10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSportVladescu vs Vosganian

Vladescu vs Vosganian

» Majorarea pensiilor si constructia bugetara pe 2008 provoaca divergente intre ministrul de Finante, Varujan Vosganian, si Sebastian Vladescu, fost detinator al portofoliului si actual secretar de stat. Ambii sunt membri PNL.

"Avem viziuni diferite. Cresterea pensiilor este nesustenabila. Nu stiu care sunt sursele de finantare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcana. Voi pleca pentru ca nu mai am ce face aici", a declarat pentru NewsIn Sebastian Vladescu.
Secretarul de stat a precizat ca va renunta la post dupa ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova, fiind presedintele Comisiei de privatizare, si dupa ce Comisia Europeana va aproba, in septembrie, ultimele doua Programe Operationale Sectoriale. "Nu stiu ce voi face mai departe", a adaugat Vladescu.
In opinia lui Vladescu, majorarea pensiilor va crea un blocaj financiar in bugetul asigurarilor sociale si va fi un precedent in relatia Guvernului cu alte categorii sociale. Vladescu crede ca si sindicatele vor fi indreptatite sa ceara Guvernului majorari de salarii, iar cresterea pensiilor in functie de salariul mediu brut este o mare capcana.

"Salariul mediu brut este un indicator stabilit postfactum. Este anuntat de Statistica abia dupa ce a fost deja inregistrat. Daca va fi mai mare decat se asteptau, guvernantii vor fi obligati sa majoreze pensiile in raport cu acest indicator pentru ca asa spune legea", a explicat Vladescu.
Parlamentul a votat, la sfarsitul lunii iunie, modificarea Legii pensiilor prin care valoarea punctului de pensie va creste in 2008 la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31% in prezent. Valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca la 45% in 2009.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a prezentat saptamana trecuta parametrii bugetului pe 2008, potrivit carora vor fi venituri de 39% din PIB si cheltuieli de 41,7% din PIB. In 2006 veniturile bugetare realizate au fost de 29% din PIB. Liderii PSD pregatesc un proiect al bugetului bazat pe masuri sociale pe care doresc sa-l impuna si care ar putea constitui un nou motiv pentru amenintarea cu motiunea de cenzura. Mai multe partide de opozitie au anuntat ca proiectia bugetara pentru anul viitor li se pare fantezista. Liberalul Sebastian Vladescu a fost demis din functia de ministru al Finantelor in aprilie 2007, o data cu eliminarea PD de la guvernare si numirea unui nou Cabinet Tariceanu format din PNL si UDMR.
Intrebat de ce a acceptat sa ramana in Finante ca secretar de stat dupa demiterea sa, Vladescu a afirmat ca "acelasi prieten Calin", care l-a rugat in 2006 sa ocupe functia de ministru, l-a rugat in aprilie 2007 sa accepte functia de secretar de stat pe domeniul fondurilor europene. Pana la ora inchiderii editiei, Varujan Vosganian nu a putut fi gasit pentru o replica la criticile lui Vladescu.

Cele mai citite

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...

Sună alarmele în România. Este doar un exercițiu

Instalațiile de alarmă sonoră vor fi puse în funcțiune, timp de o oră, pe întregul teritoriu al României, în ziua de miercuri, 28 februarie...

Primăvara se simte în Sectorul 4! A început curățenia generală!

Temperaturile ridicate pe care meteorologii le estimează pentru ultimele zile de februarie ne duc deja cu gândul la primăvară. Motiv pentru care angajații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă