Majoritatea românilor nu înţeleg importanţa unui stil de viaţă activ şi nu fac mişcare în mod constant, este concluzia studiului „Atitudini şi comportamente în stilul de viaţă al românilor”, realizat la începutul anului în ţara noastră.
În prezent, jumătate dintre români nu fac sport deloc sau nu practică constant un sport deoarece consideră că sunt mult prea ocupaţi pentru a ajunge la sală sau pentru a alerga în parc. Aproape un sfert cred că sportul implică prea multe cheltuieli, pe care nu şi le permit, şi de aceea nu fac exerciţii fizice.
„Mişcarea este deosebit de importantă pentru starea noastră generală de sănătate. Cu o oră de mişcare, în fiecare zi, luptăm eficient împotriva kilogramelor în plus şi împotriva stresului acumulat la muncă. Sportul este la îndemâna noastră, fie că practicăm sport constant şi mergem la sală sau pur şi simplu mergem mai mult pe jos, urcăm şi coborâm scările. Cu voinţă, putem asimila acest obicei sănătos zilnic”, spune dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla cele 15 beneficii incredibile ale sportului.
Din păcate, majoritatea românilor nu consideră că practicarea unui sport are un impact major asupra stării de sănătate. 48% sunt motivaţi să facă mişcare de faptul că arată mai bine, iar 19% fac sport pentru că le oferă ocazia de a întâlni oameni noi şi de a socializa.
„Românii nu fac o asociere clară nici între sport şi scăderea în greutate. Cei mai mulţi se plimbă în timpul unui regim de slăbire, ceea ce nu este suficient pentru a avea rezultate bune”, avertizează nutriţionistul.
Lipsa de mişcare poate fi explicaţia pentru faptul că în 2012 a crescut numărul celor care nu sunt satisfăcuţi de greutatea lor corporală şi o consideră prea mare. Numărul românilor care au ţinut mai mult de o dietă în ultimul an a crescut cu 6 procente, însă numărul celor care au reuşit să ţină dieta mai mult de o lună a scăzut cu 6%. De aceea, 64% dintre românii care au ţinut o cură de slăbire consideră că ar trebui să ţină în continuare un regim pentru scăderea în greutate, însă amână data începerii acestuia.
Citeşte şi Eşti diabetic? Află care este programul de exerciţii fizice potrivit pentru tine
Studiul intitulat „Atitudini şi comportamente în stilul de viaţă al românilor” a fost efectuat la nivel naţional şi a implicat 800 de bărbaţi şi femei cu vârste între 24-50 de ani. Scopul studiului a fost identificarea atitudinilor şi obiceiurilor reale ale românilor cu privire la nutriţie, activitate fizică, sănătate şi un stil de viaţă echilibrat.