UPDATE 13: 06: Vasile Blaga: Criza este aplificată zi de zi de Ponta. Am spus-o și în Parlament. Nu a învățat nimic de la premierul moldovean care pentru mult mai puțin și-a dat demisia. Nu stă România în Victor Ponta.
UPDATE 13:04: Alina Gorghiu: Este un rezultat care înseamnă multe: lipsă de respect si de sfidare a premierului Ponta față de românii din străinătate. Nu vom sta cu mainile încrucișate, o moțiune de cenzură în toamnă împotriva Guvernului sigur va avea succes. Este o victorie pentru că am arătat foarte clar ce înseamnă ipocrizia unui premier. Nu are respect pentru românii din străinătate. Votul prin corespondență va deveni realitate. Noi din PNL vom promova această lege.Eu sper ca o moțiune de cenzură pe care îl condul eu cu Vasile Blaga să treacă. Aș fi dorit ca această moțiune să treacă.
UPDATE 13.00: Moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta a picat. Au fost înregistrate 194 voturi ”pentru” și 13 ”împotrivă”.
UPDATE 12.53: S-a încheiat votul pe moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta.
UPDATE 12:13: A început votul pe moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta.
UPDATE 11:38 Vasile Blaga, copreşedintele PNL: În urmă cu 10 minute premierul Republicii Moldova şi-a anunţat demisia din conducerea Guvernului de la Chişinău spunând că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Numai Victor Ponta vrea să işi păstreze puterea. Se ţine agăţat de scaunul de la Palatul Victoria. Nu contează cât de grave sunt consecinţele pentru România.
Acţiunile lui Ponta de azi îşi au resortul în primul tur şi cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Ponta a blocat şi a limitat votul la vot pentru românii din diaspora. I-am atras atenţia de greşeală, dar Ponta a contiuat să facă ce ştie. Şi-a pus oamenii în funcţii cheie. După ce a pierdut alegerile şi-a pus cenuşă în cap, a zis că se face baiat bun. Dar ajuns din nou la butoane, a făcut tot ce a ştiut el. Nu a vrut să organizeze alegeri în ţară acolo unde era nevoie, chiar dacă lege l-a obligat. A trebui să ajungem la tribunal pentru ca Ponta să organizeze alegeri. Nu a făcut nicio acum. De frică să nu piardă alegerile.
Ponta trebuie să demisioneze. Urgent. Pe Ponta îl interesează fiecare zi în care rămâne la Palatul Victoria. Votul la moţiune este în interesul naţional. Luaţi aminte, domnule Ponta, de la premierul de la Chişinău.
UPDATE 11:15 Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: Doamna Alina Gorghiu e bine când vorbiți de legitimitate să vă uitați în oglindă. Aveți o mare problemă stimați senatori și deputați ai PNL. În 2012 ați fost parte a USL. Cetățenii v-au acordat vortul pentru că erați în USL. Nu aveți dreptul să vorbiți despre legitimitate. Ați abandonat familia USL, ați trădat votul pe care cetățenii vi l-au acordat.
UPDATE 11:02 Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL: Moţiunea de azi se referă la dreptul de vot şi îşi propune să elimine toate deviaţiile acestui regim. Vorbim despre un drept de vot viciat de acest Guvern. L-am auzit şi astăzi pe încă premierul în funcţie cum refuză să îi lase pe români să voteze. Dvs, domnule Ponta, acţionaţi în masă împotriva românilor din străinătate. Ce s-a întâmplat anul trecut în străinătate nu a fost un accident. Nici în ţară, guvernul pe care Ponta îl conduce refuză să organizeze alegeri, chair dacă lege îl obligă. De frică să nu piardă alegerile. Nu suportă să fie criticat, ci doar lăudat.
Domnule prim-ministru nu vă convine când presa, cea care a rămas liberă, vă acuză că minţiti când spuneţi că dvs. aţi dublat alocaţiile.
Domnule Victor Ponta, îi consideraţi pe români inferiori. Aţi creat un scut împotriva Justiţiei. Astăzi, la aniversare a 25 de ani de la mineriade, aţi vrut să creaţi o contramanifestaţie.
Astăzi putem să punem capăt acestui regim care nu mai are legitimate pentru că îi asmute pe unii români împotriva altora, pentru că işi bate joc de justiţiei. Da, recunoc azi în Parlament. A fost o greşeală din partea mea şi din parte PNL că am avut încredere în dvs. Nu credeam că un tânăr ca dvs. poate bloca dreptul de vot al românilor. Singurul dv.s regret este că nu aţi putut să îi arestaţi pe românii din străinăte pentru că au demonstrat împotriva dvs. că nu i-aţi lăsat să voteze.
Fac un apel către pesediştii din sală care îl apăraţi: „Nu mai staţi ca oile în staul„. Am citat din Victor Ponta. Asta a spus domnia sa la moţiunea de cenzură din octombrie 2010 împotriva guvernului Boc.
UPDATE 10:58: Premierul Victor Ponta: ”Am participat la multe moțiuni, dar până acum nu mi s-a întâmplat să particip la una care nu priveşte activitatea Guvernului, ci pe cea a Parlamentului. Cred că este important ca în dezbaterea politică să nu îi păcălim pe români. Cred că este important ca dezbaterea politică să nu îi păcălim pe oameni. Se vorbește de alegerile locale. Vreau să vă aduc la cunostință ca ați votat în unanimitate legea promulgată de președintele României care se referă la legea alegerilor locale.
Referitor la românii din Diaspora mi-am exprimat regretul pentru faptul că în noiembrie nu toți românii au putut să voteze în condiții normale. Cred că este important să asigurăm condițiile ca următoarele alegeri să se desfășoare în condiții legale.
Moțiunea de cenzură are ca scop criticarea activității Guvernului. Nu aveți așa ceva. Nu există în moțiune o alternativă la un alt Guvern. Azi prin votul pe care îl veți da se va demontra că nu există o altă majoritate”
UPDATE 10:50 Şedinţa din cabinetul lui Valeriu Zgonea a luat sfârşit. La discuţii a participat şi Gabriel Oprea. La ieşirea din biroul preşedinteleui Camerei Deputaţilor, Victor Ponta nu a vrut să facă nicio declaraţie referitoare la ce s-a discutat în biroul lui Zgonea.
UPDATE 10:47 Crin Antonescu, senator PNL: Aritmetica e clară. Dacă trece sau chiar dacă nu trece îşi are rostul. Votez pentru moţiune pentru că acest Guvern trebuie să cadă. Votez această moţiune pentru că nu avem nici acum o lege a votului prin corespondenţă, dar mai ales pentru că Guvernul refuză să organizeze alegeri acolo unde oamenii nu sunt reprezentaţi, deşi lege i-o cere.
UPDATE 10:25 Victor Ponta şi Gabriel Oprea se află în biroul lui Valeriu Zgonea.
UPDATE 10:19 Şedinţa în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL împotriva guvernului Victor Ponta a început . Sunt prezenţi 364 de senatori şi deputaţi, din totalul de 554 parlamentari. Şedinţa este condusă Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Înaintea şedinţei, liderii coaliţiei şi membrii guvernului s-au adunat în biroului preşedintelui Camerei Deputaţilor.
UPDATE 10:17 Victor Ponta nu a vrut să comenteze informaţiile pe surse referitoare la înscrierea lui Sebastian Ghiţă în UNPR.
UPDATE 09:58 Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Şansele să treacă moţiunea sunt foarte slabe. E treaba Opoziţiei să strângp voturile necesare. Azi e vineri, mulţi deja lucrează în teritoriu.
UPDATE 09:54 Victor Ponta a mers la grupul parlamentar al PSD şi a intrat în biroului lui Valeriu Zgonea.
UPDATE 09:53 Victor Ponta, prim-ministru: Sigur că am emoţii. Este moţiune de cenzură şi sunt prim-ministru al României.
UPDATE 09:52 Premierul Victor Ponta a ajuns în Parlament. În câteva minute vor începe declaraţiile de la pupitrul Camerei Deputaţilor şi apoi aleşii vor trece la votarea moţiunii de cenzură.
***
Parlamentarii României votează, vineri, moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta.
Moţiunea de cenzură inititulată “Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!” este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.
Citește și: Moțiunea de cenzură: Puterea nu își lasă parlamentarii să voteze
În timp ce Alina Gorghiu s-a arătat încrezătoare că moțiunea va trece, Vasile Blaga a declarat că, ”calculul matematic” nu este în favoarea liberalilor.
Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor, iar, în acest moment, matematic, PNL nu a reuşit să adune aceste voturi.
Citește și: Șansele moțiunii de cenzură a PNL cresc de la oră la oră
Cu toate acestea, mai mulți deputați din PSD, dar și deputați neafiliați au anunțat, vineri, că vor vota pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Parlamentarii au anunțat că au luat această decizie în urma afirmațiilor jignitoare ale lui Ioan Rus cu privire la românii care lucrează în străinătate.
Parlamentarii social democrați vor fi prezenţi, vineri, la moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, dar nu vor vota. Și UNP a anunțat că nu va vota moțiunea inițiată de liberali.