Odată cu schimbarea sezonului, rutina zilnică de îngrijire a tenului trebuie modificată şi adaptată noilor condiţii climatice.
Pentru curăţarea tenului este indicat un demachiant mai gras, chiar şi în cazul tenurilor cu mult sebum, deoarece acesta are rol de decongestionare a stratului cornos. În completare, este recomandat un tonic fără alcool, sau chiar astringent (în cazul tenului mixt şi gras), folosit pentru înlăturarea urmelor finale de demachiant şi a excesului de grăsime.
Citeşte şi Cinci ingrediente minune pentru un ten frumos
Pentru hidratarea tenului, trebuie folosită dimineaţa şi seara o cremă nutritivă, care reface bariera protectoare a pielii şi totodată asigură un nivel optim de hidratare. Crema trebuie să includă factor de protecţie solară care apără pielea de UVA şi UVB, împiedicând astfel îmbătrânirea prematură a tenului. Cremele cu un PH mărit (ce depăşesc indicele 9) trebuie evitate, la fel şi folosirea săpunului, cu excepţia celor presate la rece care nu conţin aşa de mulţi iritanţi şi detergenţi.
După vârsta de 26 de ani, zona ochilor trebuie să beneficieze de o îngrijire atentă, pentru a stimula puterea de regenerare a celulelor. Cremele speciale utilizate trebuie să aibă o textură fină şi să nu conţină ingrediente iritante.
În plus, pentru sporirea efectelor benefice ale produselor de îngrijire se pot folosi măşti cu ingrediente naturale. O mască naturală foarte eficientă este cea cu uleiurile esenţiale de jojoba, migdale sau măsline, peste care se aplică comprese călduţe. Uleiul încălzit puţin se aplică în strat subţire pe faţă, apoi se pun comprese de tifon călduţe înmuiate în apă plată sau minerală. În locul uleiului se poate folosi mierea de salcâm sau de tei încălzită la bain-marie, urmând acelaşi procedeu.