13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCe este un HDD extern și de ce ai nevoie de unul

Ce este un HDD extern și de ce ai nevoie de unul

Ai auzit printre prietenii tăi vorbindu-se despre HDD extern și te întrebi ce este, de fapt, această invenție și cum funcționează? Ei bine, stai liniștit. E ușor să înțelegi atunci când ai toate informațiile la îndemână.

Descoperă, pe înțelesul tău, care este rolul lui și care sunt caracteristicile principale care îl fac de nelipsit din inventarul oricărui iubitor de tehnologie.

Scurtă introducere: ce este un HDD extern

Pentru început, trebuie să știi că face parte din categoria de hard drive-uri externe. Ele pot fi de 3 tipuri:

  • HDD – abreviere pentru Hard Disk Drive;
  • SSD – acronimul lui Solid-state Drive și
  • SSHD – Solid State Hybrid Drive, care combină câteva caracteristici din ambele forme deja menționate.

În cazul acestor dispozitive de stocare, un lucru este cert – ele nu sunt fixate în computer. În loc să fie inclusă în interiorul laptopului sau al unității centrale, o unitate externă este conectată la computer în exterior. Cum se face acest lucru? Prin intermediul unuia dintre porturile de care dispune device-ul tău.

Practic, denumirea îți spune de la bun început unde vei găsi această componentă. Deci, cum se conectează un hard disk extern la un computer? Ei bine, o unitate externă poate fi conectată foarte simplu printr-un cablu USB, FireWire sau eSATA. În plus, hard disk-urile externe variază în ceea ce privește capacitatea de stocare, majoritatea dintre ele oferind până la 1 TB spațiu de stocare.

De asemenea, acestea sunt, în mare parte, portabile. De aceea, oamenii se referă uneori la ele ca hard disk-uri portabile sau hard disk-uri mobile. Sunt cunoscute și ca hard disk-uri amovibile, având în vedere faptul că pot fi deconectate cu ușurință de la un computer.

În principal, oamenii folosesc cel mai mult hard disk-uri externe ca modalitate de stocare suplimentară. Cu alte cuvinte, le poți folosi ca un plus de memorie la unitatea de stocare care se află deja în computerul tău.

Cum funcționează un HDD extern

După cum ai aflat în secțiunea de mai sus, un hard disk extern poate fi fie un HDD, SSD, fie SSHD.

În cazul de față, hard disk-ul extern este un HDD, deci acesta va funcționa exact ca un HDD. La fel, dacă este un SSD, va funcționa la fel ca un SSD. Cu toate acestea, modul de conectare este cel care diferențiază un hard disk extern de un HDD, SSD sau SSHD intern obișnuit.

În principiu, utilizarea unui hard disk extern este la fel de ușoară ca și conectarea oricărui cablu de date la computerul tău. Doar introduci cablul în porturile potrivite și ai conectat memoria externă. De cele mai multe ori, computerul alimentează unitatea externă prin cablul de date. Prin urmare, atunci când conectezi o unitate externă la un computer pornit, aceasta apare automat pe ecranul computerului.

În cele mai multe cazuri, durează doar câteva secunde pentru ca unitatea externă să apară pe ecranul computerului. În acest moment, poți începe cu ușurință să salvezi fișiere pe unitatea externă sau să extragi fișiere de pe aceasta.

Uneori, este posibil ca unitatea externă să nu apară automat pe ecranul computerului din cauza unor setări ale dispozitivului tău. Însă nu este niciun motiv de îngrijorare. Poți accesa cu ușurință unitatea externă din Windows File Explorer.

Unitatea va apărea ca o a doua unitate de stocare pe computer, alături de unitatea de stocare internă. Prin urmare, odată ce îl deschizi, vei putea prelua/trimite fișiere de la/către hard disk-ul extern.

De ce ai nevoie de un HDD extern

Iată principalele avantaje ale unității de stocare externe:

  • aduce un plus de memorie laptopului sau calculatorului tău;
  • este ușor de folosit chiar și de către persoanele care nu sunt prietene foarte bune cu tehnologia;
  • se conectează rapid la dispozitivul tău;
  • îl poți lua cu tine oriunde ai nevoie, pentru că nu ocupă mult spațiu.

Comandă și tu un o unitate de stocare externă de tip HDD, potrivită nevoilor tale de stocare, și bucură-te chiar acum de mai mult spațiu de memorare pe computerul tău.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă