22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialRecomandarea specialistului: Cum arata o casa de lux

Recomandarea specialistului: Cum arata o casa de lux

Un vechi dicton spune ca “Luxul nu este pentru toata lumea, este pentru cine isi permite”

Luxul ca si adjectiv poate descrie un obiect, un loc sau o stare, oferindu-i nota suprema de caracterizare si transpunere intr-un domeniu putin accesibl si ravnit de toti, un statut. Fie ca este de bun gust, fie ca este ostentativ, ca tine de confort sau disconfort pentru altii, el trebuie sa deranjeze zona de confort a unora, prin manifestul altora de a se exprima.

Dar ce inseamna luxul in societatea de astazi? cum am putea sa-l caracterizam? fata de ce il raportam? stiu exact ce inseamna lux? daca il vad, cum il recunosc?

O sa incerc mai jos sa descriu din punctul meu de vedere aceasta stare, din experienta mea de designer de interior, de calator prin lume, de observator, de critic, dar mai ales de pasionat de frumos.

Meseria mea este una foarte versatila care ma invata, atat in plan artistic si functional, de la arhitectura la poezie, sau de la pictura la muzica. Aceste cunostinte reflectate in proiectele mele realizate pana in prezent ma ajuta sa dau niste defintii de caracterizari tocmai datorita unor notiuni acumulate sau experimentate.

Un bun citat ii apartine lui Coco Chanel care spunea ,, Unii oameni cred ca luxul este opusul saraciei. Nu este. Este opusul vulgaritatii”, iar Giorgio Armani era de parere ca ,, Stilul este adevaratul lux care este dezirabil”.

Obiectele care ne inconjoara ne definesc stilul de viata, iar ele sunt oglinda noastra care spun toata povestea de la ,,cine sunt” la ,,unde vreau sa ajung”.

O casa de lux in primul rand trebuie sa fie „mare”, suprafata trebuie sa fie direct proportionala cu investitia sau pretul piperat. In al doilea rand locatia neaparat trebuie sa fie intr-una din zonele cu pretentii din oras. Stilul abordat sa fie unul rafinat cu o arhitectura care sa se remarce de orice alta casa din jur, de preferat cu o curta suficient de mare care sa permita o amenajare peisagera demna de gradinile de la Versailles.

Finisajele de lux precum marmura, mozaicul, parchetul intarsiat cu marmura sau sticla de Murano, tapet textil din matase, lambriuri din esenta de nuc, candelabre din cristal sau alabastru, mobilier semnat de case de design interior cunoscute, toate acestea sunt elemente care nu lipsesc dintr-o casa cu un „statement de lux’’.

Deseori intalnesc clienti, dezvoltatori imobiliari sau ,,cunoscatori’’ ai domeniului imobiliar care fac false asocieri cu termenul „lux”. Fie ca un client doreste sa ii fac un proiect pe care acesta il considera „de lux” doar pentru ca o sa cheltuiasca cu 10 euro mai mult pe un metru patrat de gresie, sau ca un dezvoltator vrea sa vanda apartamente „de lux”, doar pentru ca suprafata livingului depaseste cu 10 mp suprafata dormitorului matrimonial, sau ca monteaza un parchet de 10 mm si nu de 8 mm, fie ca un agent imobiliar vrea sa-mi vanda la suprapret un apartament „de lux” pe care il considera central doar ca se afla in raza de 5 km fata de centrului orasului.

Toate astea nu fac decat sa induca o falsa impresie de calitate si confort, si sa dezinformeze omul de rand care poate aspira la acest termen.

O casa luxoasa poate sa contina o serie din obiectele şi finisaje (prezentate in lista de mai jos doar ca o comparatie intre obiecte deosebite create de designeri celebri cu finisaje remarcabile si cele  care se pot gasi in hypermaket-uri de mobilier) si astfel sa se diferentieze de o casa obisnuita:

Pat marca Visionnaire (cost aproximativ 11,000 euro) vs  pat realizat pe comanda intr-un atelier din Romania dupa un model de Jonathan Adler (cost aproximativ 2,000 euro)

Fotoliu marca Giorgio Armani Casa (cost aproximativ 4,900 euro) vs fotoliu marca Naturlich (cost aproximativ 200 euro)

Candelabru marca Cyan Design (cost aproximativ 2,000 euro) vs candelabru marca Eglo Lighting (cost aproximativ 150 euro)

Exista  si  finisaje de lux menite sa faca din orice casa o adevarata capodopera arhitecturala, printre care, parchet intarsiat cu alama (450 euro/mp),  tapet textil realizat din catifea din bumbac rafinat, inspiratie damasc sau tapiseria pictata manual si aplicata pe perete.

Cateva exemple de interioare marcate de case importante de design:din galeria foto vor face  si mai inteles cultul luxului in domeniul designului interior.

Ca o concluzie: scopul meu ca designer de interior este sa informez clientul aratandu-i diferite tipuri de bugete, diverse colectii de mobilier. Sa-l indrum catre o amenajare calitativa, sperand ca acesta va fi receptiv si ca imi va lasa mana libera in creatie.

Totodata, termenul de „lux” sa fie bine inteles de catre oameni si in primul rand sa faca comparatii elocvente si reale, nu doar bazandu-se pe lipsa bugetului care iti poate face o falsa impresie.

Un design interior de calitate nu trebuie sa fie neaparat extravagant, sclipicios sau cu intarsii de cine stie ce esente scumpe, care te duce la gandul la kitsch, ci trebuie sa exprime calitate, confort, suplete, bun gust si rafinament.

Cine isi doreste cu adevarat lux trebuie sa scotoceasca bine in buzunare si sa plateasca o poveste bine scrisa, sau calitate la cel mai inalt nivel, cu ar fi o viata de superstar, ca sa atragi admiratia sau invidia deopotriva a celor din jur.

Pentru mai multe informaţii:  Creativ Interior   Site: www.creativ-interior.ro;  Mail: office@creativ-interior.ro;  Tel: 0720 041 890

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Rafael Nadal, victorie la revenirea în circuitul ATP! Spaniolul s-a calificat în turul secund la Barcelona

La revenirea în circuitul profesionist după mai bine de trei luni de absență, Rafael Nadal s-a calificat în turul secund al turneului ATP 500...

Șoc în România. Un primar a fost găsit spânzurat!

O tragedie a lovit comunitatea din comuna Vințu de Jos! Primarul Petru Ioan Barbu a fost găsit spânzurat într-o anexă a propriei sale locuințe....
Ultima oră
Pe aceeași temă