5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFotbalVIDEO: Cum a deportat Qatar gărzile de securitate de la Cupa Mondială

VIDEO: Cum a deportat Qatar gărzile de securitate de la Cupa Mondială

Andrew Maganga, muncitor migrant, a profitat de șansa de a lucra ca agent de securitate la Cupa Mondială din Qatar anul trecut, dar a fost concediat împreună cu alte 200 de persoane în ultima zi a turneului, a fost închis pentru că a protestat împotriva salariilor și a fost deportat în Kenya, țara sa natală.

Viața lui Andrew Maganga s-a schimbat foarte mult în ultimele luni.

În toamna anului trecut, a fost angajat să lucreze în domeniul securității la Cupa Mondială din Qatar.

Acum, s-a întors acasă, în Kenya, după ce a fost arestat și încarcerat în ultima zi a turneului pentru că a protestat împotriva salariilor.

“După ce am auzit vestea am fost foarte șocați, cum se poate întâmpla așa ceva?”, povestește acesta.

Maganga spune că se numără printre cele 200 de persoane care au fost deportate din cauza protestului de la Stark Security din ianuarie.

Stark l-a angajat pe Maganga cu un contract de șase luni în octombrie anul trecut, în condițiile în care Qatar se confrunta cu o monitorizare intensă a situației drepturilor sale – inclusiv a tratamentului lucrătorilor.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că lucrătorii din domeniul securității erau deosebit de vulnerabili în timpul Cupei Mondiale.

“Chiar și poliției, oamenilor care lucrau acolo… tuturor am încercat să le explicăm problema noastră, dar totul a fost în zadar.”

Organizația caritabilă Equidem a documentat deportarea a 38 de foști paznici ai Stark Security în Kenya, India, Pakistan și Nepal.

“Se transmite un semnal foarte clar: Faceți ce vi se spune, nu vă plângeți, dacă sunteți tratați foarte prost, trebuie să rezistați și să sperați că, în cele din urmă, veți primi plata. Aceștia sunt oameni care au venit în Qatar nu pentru turism, nu din alte motive, ci doar pentru a face bani, pentru că, acolo de unde vin, nu pot avea astfel de oportunități,” a spus Mustafa Qadri, directorul executiv de acolo.

Biroul de presă al Qatarului a confirmat că aproximativ 200 de angajați ai Stark au fost implicați într-un protest în ianuarie – dar a mai spus că Qatar nu “arestează sau expulzează lucrătorii pentru că încearcă să își rezolve disputele legate de angajare”.

“Astfel, orice încercare a acestor lucrători de a se organiza, chiar și în cel mai informal mod, apolitic, este pedepsită, iar lucrătorii știu acest lucru,” continuă Qadri.

Când Stark l-a concediat pe Maganga, nu a respectat o perioadă de preaviz plătită de o lună – pentru care biroul de presă spune că ar fi fost penalizat.

“Pot spune că este un moment dificil pentru mine, dar sperăm că poate se va face dreptate,” spune Maganga.

Ordinul oficial de expulzare a lui Maganga a citat o acuzație de “grevă a muncii” și a interzis întoarcerea sa în Qatar, care interzice muncitorilor să se organizeze și să facă grevă.

Compania mamă a lui Stark, Estithmar Holdings, a refuzat să comenteze cazul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă