13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăTechAmbasada Chinei despre declarațiile lui Orban: Este un abuz al conceptului de...

Ambasada Chinei despre declarațiile lui Orban: Este un abuz al conceptului de „securitate națională”

Declarațiile premierului nu s-au fondat pe nimic, având în vedere că proiectul de lege pentru implementarea 5G nu a stabilit nicio regulă clară care să elimine vreun producător de echipamente 5G. De altfel, chiar și premierul a revenit și a spus că „nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege.”

Ambasada Chinei a reacționat prin purtătorul de cuvânt la declarațiile prim-ministrului. Redăm mai jos opinia Ambasadei:

„Am remarcat observații relevante și suntem extrem de îngrijorați de acestea. Orientarea politicilor a unei țări în ceea ce privește 5G reflectă faptul dacă aceasta poate garanta securitatea investițiilor străine și poate crea un mediu de afaceri deschis, echitabil, corect și nediscriminatoriu, care este un indicator important pentru imaginea sa internațională și mediul de investiții.

De-a lungul anilor, Huawei și alte companii chineze de tehnologie avansată au participat activ la construcția infrastructurii informaționale din România, contribuind pozitiv la dezvoltarea economică și socială a României precum și la progresul științific și tehnologic. Nu a existat niciun incident de securitate cibernetică care să reprezinte o amenințare la adresa securității naționale.

Ne opunem ferm abuzului conceptului de „securitate națională”, în absența unei baze de fapt și a unor dovezi concludente, încălcându-se  regulile pieței și principiul concurenței loiale, în scopul excluderii anumitor companii din anumite țări și se blochează artificial cooperarea științifică și tehnologică.

Securitatea cibernetică este o preocupare comună a tuturor țărilor. Suntem dispuși să lucrăm cu alte țări pentru a sprijini mecanismul și cadrul internațional universal reprezentativ și autoritar bazat pe conceptul de securitate cibernetică deschisă și cooperantă, printr-un proces multilateral transparent și inclusiv, să discutăm și formulăm standarde și reguli de securitate ale rețelei 5G. Ar trebui să stabilim un sistem de încredere reciprocă și recunoaștere reciprocă pentru evaluare și certificare, să promovăm în comun cooperarea globală în domeniul securității datelor, astfel încât tehnologia informației sigure, fiabile și de înaltă calitate să poată oferi un nou impuls pentru redresarea economică globală și o viață mai bună pentru oamenii din toate țările. Sperăm că părțile relevante din România vor susține principiile economiei de piață și ale concurenței loiale, vor respecta regulile economice și comerciale internaționale, vor folosi faptele și știința drept criterii de bază și vor lua în mod independent deciziile obiective și corecte, să ofere un mediu de afaceri deschis, echitabil, corect și nediscriminatoriu pentru companiile străine din România, inclusiv companiile chineze, și vor proteja în mod eficient drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze.”

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 707: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri la granița cu Polonia

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri...

Ploiești: Cupa Irina Deleanu la Gimnastică Ritmică a ajuns la a 23-a ediție

Sala Sporturilor Olimpia găzduieşte, de joi până duminică, cea de-a 23-a ediţie a Cupei Irina Deleanu la Gimnastică Ritmică, întrecere pe care Federaţia Română...

Rusia va ieși dintr-un acord cu Marea Britanie prin care britanicii pescuiau în Marea Barents

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a denunţat miercuri un acord între Uniunea Sovietică şi Marea Britanie care permitea pescarilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă