1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăTechBătălie în PSD cu dosarele pe masă

Bătălie în PSD cu dosarele pe masă

Pentru a scăpa de criticile referitoare la modul autocratic în care a impus-o pe Rovana Plumb la șefia PSD, Ponta face, aparent, un pas înapoi și este dispus să existe azi un vot al Biroului Permanent. „Întâmplător“, înaintea ședinței, televiziunea lui Sebastian Ghiță a venit cu noi informații despre un alt dosar pe care l-ar avea în lucru la DNA principalul adversar al premierului, Liviu Dragnea.

De la refrenul de luni, cum că Victor Ponta s-a retras temporar de la șefia PSD și este firesc ca interimatul Rovanei Plumb să continue automat, în baza acceptului deja exprimat de membrii Biroului Permanent, ședința de astăzi începe sub alte auspicii. Ponta s-a repliat după atacul dur al lui Liviu Dragnea și a mutat strategic pe două paliere: organizare internă și imagine publică. Rămâne de văzut dacă mutările sunt câștigătoare sau numărul doi din PSD va găsi noi resorturi în bătălia pe care o duce fățiș cu tabăra Ponta.

Va fi un vot și când?

„Nu mai sunt președinte al PSD, punct. Colegii mei se întâlnesc miercuri (astăzi – n.r.), își aleg un alt președinte interimar până la congres“, a spus Ponta luni seara, la Antena 3, precizând că, în mod normal, pe Statut, congresul ar trebui să fie în 2017. Cu doar câteva ore înainte, însă, același Ponta declara, la sediul PSD din Kiseleff, că interimatul Rovanei Plumb este „statutar și legitim“, întărind ideea vehiculată deja de susținătorii săi că nici nu mai are rost vreo discuție pe această temă.

Citește și: Gabriel Oprea joacă la două capete

Ce s-a întâmplat, atunci, între cele două momente? S-au înmulțit vocile care spun că nu este democratic ca președintele care se retrage din funcție să-și desemneze succesorul. Primul care a spus răspicat acest lucru și a vorbit despre „demisia“ lui Ponta (deci, nu „retragere temporară“) și despre „locul gol“ de la vârful PSD a fost Liviu Dragnea. Se știe, de asemenea, că acesta a cerut convocarea unui Comitet Executiv miercurea viitoare, pentru ca forul să decidă „calea de urmat“. Ulterior, în jocul criticilor la adresa lui Ponta s-a prins și Vasile Dâncu, fost vicepreședinte al PSD și membru al așa-numitului Grup de la Cluj. „Dacă Victor Ponta a făcut acest gest (al demisiei – n.r.) pentru partid, atunci ar trebui probabil să meargă un pic mai departe: să discute în interiorul partidului o soluție de conducere interimară. (…) Aceasta nu e o decizie pe care o lași așa, singur, autocratic, și cred că ar trebui să meargă mai departe și să fie aleasă o conducere interimară“, a declarat Dâncu la Digi 24. Sociologul a vorbit și despre organizarea congresului extraordinar, care „ar trebui grăbită“, deoarece alegerile locale sunt în primăvara anului viitor.

Ca urmare a replierii lui Ponta, am putea asista astăzi la un vot în ședința Biroului Permanent, vot care să facă inutilă convocarea Comitetului Executiv. Premierul nu riscă, practic, nimic dacă merge pe această variantă pentru că se bucură de susținerea majorității membrilor Biroului Permanent și ar instala-o pe Plumb fără emoții în scaunul de interimar. În plus, este mai ușor să controleze aproximativ 20 de oameni (BPN are 25 de membri, fără Ponta și fără Dragnea), decât circa 85 de oameni (CEx cuprinde BPN, plus șefii de filiale, plus parlamentari și miniștri).

Este de așteptat, însă, ca Dragnea să insiste pentru convocarea Comitetului Executiv, mizând pe faptul că mulți șefi de filială și parlamentari ar sprijini tabăra Dragnea-Zgonea. Să nu uităm că zilele trecute, numărul doi din PSD a întreprins un prelungit turneu prin țară pentru a-și verifica susținerea.

