NASA se ocupă serios de OZN-uri – sau cel puțin explorează subiectul cu o minte deschisă, conform Euronews.
Agenția spațială americană a anunțat că va lansa un studiu independent asupra obiectelor zburătoare neidentificate, adică OZN-uri.
Studiul, care va începe în această toamnă și nu va costa mai mult de 100.000 de dolari (94.000 de euro), urmărește să identifice cât de multe informații există deja și cât de multe altele sunt necesare pentru a înțelege aparițiile inexplicabile de pe cer.
„NASA consideră că instrumentele de descoperire științifică sunt puternice și se aplică și în acest caz. Avem instrumentele și echipa care ne pot ajuta să ne îmbunătățim înțelegerea necunoscutului. Aceasta este însăși definiția a ceea ce este știința. Asta este ceea ce facem noi”, a declarat șeful misiunii științifice a NASA, Thomas Zurbuchen.
Agenția a argumentat că „fenomenele neidentificate din atmosferă sunt de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru siguranța aeriană” și se aliniază cu un alt obiectiv al său: asigurarea aeronavelor.
„Nu există nicio dovadă că OZN-urile sunt de origine extraterestră”, a adăugat agenția.
Zurbuchen a recunoscut că comunitatea științifică tradițională ar putea considera NASA ca fiind „un fel de marketing” prin faptul că se aventurează în acest subiect controversat, dar a susținut că agenția ar putea juca un rol cheie în descifrarea în cele din urmă a unora dintre misterele cerului.
„Nu ne ferim de riscul reputațional”, a declarat Zurbuchen în timpul unei emisiuni web a Academiei Naționale de Științe.
Studiu deschis publicului
Studiul, care ar trebui să dureze nouă luni, va fi complet deschis, fără a fi utilizate date militare clasificate.
Echipa independentă va fi condusă de astrofizicianul David Spergel, președinte al Fundației Simons pentru avansarea cercetării științifice.
Daniel Evans, adjunctul administratorului pentru cercetare din cadrul Direcției Misiunilor Științifice a NASA, va fi oficialul NASA responsabil cu orchestrarea studiului.
„Având în vedere datele puține pe care le deținem, prima noastră sarcină este pur și simplu să adunăm cel mai solid set de date pe care îl avem. Vom identifica ce date – de la civili, guvern, organizații non-profit, companii – există, ce alte date ar trebui să încercăm să colectăm și cum să le analizăm cel mai bine”, a declarat Spergel.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!