16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportVIDEO.Băsescu: Ponta a încălcat Pactul de coabitare. Rămânerea lui Dragnea în Guvern,...

VIDEO.Băsescu: Ponta a încălcat Pactul de coabitare. Rămânerea lui Dragnea în Guvern, o greşeală

Preşedintele Train Băsescu a declarat, luni, că Acordul de colaborare instituţională a fost încălcat de premierul Victor Ponta. Domeniile in care preşedintele îl acuză pe premier că a încălcat Pactul de coabitare sunt: politică externă, justiţie şi stat de drept. Şeful statului a anunţat că a decis declanşarea, marţi, a unor consultări tehnice, prevăzute în acord, în legătură cu aceste domenii.

 

„Acordul de colaborare instituţional cu premierul, personal, am constatat că a fost încălcat consistent în domenii precum politica externă, stat de drept, independenţa justiţiei. Din acest motiv, am decis ca înainte de orice măsură, să declanşez mecanismul de consultare, prevăzut în punctul sapte al acordului, mâine, discuţii la nivel tehnic pentru o analiză pe punctele enunţate”, a spus preşedintele.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/f5f2d29fc8ca5743d156c72ea28b12ba/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

El a enumerat, printre încălcările acordului, declaraţiile lui Ponta legate de Kosovo şi despre regimul politic din Siria.

Citeşte şi: Băsescu: Privatizarea CFR Marfă va face obiectul unei anchete

„Prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general s-a încălcat legea şi acordul de cooperare interinstituţională dintre preşedinte şi premier”, a spus Băsescu.  El a arătat că, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, iar dialogul său cu procurorul general se înscrie în această prevedere.

„Eu îl sun pe Procurorul General, el mă sună pe mine, totul ţine de obligaţiile relaţiilor de serviciu (…) Acest tip de relaţii există şi vor funcţiona întotdeauna. În momentul în care voi întreba despre soarta unui dosar de anchetă, atunci îmi voi depăşi obligaţiile. Când e vorba de MCV, de funcţionarea DNA, am toată îndreptăţirea să discut cu Procurorul General şi să-i atrag atenţia, cu atât mai mult cu cât deja apăruse un conflict între propunerile făcute de DNA şi cele făcute de mine, un conflict instituţional”, a spus Băsescu, pentru a răspunde acuzaţiilor că s-ar fi făcut vinovat de ingerinţe în justiţie prin convorbirea cu procurorul general. Băsescu  a explicat că ar fi încălcat Constituţia dacă s-ar fi interesat de evoluţia unui anumit dosar.

Incă de joi, după schimbarea şefului Secţiei I a DNA, Lucian Papici, preşedintele Băsescu a declarat că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa, menţionând că cel mai important punct, independenţa justiţiei, „s-a prăbuşit” miercuri. 

”Grav era dacă mă făceam că nu văd că Ponta a intrat cu bocancii în Justiţie. Unul dintre rolurile meu e să arăt că în România există cineva care nu este de acord cu abuzul”, a mai spus Băsescu. 

Premierul a respins acuzaţiile de amestec în justiţie. „Cine, ce victimă e Papici? (…) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?”, s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Citeşte şi: Băsescu: Ghiţă sau Voiculescu ar putea lua TVR-ul

Ponta a declarat, ulterior, că el nu doreşte denunţarea pactului. Intr-o emisiune la RTV, premierul a declarat ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele. „Cine, ce victimă e Papici? (…) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?”, s-a întrebat, retoric, Ponta.

Citeşte şi Dragnea, trimis în judecată în dosarul Referendumul. Ponta, solidar cu vicepremierul. 18 februarie 2014, primul termen

Traian Băsescu a vorbit şi despre trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea şi a arătat că rămânerea acestuia în Guvern este nepotrivită. În legătura cu demisia ministrului Economiei, Varujan Vosganian, şeful statului a declarat ca e un gest de bun simţ, însă votul din Senat rămâne”.

 

Cele mai citite

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...

Doi pensionari au rămas fără locuință în urma unui incendiu. Focul a fost pus chiar de către fiul lor

Doi pensionari din comuna Deleni, județul Iași, au rămas sub cerul liber, după ce casa le-a fost distrusă de un incendiu în noaptea de...

George Pușcaș, „dublă” de senzație în victoria lui Bodrumspor din Turcia!

Internaționalul român George Pușcaș (28 de ani) a reușit o „dublă” impresionantă în victoria lui Bodrumspor, scor 3-1, împotriva celor de la Adana Demirspor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă