9.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSportWall Street Journal: Laura Codruţa Kovesi este cruciatul anticorupţie care agită România

Wall Street Journal: Laura Codruţa Kovesi este cruciatul anticorupţie care agită România

Wall Street Journal i-a dedicat un amplu material procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pe care o numeşte “cruciatul anticorupţie care agită România”.

Publicaţia americană a scris că instituţia naţională de forţă, sub conducerea lui Kovesi, anchetează aproximativ 2.100 de cazuri de abuz în serviciu, iar o mare parte dintre aceste dosare sunt deschise împotriva anumitor politicieni români care au lansat o ofensivă împotriva şefei DNA şi a procurorilor.


Citeşte şi: Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi: Este ridicol şi total neadevărat să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare

“Este un mit total neadevărat, aș putea spune total mincinos și calomnios. Pentru că un dosar, din momentul în care se depune o plângere penală, până se finalizează cu o hotărâre definitivă de condamnare, să spunem, în acest dosar sunt implicați foarte mulți magistrați, procurori și judecători. De multe ori, peste 10, peste 15 magistrați, care funcționează la parchete diferite, la instanțe diferite, care judecă în complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecători. Judecătorii readministrează probele dispuse de procurori în cursul urmării penale. Este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare (…) Este exclus să existe dosare fabricate, este o minciună”, a spus procurorul șef al DNA.


De când a prelaut conducerea DNA, în 2013, Kovesi a trimis mii de oameni la închisoare. Potrivit WSJ, procurorii coordonaţi de Kovesi se pot ocupa chiar şi de 100 de cazuri. Tocmai aceste numere au transformat-o, pe şefa DNA, într-un erou, şi în acelaşi timp, într-un personaj negativ acuzat de abuzuri.

Protestatarii care au ieşit, în stradă, împotriva acţiunilor Guvernului Grindeanu o consideră pe Laura Codruţa Kovesi într-un simbol al generaţiei Facebook. “Este ca un simbol pentru noi (…) aproape de persoana ideală”, spune psihologul Adriana Bălan. “Am pus-o pe un piedestal foarte înalt”, adaugă ea.

Există şi voci care consideră că Kovesi este un “duşman al poporului”. În fiecare seară, în faţa Palatului Cotroceni, se adună sute de persoane care cer demisia procurorului-şef al DNA şi a preşedintelui Klaus Iohannis, despre care se spune că se opune Guvernului PSD-ALDE.

“Această campanie anticorupţie este condusă de un personaj obscur, ocult, iar numele său este Kovesi”, spune o manifestantă de 51 de ani, Mihaela Mincu. “Interese străine o folosesc pentru a diviza şi cuceri România”, adaugă ea.

Pentru unii, consolidarea unei agenţii de investigaţii aminteşte de perioada comunistă. Decenii de dictatură au făcut ca românii mai în vârstă să nu mai aibă încredere în stat.


Citeşte şi: Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, este subiectul unui amplu material al jurnaliştilor BBC: Kovesi, starul controversat al luptei anticorupţie, a generat clivaje în România

Jurnaliştii publicaţiei BBC i-au dedicat procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un material intitulat “Laura Codruţa Kovesi, controversatul star român al luptei anticorupţie”. Textul scoate în evidenţă susţinerea populară, dar şi acuzaţiile la adresa şefei DNA potrivit cărora foloseşte metode de pe vremea regimului comunist.


În această perioadă, în contextul situaţiei tensionate din România, românii consideră DNA una dintre puţinele agenţii guvernamentale în care au încredere – mai mult decât în Biserică, potrivit unui sondaj recent făcut de Inscop Research.

Cele mai citite

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...

Săptămâna politică românească ne-a servit câteva decizii politice majore.

Săptămâna politică românească a adus câteva decizii politice majore. Câteva pariuri cu mize uriașe. S-a lămurit, parțial, șarada comasării alegerilor. Au fost devansate...

Focar de rujeolă, într-o comunitate de romi. 15 copii au ajuns la spital

Un focar de rujeolă a fost descoperit de autorităţile sanitare din judeţul Bistriţa-Năsăud într-o comunitate de romi din oraşul Năsăud, după ce seara trecută...
Ultima oră
Pe aceeași temă