10.2 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăTechCe a declarat liderul UDMR, înainte de consultările cu Iohannis

Ce a declarat liderul UDMR, înainte de consultările cu Iohannis

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că reprezentanţii Uniunii aşteaptă să vadă ce conţine Strategia de Apărare, întrucât nu au văzut documentul, informează Mediafax.

Citește și: Klaus Iohannis, consultări cu partidele politice pe tema Strategiei Naționale de Apărare

“Eu şi liderul Grupului UDMR din Senat, Marko Bela, vom participa la consultările de la Palatul Cotroceni, tema fiind Strategia de Apărare. Aşteptăm să fim informaţi, să fim puşi în temă, nu ştiu ce conţine documentul. Probabil, la consultări va fi abordat şi cazul Ponta, deşi nu figurează ca temă a discuţiilor. Situaţia în care se află premierul este una complicată”, a spus liderul UDMR.

Președintele UDMR a confirmat că va participa, alături de senatorul Marko Bela, la consultările de la Cotroceni, pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat la Cotroceni pe liderii partidelor parlamentare, pentru discuții pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Iniţial, invitaţia transmisă de şeful statului liderilor partidelor și formațiunilor politice parlamentare era pentru luni, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.

În urmă cu puţin timp, Administraţia Prezidenţială a anunţat că programul consultărilor preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare a fost modificat luni, partidele la putere fiind convocate separat de cele ale opoziţiei.

Iohannis i-a invitat pe liderii politici la discuții privind Strategia Națională de Apărare a Țării.

Departamentul Securităţii Naţionale al Administrației Prezidențiale, condus la acea vreme de consilierul George Scutaru, iar în prezent de consilierul prezidențial Ion Oprişor, a început, în luna februarie, procesul de consultări interinstituţionale pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o întâlnire cu deputaţii din comisia de apărare din Parlament.

Preşedinţia preciza atunci că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Naţională de Apărare a Ţării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional, alături de programul de guvernare în vigoare, iar documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de 6 luni de la învestirea în funcţie a Preşedintelui.

Administrația Prezidențială a propus și reprezentanţilor organizațiilor nonguvernamentale să contribuie la elaborarea Strategiei cu recomandări privind planificarea apărării la nivel național, riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor, vineri, avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze, apreciind că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieși repede din această situație și spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului și că prima opțiune, cea mai bună, este o demisie a premierului și a Guvernului.

Cele mai citite

Macron are intenția să ajungă în Ucraina până la jumaătatea lui martie

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, "are toată intenţia de a merge în Ucraina până la jumătatea lui martie", a subliniat luni anturajul său, după ce...

Totul despre hernii: tipurile de hernii, cauze, simptome și tratament

Herniile sunt afecțiuni medicale în care un organ intern se deplasează sau împinge în mod anormal prin peretele muscular sau țesuturile care îl conțin. Aceasta...
00:01:08

Doctorul OMS „șocat” după vizita la spitalul Nasser din Gaza

Într-un videoclip difuzat de Organizația Mondială a Sănătății(OMS), medicilor Națiunilor Unite li s-a permis trecerea duminică (18 februarie) într-un spital din Gaza care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă