anterior director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), iar atunci era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.
Ion Iliescu a precizat că el a aprobat doar “o locaţie” destinată CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special, pentru detenţie. „Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat Iliescu. „Noi nu ne-am amestecat în activităţile SUA de acolo. Eu, ca preşedinte la vremea respectivă, am privit această cerere ca pe o chestiune minoră. Eram aliaţi, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui stat aliat de a avea un sediu în România”, a mai spus Ion Iliescu.
Informația a fost confirmată și de fostul şef al Administraţiei prezidenţiale, Ioan Talpeș, potrivit căruia Ion Iliescu i-a dat “mână liberă” să se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA. Potrivit fostului consilier prezidenţial, autorităţile române ar fi transmis CIA că nu aşteptau informaţii despre activităţile desfăşurate în acel sediu. „Nu am văzut personal locaţia. Eram conştienţi că puteau fi lucruri periculoase”, a recunoscut Talpeș.
Nicolai: nu am găsit dovezi
Declarațiile făcute de Ion Iliescu ridică o serie de semne de întrebare, în condițiile în care scandalul închisorilor CIA a izbucnit în 2006, iar șeful statului nu a spus nimic despre acest subiect timp de nouă ani de zile, când poziția oficială a României a fost că nu au existat astfel de centre de detenție. Chiar recent, în decembrie 2014, Ion Iliescu declara că nu are cunoştinţă de existenţa vreunei închisori a CIA în România. Acum, Iliescu nu a spus explicit că ar fi existat o închisoare CIA, dar este primul oficial român care lasă să se înțeleagă că acest lucru s-ar fi întâmplat. Dacă lipsa declarațiilor din tot acest timp este legată de secretul operațiunii, de ce acum nu ar mai fi valabilă această regulă?
În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, în urma căreia s-a stabilit, în 2006, că nu au existat închisori CIA pe teritoriul României. Preşedintele Comisiei parlamentare privind închisorile CIA, senatorul Norica Nicolai (PNL), își menține și în prezent punctul de vedere.
„Îmi mențin poziția de atunci. Nu am găsit nici o dovadă care să arate că ar fi funcţionat în România un centru de detenţie al CIA. Confirm rezultatul acelui raport care s-a făcut la momentul respectiv pe datele pe care le-am avut la dispoziție la acea dată ”, a declarat Norica Nicolai, pentru „România liberă“.
Ea a adăugat că afirmaţia lui Ion Iliescu nu dovedește faptul că ar fi existat închisori CIA. „Nu exclud colaborarea între serviciile de informații, dar dacă a existat un acord de colaborare acest fapt trebuie lămurit de cei care l-au încheiat”, crede Norica Nicolai. La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu a negat, săptămâna trecută, afirmaţiile unui jurnalist care a susţinut că pe teritoriul României au existat închisori CIA unde au fost torturaţi oameni, subliniind că nu există “o probă” că au funcţionat pe teritoriul ţării noastre astfel de centre de detenţie.
Ambasadorul SUA nu a știut
Ion Iliescu a fost criticat de deputatul Sebastian Ghiță, fost membru PSD și al comisiei SRI, cunoscut pentru relațiile apropiate cu serviciile secrete de la București. „Nu ştiu cui foloseşte poziţionarea antiromânească a fostului preşedinte Iliescu. Este evident că Rusia are un plan de destabilizare a ţărilor din jurul Ucrainei”, a comentat Ghiță.
Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform -documentului, CIA a utilizat metode “brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute. Numele țărilor în care au existat închisori nu a fost făcut public, dar potrivit, unor surse citate de Washington Post, printre acestea s-a numărat și România. CIA ar fi semnat, în anul 2002, un acord cu o instituţie decizională de rang înalt din România (neidentificată în versiunea publică a documentului) pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie au fost de ordinul milioanelor de dolari. Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre închisoarea secretă din România, iar ambasadorul american în România, Michael Guest, a calificat ca “inacceptabilă” această situaţie, cerând clarificări şi asigurări că nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.