Remanierea lui Daniel Constantin din guvern dar și disputele din PSD dintre Liviu Dragnea și Victor Ponta pot afecta soarta coaliției majoritare.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat ieri, după şedinţa coaliţiei, că va înainta Administraţiei Prezidenţiale propunerile făcute de partenerii de la ALDE pentru a-l înlocui pe Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. El va fi înlocuit de Graţiela Gavrilescu, în prezent ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. În funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ALDE îl propune pe Viorel Ilie.
Daniel Constantin a afirmat că rămâne în ALDE pentru că „ceea ce se întâmplă încalcă orice regulă a democraţiei, a liberalismului”. „Se continuă politica pumnului în gură şi a deciziilor care se iau unilateral de către domnul Tăriceanu”, a comentat Constantin. Biroul Politic Central al ALDE a votat, duminică, retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele Daniel Constantin. Acesta se află de mai multă vreme în conflict cu Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl acuză că a monopolizat deciziile în partid.
Cum se fac jocurile în coaliție
Interesant este că, ieri, Daniel Constantin l-a acuzat pe Tăriceanu că ar fi apelat la sprijinul liderului PSD Liviu Dragnea. Acesta îl sprijină pe Tăriceanu, având interese comune de modificare a legislației penale, dar și pentru că Daniel Constantin este bănuit de mai multă vreme că este apropiat de Victor Ponta, afirmă surse parlamentare. De altfel, faptul că tensiunile din ALDE se leagă din cel din PSD este dovedit și de afirmația lui Daniel Constantin că se consultă zilnic cu fostul premier Victor Ponta.
Conducerea ALDE a decis, ieri, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. Hotărârea a fost luată în Delegația Permanentă, cu 86 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și șase abțineri. Pasul următor este ca ALDE să îi ceară premierului Sorin Grindeanu să-l demită pe Daniel Constantin din guvern, acesta fiind vicepremier și ministru al Mediului.
Atât Constantin cât și Ponta au evitat, deocamdată, să plece din ALDE, respectiv PSD și au preferat să aștepte desfășurarea evenimentelor și acumularea nemulțumirilor. Pentru a evita acuzațiile de „trădare”, atât Ponta cât și Daniel Constantin așteaptă să vadă dacă vor fi excluși din partidele lor. De altfel, ieri, Tăriceanu a sugerat că este posibil ca ALDE să nu îl excludă pe Daniel Constantin, care a rămas copreședinte al formațiunii. „Domnia sa (n.r. – Daniel Constantin) până la Congres şi eu şi toţi ceilalţi colegi ne păstrăm funcţiile politice. Congresul va decide asupra viitoarei structuri a ALDE şi pentru mine şi pentru toţi colegii. Congresul nu face decât să aleagă viitoarea conducere, nu stă să se ocupe de excluderi de membri”, a afirmat Tăriceanu.
Calculele majorității
Deși par simple izbucniri de orgoliu, este posibil ca disputele să aibă efecte în Legislativ. La începutul scandalului din ALDE, Daniel Constantin se baza pe sprijinul a zece parlamentari din cei 29. Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu nu a stat cu mâinile în sân, încercând să îi atragă pe unii dintre susținătorii lui Daniel Constantin. Unul dintre aceștia, Viorel Ilie, a fost propus de Tăriceanu pentru a prelua Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
De fapt, strategia pare inspirată de cea a lui Liviu Dragnea, care i-a răsplătit cu posturi în guvern pe unii dintre susținătorii lui Victor Ponta, precum Rovana Plumb. La rândul său, Victor Ponta nu se bucură de un sprijin prea consistent în PSD dar au circulat informații neoficiale potrivit cărora ar fi sprijinit de 14-15 parlamentari. Varianta cea mai vehiculată ar fi ca ei să acționeze separat de partid, în privința voturilor la proiectele de legi. În prezent, PSD și ALDE au 249 de parlamentari, iar majoritatea în Legislativ este de 233 de voturi. Dacă 24-25 de parlamentari (cât ar aduna Constantin și Ponta) ar avea priorități diferite de cele ale lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, coaliția PSD-ALDE nu ar mai avea majoritate, bazându-se pe doar 225 de voturi.
Scandalul din ALDE și amenințările lui Victor Ponta legate de părăsirea PSD pot zdruncina coaliția de guvernare. Liviu Dragnea ia în calcul cooptarea UDMR la guvernare.
Surse parlamentare afirmau că opoziția tandemului Ponta-Constantin se va îndrepta în principal împotriva lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu, dar nu neapărat împotriva premierului Sorin Grindeanu.
O astfel de pierdere poate fi compensată doar prin cele 30 de voturi de la UDMR. PSD, ALDE și UDMR au un protocol de colaborare parlamentară, care ar urma să fie reevaluat la finalul sesiunii parlamentare. Pentru a fi sigur de sprijinul UDMR, Liviu Dragnea ia în calcul cooptarea Uniunii la guvernare.
Ponta se vede salvator
Fostul premier Victor Ponta, a ieșit, ieri, la atac, rememorând o întâlnire a USL din 2012 din Delta Dunării, de la Murighiol. Ponta susține că atunci în barcă se aflau aături de el, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, iar la final remarcă că doar Liviu Dragnea a mai rămas în barcă. Ponta ține să-i transmită un mesaj lui Grindeanu, după ce l-a văzut stând în aceeași barcă cu Liviu Dragnea.
„Sper să fie deștept și să își pună urgent o vestă solidă de salvare pe el – istoria se repetă pentru cei care nu învață din experiențele trecutului”, a afirmat Ponta. Fostul premier a lăsat să se înțeleagă că va începe racolările social-democraților nemulțumiți de Dragnea. „Eu mă descurc foarte bine să înot – chiar și contra curentului! Așa că sunt pregatit să salvez cât pot de mulți pasageri căzuți (sau aruncați) din barcă!”, scrie Victor Ponta, pe pagina personală de Facebook.
Zece parlamentari ALDE sunt pregătiți să părăsească partidul, în frunte cu copreședintele Daniel Constantin. Ei ar putea devenit independenți.