Un nou program de antrenament dezvoltat de oamenii de ştiinţă presupune folosirea unui scaun, a unui perete şi a şapte minute pentru a da rezultate, dar şi un nivel foarte ridicat de durere pentru a culege roadele în modul dorit.
Planul de exerciţii fizice de şapte minute a rezultat ca având la fel de multe beneficii ca o sesiune lungă de alergat şi de ridicare de greutăţi, scrie Daily Mail, citat de Mediafax.
Deşi programul presupune o perioadă scurtă de timp, oamenii de ştiinţă spun că trebuie să ajungi la un nivel ridicat de durere în timpul executării pentru ca rezultatele să fie într-adevăr eficiente.
Citeşte şi Vrei să SLĂBEŞTI? Vezi ce NU trebuie să faci
Articolul, intitulat „Antrenament de înaltă intensitate ce foloseşte greutatea corporală: rezultate maxime cu investiţie minimă”, evidenţiază 12 exerciţii care folosesc greutatea corpului uman pentru depunerea în şapte minute a unui nivel de efort echivalent cu cel depus în timpul unei sesiuni de alergat şi de ridicat de greutăţi.
„Există dovezi clare că antrenamentele de mare intensitate furnizează multe dintre benficiile programelor de fitness de rezistenţă prelungită, dar într-un timp mult mai scurt”, a declarat Chris Jordan pentru the New York Times, director de fiziologie de exerciţii şi co-autor al articolului în cauză, a cărui ilustraţie conţine etapele exacte de antrenament.
Potrivit unor cercetări anterioare, doar câteva minute de antrenament de o intensitate apropiată de capacitatea maximă produc schimbări moleculare în cadrul muşchilor comparabile cu cele rezultate după câteva ore de alergat sau mers cu bicicleta.
Citeşte şi De ce rişti să te ÎNGRAŞI în Post. Sfaturi pentru o alimentaţie SĂNĂTOASĂ
Exerciţiile pe un interval definit, pe de altă parte, implică alternarea programelor, din moment ce, pentru a primi beneficii maxime, activitatea extrem de intensă trebuie să fie alternată cu scurte perioade de recuperare.
Astfel, programul prezentat în articol presupune câte 10 secunde de recuperare între exerciţii. În timpul fiecărui set, muşchii care nu sunt supuşi la efort au un moment de respiro, ceea ce înseamnă că ordinea exerciţiilor este foarte importantă.
În plus, exerciţiile ar trebui executate într-o succesiune foarte rapidă, acordând 30 de secunde pentru fiecare. Pentru ca beneficiile obţinute să fie maxime, nivelul de intensitate trebuie să ajungă la 8, pe o scară de la 1 la 10, cele şapte minute fiind concepute pentru a provoca durere.
Citeşte şi Tu faci sport? Cele 15 beneficii incredibile ale exerciţiilor fizice