Încă din anul 1929, gala premiilor Academiei este cel mai așteptat eveniment monden al anului. Femeile nominalizate la Oscar pentru premiul „Cea mai bună actriță” sunt cele care simt cea mai mare presiune pentru a avea ținute perfecte în lumina reflectoarelor.
Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginile cu evoluția ținutelor purtate de actrițele câștigătoare la Oscar
Rochiile pe care actrițele le aleg pentru gală rămân în istorie. Publicația Daily Mail a prezentat, în ordine cronologică, evoluția rochiilor care au fost purtate în seara evenimentului.
Citește și: INEDIT. Cum a decurs PRIMA gală de decernare a premiilor Oscar
Pe scena Oscarului au urcat, de-a lungul timpului, personalități feminine legendare ale cinematografiei, cum au fost Vivien Leigh, Grace Kelly și Elizabeth Taylor. În ultimii ani, trofeul a fost câștigat de actrițe ca Gwyneth Paltrow, Julia Roberts și Jennifer Lawrence.
Fiecare dintre ele a trebuit să aleagă o ținută cu care să uimească publicul pe covorul roșu. Dacă actrițele Joanne Woodward, în anul 1958, și Julie Christie, în anul 1966, și-au făcut propriile rochii, cele mai multe actrițe au apelat la designerii preferați.
Câteva dintre ținutele cu care s-au prezentat actrițele la gala de decernare a premiilor Oscar au fost create de designeri renumiți, ca Jean Paul Gautier, Yves Saint Lauren și Ralph Lauren.
Cele mai multe rochii purtate de câștigătoarele Oscarului au fost realizate de Dior.
Evoluția rochiilor a început în anul 1929, cu ținuta primei câștigătoare a unui Oscar, Janet Gaynor. Actrița a purtat o fustă, o bluză, o eșarfă și pantofi de golf. Gaynor a câștigat premiul „Cea mai bună actriță” pentru interpretările ei din trei filme, „7th Heaven”, „Sunrise: A Song of Two Humans” și „Street Angel”.
În anii `30, majoritatea rochiilor erau modeste, cu mâneci lungi și gulere înalte. Însă, din anul 1933, când condițiile de participare a filmelor în competiție s-au schimbat, ținutele au început să fie accesorizate extravagant.
Citește și: 10 lucruri CURIOASE pe care nu le știai despre STATUETA Premiilor Oscar
Actrițe ca Mary Pickford și Norma Shearer au purtat brățări cu diamante, perle delicate și șaluri din blană naturală.
În anul 1942 și în anul 1945, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au început să se poarte rochiile negre, cu decolteuri în formă de „V”. Dantela era materialul preferat în acea perioadă. Actrița Jane Fontaine a ales o fustă cu dantelă, iar Ginger Rogers a purtat o rochie cu inserturi din acest material.
După război, în anii `50, femeile au început să prefere verdele și albul. Actrițele au purtat fuste lungi, care le-au subliniat taliile subțiri.
Actrițele Susan Hayward, Joanne Woodward și Grace Kelly au purtat rochii elegante, cu mănuși albe. Ținutele erau accesorizate cu diamante sau blănuri naturale.
La sfârșitul anilor `60 și începutul anilor `70, curentul feminist și-a spus cuvântul. Câștigătoarele Barbra Streisand și Jane Fonda au ales să poarte pantaloni, în loc de rochii.
În anii `80, au revenit ținutele modeste. Câștigătoarele Diane Keaton și Meryl Streep și-au acceptat trofeele îmbrăcate cu rochii lungi, cu mâneci.
Totuși, extravaganța a supraviețuit, prin rochiile confecționate din aur și argint, purtate de Shirley Maclaine și Meryl Streep.
Citește și: Ce cadouri vor primi anul acesta artiștii nominalizați la Oscar
Au fost și câteva actrițe care nu s-au prezentat la gală, ca să își primească premiile. Glenda Jackson nu a fost la eveniment în anii 1971 și 1974, iar Katherine Hepburn nu a venit să își primească trofeele la galele din anii 1934, 1968, 1969 și 1982.
Din anii `90, actrițele au început să poarte ținute mai îndrăznețe. Susan Sarandon a ales o rochie maro în anul 1996, iar Gwyneth Paltrow a purtat o rochie roz, realizată de Ralph Lauren, în anul 1999.
În secolul XXI, au început să fie la modă rochiile fără bretele și cele cu un umăr, în culori pale.
La gala premiilor Oscar 2015, care va avea loc duminică, ținutele actrițelor nominalizate – Julianne Moore, Rosamund Pike, Felicity Jones, Reese Witherspoon și Marion Cotillard – vor râmâne în istoria evenimentului.