Dosarul lui Dragnea pe filiera Bica

Luni seara, adică exact după ce fostul ministru al Dezvoltării a cerut CEx și vot pentru interimar, televiziunea lui Sebastian Ghiță, prietenul premierului, a prezentat noi informații spumoase dintr-un alt dosar pe care procurorii DNA i l-ar pregăti lui Dragnea. Este vorba de dosarul în care fosta șefă a DIICOT este cercetată pentru că ar fi primit 3,5 milioane euro mită de la omul de afaceri Ioan Niculae pentru a interveni în soluționarea dosarului acestuia. Despre implicarea lui Liviu Dragnea în această cauză s-a vorbit, prima dată, în decembrie 2014, când acesta a și negat vehement că ar avea vreo legătură, doar că acum apar informații detaliate despre cum se întâlnea vicepremierul cu procurorul-șef al DIICOT în cursul anului 2013.

Dragnea are deja probleme penale (condamnare la un an de închisoare cu suspendare, în prima instanță), dar speră să fie, în final, achitat. Fostul vicepremier a vizat și în trecut șefia PSD, când calculele din Kiseleff arătau că Ponta câștigă prezidențialele și că va fi organizat un congres pentru desemnarea înlocuitorului. Pentru a-și maximiza șansele, când s-a aflat din stenograme că Viorel Hrebenciuc îi promitea sprijin pentru șefia PSD lui Dan Șova, Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță au decis să formeze un tandem: primul țintea funcția de președinte al PSD, al doilea, pe cea de președinte executiv. Între timp, s-au schimbat multe, inclusiv pierderea prezidențialelor și dosarele de la DNA. 

Referat procurori DNA

  „În cursul anului 2013, mai exact după numirea în funcţia de procuror-şef DIICOT a numitei Bica Alina Mihaela, între aceasta şi Dragnea Nicolae Liviu, vicepremier al Guvernului României, au avut loc mai multe întâlniri la sediul firmei TAWIL, situat în Bucureşti, pe strada Mareşal Alexandru Constantinescu, nr 22. Dragnea a precizat că el ar fi de profesie inginer şi nu s-ar pricepe la justiţie şi doreşte să fie consiliat de către Bica. În acelaşi context, Dragnea i-a cerut procurorului-şef DIICOT să-l sprijine pe Ioan Niculae, inculpat într-un dosar al DIICOT, în sensul de a rezolva în mod favorabil dosarul acestuia sau, dacă nu se putea repede, să întârzie soluţionarea lui până după alegerile prezidenţiale, mai exact până la sosirea unui moment politic favorabil. Pentru acest serviciu, Dragnea i-a promis lui Bica suma de 3,5 milioane de euro, banii urmând a fi luaţi de la Ioan Niculae şi ulterior înmânaţi magistratului. Totodată, Dragnea a promis că o va sprijini să obţină funcţia de procuror general al României în scopul celor mai sus arătate.“

 „Legătura dintre Dragnea Nicolae Liviu şi Bica Alina Mihaela se ţinea cu ajutorul unor telefoane dedicate numai acestor convorbiri, un telefon fiind la un om de încredere sau şofer al lui Dragnea şi celălalt la Bica. Convorbirile aveau loc numai prin sms-uri, iar la momentul în care se stabileau întâlnirile dintre cei doi, respectiv între omul de încredere al lui Dragnea şi Bica, aceasta se deplasa în zona Rondul Francis aflat pe strada Ghe. Brătianu şi de acolo era preluată de şoferul lui Dragnea şi dusă la sediul firmei TAWIL, unde o aştepta Dragnea.“  (sursa Romania TV)

 

Cele mai citite

Vreme rece și precipitații în toată țara de Crăciun: ploi și ninsori în prognoza ANM

Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu ploi și lapoviță în mare parte din țară, iar, începând de duminică seară, temperaturile vor scădea brusc. La...

Începe modernizarea liniei feroviare Roman-Iași-Frontieră. Trenurile vor circula cu 160 km/h

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a emis Acordul de mediu pentru proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Roman-Iași-Frontieră”. Proiectul, derulat de CFR, vizează reabilitarea...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă