Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vă invită la expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie “Radiografia unei lumi dispărute“, care dezvăluie publicului istoricul unuia dintre cele mai vechi şantiere arheologice din România, situl de la Sultana – Malu Roşu.
Expoziţia prezintă descoperirile realizate de-a lungul timpului în acest sit şi rezultatele proiectului “Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014)“, pentru a face cunoscută comunitatea eneolitică ce a existat la Sultana în urmă cu 6.000 de ani. Acum 6000 de ani, în zona Olteniţa a României, în localitatea Sultana – Malul Roşu, înflorea civilizaţia Gumelniţa, una dintre cele mai înfloritoare din acele timpuri.Având la îndemână unelte preistorice, locuitorii de atunci se luptau cu vicisitudinile naturii, cu încercările de a-şi dobândi hrana cu orice preţ, cu bolile care îi răpuneau la vârste foarte fragede.
Vizitatorilor Muzeului Național de Istorie al României li se propune aşadar, o interacţiune cu acea lume, ale cărei rădăcini s-au pierdut în negura timpului, o întâlnire cu o istorie nescrisă. Între omul de acum 6000 de ani și cel de astăzi există o singură asemănare: lupta pentru supraviețuire. Desigur, cu alte mijloace şi în cu totul alt context, omul modern, ca și cel din urmă cu șase milenii, muncește din greu pentru a asigura hrana lui și a familiei și face totul pentru a rămâne în viață. Ca și atunci, și în zilele noastre, capacitatea de adaptare la mediu și legea celui mai puternic înving.