33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăTechANCOM a întocmit lista localităților unde riști să intri fără să vrei...

ANCOM a întocmit lista localităților unde riști să intri fără să vrei în roaming

Prin intermediul acestei platforme informatice, utilizatorii pot afla gradul de acoperire în diferite județe, precum şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii de comunicații mobile activi pe piaţa din România.

Harta a fost actualizată și cu localităţile din România care prezintă risc de roaming involuntar.

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor României aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Zone cu risc de roaming involuntar se găsesc în judeţele Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

Utilizatorul aflat pe teritoriul României care intră involuntar în roaming ar putea fi facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla în afara României. Evident, cele mai mari riscuri sunt în cazul intrării în roaming pe rețele din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, întrucât aceste țări nu fac parte din UE, iar drept urmare tarifele de roaming pot fi scumpe.

Pentru a exclude intrarea involuntară în roaming, posesorii de telefoane sau tablete sunt sfătuiți să selecteze manual reţeaua, dezactivând opţiunea de selectare automată a reţelei, și să solicite operatorului de comunicații mobile activarea serviciul de roaming numai înainte de a călători în străinătate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă