5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSportVIDEO. Klaus Iohannis critică universitățile care permit plagiatele și descurajează creativitatea

VIDEO. Klaus Iohannis critică universitățile care permit plagiatele și descurajează creativitatea

Președintele Klaus Iohannis consideră că, prin respectarea unei serii de norme aplicate clar și în mod consecvent, în conceperea lucrărilor de licență și a tezeleor de masterat, cultura plagiatului ar putea fi prevenită, „încă din primii ani”. Totodată, șeful statului a susținut, marți, că sistemul superior de învățământ românesc trebuie să fie deasupra oricăror îndoieli privind calitatea sa.

„Presa a titrat vorbit zilele acestea despre verdictele de plagiat în cazul anumitor doctorate. Ele sunt doar vârful aisbergului atunci când vorbim despre etica și integritatea academică. Este un prim pas dar în mod cert nu poate și nu trebuie să fie unicul. Lucrările de licență, tezele de masterat trebuie să respecte o serie de norme clare aplicate în mod consecvent în practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni cultura plagiatului încă din primii ani. Vă asigur de întregul meu sprijin în a readuce corectitudinea și valoarea în mediul academic sub toate aspectele sale. Mă bucur că va fi realizată pentru prima oară o evaluare a școlilor doctorale, deși recunosc că nu înțeleg exact de ce a trebuit să așteptăm cinci ani de la promulgarea Legii educației pentru a demara acest proces. Am speranța că Ministerul Educației va reuși să găsească cele mai bune instrumente în a asigura corectitudinea și calitatea acestui proces. Este în interesul nostru, al tuturor, ca sistemul superior de învățământ românesc să fie deasupra oricăror îndoieli privind calitatea și integritatea sa", a spus șeful statului, în deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România, care are loc în Aula Magna a Universității Dunărea de Jos din Galați.

 

Totodată, președintele Iohannis a vorbit despre lipsa de creativitate din sistemul superior de învățământ, care duce la scăderea capacității universităților de a atrage studenți valoroși.

„Există, din păcate, programe de licență și masterat în cadrul cărora profesorii încă dictează după capitole din cărți, în loc să stimuleze creativitatea studenților și spiritul critic. Nu pierdem potențial doar prin abandon școlar sau nepromovarea evaluării naționale sau a Bacalaureatului, ci și prin lipsa accesului la programe de învățământ superior de calitate, care să dea studenților capacitatea de a-și genera propria formare pe tot parcursul vieții. Numărul studenților din România continuă să scadă, din motive care țin de demografie, dar și de capacitatea universităților de a atrage potențiali studenți valoroși din medii socio-economice defavorizate sau din afara țării, prin strategii de internaționalizare a învățământului superior. Este nevoie ca universitățile să își definească mai bine misiunea și contextul economico-social căruia îi răspund. De aceea, cred că realizarea unei clasificări a universităților care să oglindească diversitatea firească a misiunilor asumate ar trebui să stea la baza oricărei reforme viitoare", a spus șeful satului.

 

Președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România, care are loc în Aula Magna a Universității Dunărea de Jos din Galați și la care sunt prezenți peste 350 de studenți din 17 centre universitare din țară.

Cele mai citite

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...
Ultima oră
Pe aceeași temă