Liderul PSD a încercat să blocheze remanierea cerută de premier, folosindu-se de decizia ALDE de a-l sprijini pe ministrul Viorel Ilie. Klaus Iohannis a sugerat, însă, că va căuta altă majoritate dacă și al doilea guvern PSD va fi debarcat. Mihai Tudose și-a nuanțat declarațiile anterioare, afirmând că își va da demisia dacă i-o va cere PSD.
Comitetul Executiv al PSD discută, la această oră, solicitarea premierului Mihai Tudose de a opera o remaniere guvernamentală. Ședința CEx a fost precedată de o ultimă negociere între șeful PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose, în încercarea de a găsi un compromis. Cei doi au ajuns împreună la reuniunea CEX, cu mașina președintelui PSD, evitând să spună dacă au ajuns la o înțelegere. ”Dacă partidul mi-o cere, demisioneze”, a comentat Tudose.
Premierul vrea să îi schimbe pe pe cei trei miniştri cu probleme penale – Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Viorel Ilie – dar şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Pe lista neagră ar mai fi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.
Strategia taberei Dragnea-ALDE
Înainte de reuniunea PSD, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că partidul pe care îl conduce menține sprijinul politic pentru ministrul Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul), după ce premierul Mihai Tudose a vorbit despre necesitatea remanierii miniștrilor cu ”probleme penale”. ”Nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie, noi i-am acordat sprijinul politic. Nu DNA face Guvernul”, a spus Tăriceanu, după o reuniune a conducerii ALDE. Totuşi, Călin Popescu Tăriceanu nu a pomenit nimic despre reacţia ALDE în cazul în care Tudose va decide totuşi să-l demită el pe Ilie. Mai mult, Tăriceanu a refuzat să dea un răspuns clar atunci când jurnaliştii l-au întrebat dacă ALDE este pregătită să iasă de la guvernare.
Tăriceanu a precizat că a discutat cu conducerea ALDE despre ”dorința de a menține în continuare coaliția de guvernare, de a acorda sprijin Guvernului”.
Reuniunea ALDE a fost precedată de o întâlnire între liderul PSD Liviu Dragnea și șeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Mișcarea a făcut parte din strategia președintelui PSD. După ce baronii PSD s-au grupat în jurul lui Mihai Tudose, Liviu Dragnea a anunțat, de fațadă, că este de acord cu remanierea cerută de Mihai Tudose. Dragnea, însă, știe că dacă va acepta sacrificarea unor miniștri apropiați, în frunte cu Sevil Shhaideh (Dezvoltare Regională), urmărită penal în dosarul Belina, va pierde controlul PSD.
În realitate, Dragnea a plănuit să se prezinte la ședința PSD, înarmat cu refuzul ALDE de a renunța la ministrul Viorel Ilie, acuzat de trucarea unor concursuri. Or, Viorel Ilie este unul dintre cei trei demnitari cu probleme penale, despre care Mihai Tudose a spus că îi vrea în afara Executivului. Atitudinea lui Tăriceanu i-a venit ca o mănușă lui Dragnea, pentru că poate provoca retragerea lui Tudose, care a spus că va demisiona din funcția de premier dacă liderii Coaliției nu îi revocă pe miniștrii pe care el îi vrea plecați. Mai mult, Dragnea ar putea spune în PSD că Tăriceanu a fost cel care a provocat demisia lui Tudose.
Raportul aruncat de Dragnea pe piață
Cu câteva ore înainte ca membrii Comitetului Executiv să discute remanierea miniștrilor cu probleme penale, presei i-a fost livrat un raport de evaluare a activității Cabinetului Tudose. Din document reiese cât de „dezastruos” stă Guvernul la circa trei luni și jumătate de la instalare. Îi sunt imputate actualului premier PSD atât măsuri care au termen de îndeplinire 1 ianuarie 2018, cât și, atenție, măsuri la care coaliția PSD-ALDE a decis să renunțe. Gen impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate.
Iohannis amenință PSD cu pierderea guvernării
Cu câte ore înainte de ședința PSD, președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose au vizitat uzina Ford din Craiova. Cei doi au avut și o discuție despre remanierea guvernamentală iar Klaus Iohannis a încercat să contracareze strategia lui Liviu Dragnea, prin declarații publice, înaintea reuniunii decisive a PSD. ” Eu cred că premierul e de bună-credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă”, a declarat Iohannis.”Dacă e nevoie de o remaniere pentru a obţine aşa ceva, atunci remaniere să fie”, a spus Iohannis.
„Dacă şi acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranţă ar trebui să-mi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situaţie”, a afirmat Iohannis. Practic, în acest fel, șeful statului le-a transmis un mesaj clar liderilor PSD care urmau să decidă doarta remanierii: dacă acceptă plecarea lui Tudose, riscă să piardă guvernarea. Or, liderii PSD știu că majoritatea PSD-ALDE este fragilă – fapt dovedit de votul pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu din funcția de premier – 241 de voturi, față de 233 necesare. Președintele a adăugat că dorește un guvern trebuie format din ”oameni curați” care nu niciun fel de probleme penale. ”În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie aşa cum funcţionează în justiţie. Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru o persoană care merge în faţa justiţiei, pentru un politician care merge în faţa poporului contează integritatea, adică să nu fie suspectat de nimic”, a mai spus Iohannis.