20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportVor primi femeile pensii mai mici?

Vor primi femeile pensii mai mici?

În graba lor de a reexamina Legea pensiilor doar prin prisma cererii prezidenţiale, de­pu­taţii puterii au scăpat din vedere că femeile vor fi discriminate dacă le este scăzută vârsta de pensionare, dar nu şi stagiul de cotizare. Potrivit calculelor opoziţiei, pensiile femeilor ar putea scădea astfel, în medie, cu 30 de lei.

Modificarea Legii pensiilor în sensul reducerii vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani (faţă de 65 de ani, cât era iniţial) a fost făcută în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, prin votul reprezentanţilor puterii. Aceştia, profitând de majoritatea în comisie recent dobândită (prin artificiul creşterii numărului de membri ai comisiei), au admis cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu şi au respins propunerea opoziţiei de a fi rediscutate şi alte articole din lege. A rămas astfel nemodificată prevederea potrivit căreia stagiul complet de cotizare la femei este de 35 de ani, la fel ca la bărbaţi. Or, în condiţiile în care punctajul mediu realizat de o persoană se calculează prin împărţirea sumei punctajelor anuale realizate la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, înseamnă că femeile vor avea un punctaj mediu mai mic. Dacă reprezentanţii puterii nu consideră că pensiile femeilor vor fi influenţate „radical” prin menţinerea stagiului de cotizare, deputaţii opoziţiei spun că ar fi vorba de o scădere în medie de 30 de lei, calculată la actuala valoare a punctului de pensie (732,8 lei). „Este o mare nedreptate pentru femei, pentru că se modifică doar vârsta de pensionare a femeilor, iar stagiul de cotizare rămâne de 35 de ani (…). Femeile vor avea o pensie mai mică decât a bărbaţilor, fiind depunctate”, a arătat deputatul PSD Ioan Cindrea.

Discriminarea femeilor a fost invocată şi în cazul unui alt amendament adus Legii pensiilor, potrivit căruia, la împlinirea vârstei de pensionare, femeile pot continua să lucreze până la 65 de ani la cerere, dar cu acordul angajatorului. Modificarea a fost criticată şi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care consideră că ar trebui eliminată condiţionarea de acordul angajatorului. Raportul Comisiei de muncă la Legea pensiilor urmează să fie discutat şi aprobat de plenul Camerei Deputaţilor marţea viitoare. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă