0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum poți doborî o dronă militară

Cum poți doborî o dronă militară

Distrugerea unei drone militare pare să fie ușor de realizat, fără a folosi armament, chiar de persoane care nu dețin o tehnică sofisticată.

Această dezvăluire a fost prezentată la cea de-a cincea ediție a conferinței intitulate „Defensive Cyberspace Operations & Intelligence”, care s-a desfășurat în perioada 27 – 28 aprilie 2015 la Washington.

Conferința a fost organizată de SUA și Israel. Materialul referitor la vulnerabilitatea dronelor militare, denumite oficial UAV (Unmaned Aerial Vehicle – vehicul aerian fără pilot), a fost prezentat de Esti Peshin, directorul departamentului „Cyber Programs” în cadrul companiei Israel Aerospace Industries, notează site-ul www.nextgov.com

Un document științific având o temă sensibilă a fost publicat pe internet

Specialistul israelian Esti Peshin a identificat pe internet un document, ce putea fi găsit la o simplă căutare cu google, care demonstra modul în care poate fi doborîtă o dronă. „Era vorba de un document PDF, în esență un manual pentru hackeri”, a explicat Esti Peshin.

Documentul de pe internet fusese elaborat în anul 2011 și era intitulat „The Requirements for Successful GPS Spoofing Attacks”. În textul acestuia se arăta cum pot fi bruiate sistemele GPS instalate pe drone.

Procedeul se baza pe emiterea unor semnale GPS fictive, care să interfereze cu cele de pe UAV. Un asemenea procedeu ar determina un zbor necontrolat, întrucât drona „își pierde abilitatea de a-și calcula poziția”, iar în final se prăbușește.

Esti Peshin a spus că documentul de pe net fusese elaborat de Nils Ole Tippenhauer, un cercetător de la Zurich (Elveția), fără a avea intenția să-i ajute pe teroriști. Nu este însă clar cum a ajuns documentul pe internet.

UAV al CIA doborât în Iran, după ce i s-a bruiat echipamentul GPS

Este însă foarte posibil ca hackerii să fi citit sau chiar să fi pus în practică sfaturile specialistului elvețian. Cert este faptul că, în decembrie 2011, după apariția pe net a studiului lui Nils Ole Tippenhauer, un UAV american, aparținând CIA, a fost doborât în Iran. Prăbușirea dronei a fost realizată de la sol, prin afectarea semnalelor dispozitivelor GPS de la bordul ei.

Ulterior, în anul 2013, NATO a elaborat o analiză referitoare la vulnerabilitatea sistemelor UAV. Analiza includea și o listă cu câteva tipuri de UAV, considerate „mai vulnerabile decât altele”. Printre ele se număra și modelul RQ-170 Sentinel, care fusese doborât în Iran.

La conferința din SUA din ultimele zile, Esti Peshin a fost întrebat dacă fabricanții de UAV au luat măsuri de protecție, după ce „manualul pentru hackeri” a apărut pe internet. Specialistul israelian a evitat să răspundă la această întrebare.

Citește și:  Foto. Militarii români deschid focul împotriva avioanelor fără pilot

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă