Preşedintele Comisiei de buget din Cameră, Viorel Ştefan (PSD), şi-a exprimat duminică temerea ca dintre amendamentele negociate cu puterea şi incluse în raportul bugetului unele să fie respinse în cadrul dezbaterilor din plen, potrivit NewsIn.
„Şansa ca în plen să reuşim să mai aprobăm dintre amendamentele respinse tinde spre zero, mie îmi este teamă ca nu cumva şi din cele admise să avem surpriza la plen ca prin ghilotina votului să fie respinse, să fie rejectate”, a spus Viorel Ştefan.
„Am reuşit în ultimă instanţă să convingem Guvernul ca în textul legii să se introducă un set de criterii în legătură cu modul în care se alocă sumele în derularea programelor de infrastructură rurală: repartizarea banilor să se facă exclusiv cu prioritate către facturile neachitate în termen, pe baza cărora volumul arieratelor a crescut, după care să aibă prioritate la plată investiţiile cu un stadiu avansat de execuţie, şi un ultimul rând să primească finanţare investiţiile noi”, a susţinut Viorel Ştefan, referindu-se la amendamentele admise la buget.
Social-democratul a făcut o trecere în revistă a amendamentelor admise prin negocierea putere-opoziţie: alocarea de sume către reabilitarea drumurilor în funcţie nu doar de lungimea lor, ci şi de starea lor tehnică, suplimentarea bugetului ÎCCJ cu 10 milioane de lei, precum şi, pentru IMM-uri, opţiunea impozitării cu 3% din cifra de afaceri sau cu 16% din profit.
Totuşi, Ştefan a şi criticat forma bugetului ieşită din comisii. „Aşa cum a rezultat proiectul de lege în urma dezbaterilor la comisii, practic s-au introdus în conţinutul legii prevederi care permit ordonatorilor principali de credite să facă în continuare alocări discreţionare, care permit MFP prin derogare de la Legea finanţelor publice, să facă alocări de resurse bugetare discreţionare”, a spus el.
La rândul său, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a spus că, din păcate, 2011 va fi al treilea an consecutiv cu recesiune economică, în care nu există speranţa creşterii nivelului de trai al populaţiei. „Este un buget care face rău şi nu face bine, vom încerca să reluăm unele amendamente fundamentale pentru filosofia liberală, altfel împărţim sărăcie până când va crăpa acest buget”, a mai afirmat Nicolăescu.
Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat duminică Legea bugetului de stat pe anul 2011, cu o serie de amendamente convenite de parlamentarii PSD şi PNL împreună cu aleşii puterii, urmând ca dezbaterea actului normativ să intre luni în dezbaterea plenului celor două camere ale Parlamentului.
În favoarea bugetului de stat s-au pronunţat 25 de parlamentari membrii ai comisiilor, în timp ce împotrivă au votat 21 de aleşi. De asemenea, au fost respinse circa 11.400 de amendamente care vor putea fi susţinute în plenul celor două camere.
Tot în cursul zilei de duminică, cele două comisii reunite de buget-finanţe au adoptat, cu 25 de voturi pentru şi 21 împotrivă, bugetul de stat al asigurărilor sociale pe anul 2011, în forma Guvernului, cuantumul acestuia ridicându-se la 47,8 miliarde de lei. Bugetul asigurărilor sociale creşte în 2011 cu 11,4 % faţă de acest an, când a beneficiat de 42,9 miliarde de lei.