10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechEducația este o componentă importantă a dezvoltării și implementării tehnologiei 5G

Educația este o componentă importantă a dezvoltării și implementării tehnologiei 5G

Revoluția 4.0 continuă în prezent, la nivel global, prin implementarea tehnologiei 5G. În unele regiuni implementarea este mai avansată, în altele mai puțin, dar per total oricum se merge înainte. Pe lângă echipamentele necesare pentru noua tehnologie, este nevoie și de oameni, care să preia noile slujbe care apar odată cu necesitățile tehnologice.

Liderii industriei de profil s-au pregătit deja pentru această situație. Huawei, spre exemplu, are încheiate parteneriate cu 900 de universități din întreaga lume, inlusiv din România, pentru a pregăti viitorii ingineri și specialiști. „Investim peste 300 milioane dolari anual în cercetările desfășurate în universități și sponsorizăm direct activitatea științifică a 300 de profesori universitari în cercetare, fără nicio obligație din partea lor”, a spus Catherine Chen, Corporate Senior Vice President and Director of the Board al Huawei la European Innovation Day 2020.

Pe lângă colaborarea cu mai mult de 100 de parteneri certificați pentru pregătirea și certificarea tehnicienilor în întreaga lume, Huawei a încheiat parteneriate cu peste 50 de universități pentru funcționarea unor Acedemii IT. În Europa, Huawei are astfel de Academii în 12 țări, printre care Franța, Germania, Polonia și România. Aceste centre au în total peste 100 de traineri și 1.500 de studenți în fiecare an.

„Acum 20 de ani, Huawei înființa primul său centru de cercetare-inovare din Europa, în Suedia. Două decenii mai târziu, facem afaceri cu toate țările europene, acestea ocupând un loc central în business-ul nostru global. Huawei are 13.000 de angajați în Europa și 23 de centre R&D. În ultimii 20 de ani, Huawei a devenit o companie europeană, contribuind la dezvoltarea pieței locale IT&. În aceste vremuri dificile, suntem hotărâți să fim în Europa și pentru Europa”, a declarat doamna Chen.

Huawei în România

Huawei a intrat pe piața românească în urmă cu aproape 20 de ani și la început a avut doar câțiva angajați. În 2014, numărul acestora a ajuns la 1.360, iar în 2019 Huawei România a avut peste 2300 de angajați și susține, indirect, peste 6.320 locuri de muncă în toată țara. Din acest punct de vedere, filiala Huawei din România ocupă locul 2, după Germania.

România este o țară de importanță strategică pentru Huawei, motiv pentru care compania a construit aici șapte centre care oferă servicii la nivel internațional: Global Service Center, Accounting Shared Services Center, Human Resources Shared Services Center, Contract Fulfillment & Deal Hub, Consumer Business Group European Contract Fulfillment Center, Bidding Center și E-mall. Peste 80% din angajații din aceste centre sunt recrutați de pe plan local și lucrează la proiecte internaționale care implică alte țări din UE și chiar din Africa.

Implicarea în educație

Huawei, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, cu Ministerul Român de Comunicații și Societatea Informației, dar și alături de parteneri importanți, și-a adus aportul prin susținerea mediului educațional local, dezvoltând programe penstru studenți și universități din domeniul tehnic.

În 2010, Huawei și Romtelecom au dotat cu tehnologie de ultimă generație de comunicații cu fibră optică un laborator din cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații, a Universității Politehnice din București.

Între 2014 și 2016, Huawei a colaborat cu șapte universități locale pentru a lansa programul Seeds for the Future în România. Acest program a primit sprijin oficial din partea Ministerului de Comunicații și din partea Ministerului Educației.

În România, programul HAINA a debutat în 2018, fiind lansat la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, din Iași. Tot aici, a fost inaugurat de către Huawei un centru de instruire unic în România, care este găzduit de către Facultatea de Automatică și Calculatoare. Aici se desfășoară programe de studiu extracuriculare în domenul rețelisticii, venind în întâmpinarea studenților Universității, prin desfășurarea gratuită a activităților de instruire. Investiția s-a ridicat la suma de 100.000 de dolari, iar capacitatea centrului de instruire este de 40 de persoane.

Programul Seeds for the Future a debutat în 2014, iar fiecare ediție trecută s-a bucurat de succes. An de an, programul a primit aprecieri din partea Guvernului României și a fost susținut de către Ministerul Educației și de Ministerul Comunicațiilor.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă