8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. SUA au lansat cea mai UCIGĂTOARE armă din adâncuri. Vezi caracteristicile

VIDEO. SUA au lansat cea mai UCIGĂTOARE armă din adâncuri. Vezi caracteristicile

Echipamentele militare submarine au, aproape totdeauna, caracter ofensiv. În această cursă tehnologică, Forţele Navale ale SUA au anunţat primirea în dotare a “celui mai ucigător submarin”.

Potrivit presei americane, noua navă, USS John Warner, a fost lansată sâmbătă la baza Norfolk din statul Virginia. Nava face parte din clasa submarinelor Virginia, care au ajuns la cea de a treia versiune.

Submarinul are un deplasament de 7800 de tone, lungimea de 103 metri şi un echipaj de 135 de oameni – cât o navă de război de suprafaţă. Submarinul are însă avantajul că este aproape nedetectabil în adâncuri.

USS John Warner a costat 2 miliarde de dolari. Suma pare uriaşă, dar reprezintă doar jumătate din preţul unui submarin din clasa anterioară, denumită Seawolf, susţine presa americană.

Citeşte şi: FOTO. “Exploratori” americani în Oltenia. Deveselu este singura unitate a US Navy inaugurată în ultimii 30 de ani

La ceremonia de lansare la apă, amiralul Johnathan Greenert, şeful Operaţiilor Navale, a precizat că submarinele din clasa Virginia reprezintă “unul dintre programele de armament cele mai pline de succes ale Pentagonului”. Potrivit amiralului Greenert, USS John Warner “este nava de luptă cea mai înalt tehnologizată, cea mai ucigătoare pe care am avut-o vreodată în dotare”.

Noul submarin are la bord 12 rachete de croazieră Tomahawk, ca şi versiunea lui anterioară, dar dispune de un nou tip de tuburi de lansare.

De asemenea, USS John Warner poate lansa torpile, precum şi UUV (unmanned undersea vehicles).  Acestea sunt vehicule fără pilot care se deplasează sub apă, similare dronelor din spaţiul aerian. Totuşi, submarinul poate transporta şi trimite în misiune şi o echipă de scafandri de luptă, şi toate acestea – fără a fi nevoie să se ridice la suprafaţă. Forma, materialele utilizate şi dispozitivele electronice de la bord îl fac pe USS John Warner aproape nedetectabil sub nivelul mării.

Marinarii îşi produc singuri apa potabilă şi oxigenul, prin descompunerea apei de mare

Presa americană notează că sistemul de comandă al noului submarin arată ca o uriaşă consolă de jocuri video. Spre deosebire de submarinele tradiţionale, noua navă nu mai are nici periscop, el fiind înlocuit cu camere video eficiente ziua şi noaptea.

Sistemul de propulsie este nuclear, iar echipamentele de la bord permit echipajului să-şi producă independent apa potabilă şi chiar oxigenul, prin descompunerea apei de mare.

Potrivit comandantului submarinului, comandorul Daniel Caldwell, “singurul factor care ne limitează autonomia este mărimea frigiderului”.

Citeşte şi: “Delfinul” românesc – în topul celor mai bune 5 SUBMARINE ruseşti din toate timpurile

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă