25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportVIDEO. UPDATE. Senatul a respins proiectul Roşia Montană. Ilie Sârbu: Raportul, trimis...

VIDEO. UPDATE. Senatul a respins proiectul Roşia Montană. Ilie Sârbu: Raportul, trimis la Parchet

UPDATE: Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern, informează Mediafax.

Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că raportul comisiei parlamentare a fost trimis la Parchetul General, transmite Mediafax.

„Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sârbu.

El a arătat că, măcar pentru aceste fapte care s-au desfăşurat în derularea proiectului Roşia Montană, important este că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în „stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm”. „Ei, uite că se întâmplă să se şi desecretizeze”, a adăugat liderul PSD.

El a mai arătat că Parchetul probabil lucrează, deşi există o aglomeraţie mare de sesizări.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/65cf83ecfe0078c211d15c7eae443cd5/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

„Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la personae, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace”, a mai declarat Ilie Sârbu.

El a continuat: „Liniştea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (…) Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite”.

Ilie Sârbu a mai spus că nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului dacă unele ordonanţe cad în Parlament, pentru că asta înseamnă că Parlamentul îşi face datoria, iar cenzura ultimă, a Parlamentului, funcţionează.

Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a propus, marţi, plenului Senatului, să respingă proiectul de lege privind exploatarea, propus de Guvern, relatează Mediafax.

Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ).

La rândul său, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a spus că Executivul susţine punctul de vedere al comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege.

La începutul dezbaterilor, senatorii au discutat în contradictoriu privind timpul de dezbatere propus de Darius Vâlcov, respectiv de numai 45 de minute.

În cele din urmă, propunerea a fost preluată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi a fost adoptată cu 77 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Senatul dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Senatorii dezbat marţi, în plen, proiectul de lege despre exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, informează Mediafax.

Şedinţa va începe la ora 9.00, sesiunea de declaraţii politice fiind amânată pentru săptămâna viitoare.

Întrebat de ce s-a renunţat la dezbaterea, anterior, a proiectului la Comisia economică şi la Comisia pentru administraţie publică, el a răspuns că un proiect de lege poate să intre în plen şi fără raport dacă raportul nu a fost depus la timp sau nu a fost finalizat în termen.

„Dacă o lege poate să intre în plen fără raport şi se dezbate în plen, cu atât mai mult poate să intre în plen cu un raport făcut de o comisie specială, la care au participat toate grupurile parlamentare, care a fost o comisie foarte transparentă. Nu există temei legal să spunem că nu se îndeplineşte o procedură parlamentară”, a subliniat senatorul PSD.

Acesta a spus că este vorba doar despre „o variantă mai scurtă”.

„Nu se încalcă în niciu fel regulamentul, e perfect acoperit din punct de vedere procedural, ba chiar aş putea spune că e decizie înţeleaptă, pentru ca să terminăm cât mai repede printr-un vot, să arătăm că nu avem nimic de ascuns, ci, din contră, că dorim să finalizăm cât mai repede această procedură”, a mai declarat Cristian Dumitrescu.

El a spus că proiectul a fost programat pentru marţi dimineaţa pentru a acorda suficient timp pentru dezbaterea raportului comisiei speciale.

„Probabil, se va stabili un timp rezonabil la propunerea preşdintelui de comisie, care va fi împărţit în aşa fel încât fiecare dintre grupurile parlamentare să îşi poată exprima poziţia faţă de raportul de respingere”, a precizat el.

„S-a lucrat foarte mult în această comisie, raportul este unul extrem de consistent, deci dezbaterea va fi poate mai deosebită, mai lungă decât în mod normal”, a completat el.

Senatul va dezbate acest proiect de lege, care are caracter organic, în calitate de primă Cameră sesizată.

Termenul de adoptare tacită a acestui proiect de act normativ este 27 noiembrie.

Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă