13.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSportVICTORIA NULAND: Legea amnistiei şi a graţierii nu are o traiectorie clară...

VICTORIA NULAND: Legea amnistiei şi a graţierii nu are o traiectorie clară pentru mine

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, că a fost informată, în cadrul întrevederilor cu oficialii din România, respectiv de şeful DNA, Laura Codruţa Koveşi şi de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, despre legea amnistiei şi a graţierii, precum şi despre modificările aduse codurilor Penale, dar nu îi este foarte clar ce se va întâmpla în viitor cu combaterea marii corupţii.

Întrebată fiind  ce reacţia va avea SUA dacă va fi promulgată Legea amnistiei şi graţiei (aflată în proiectele Parlamentului majoritar USL), Nuland a declarat :  „Am fost informată în ultimele 24 de ore despre posibilele soluţii de viitor şi nu-mi este deloc clar care va fi traiectoria, dar cred că este important să existe o dezbatere sinceră şi deschisă despre importanţa transparenţei şi despre importanţa statului de drept”.

În legătură cu modificările aduse Codului Penal în luna decembrie 2013 de majoritatea USL din Parlament, prin care politicienii ar deveni superimuni (categoria politicienilor ar fi deasupra legii penale), oficialul american a precizat că a primit, din nou, asigurări din partea autorităţilor române că acestea au înţeles reacţia internaţională.

Citeşte şi: NULAND: O presă liberă, esenţială pentru calitatea democraţiei

Am fost foarte clari, Ambasada SUA a fost foarte clară la acel moment în privinţa îngrijorărilor noastre. Am avut o discuţie completă privind toate chestiunile vitale pentru Parteneriatul nostru Strategic, fie din sfera de securitate, din sfera economică, fie din sfera statului de drept şi a democraţiei. Am primit asigurări astăzi, din nou, din partea Guvernului cu privire la înţelegerea reacţiei comunităţii internaţionale faţă de acele evenimente specifice„, a subliniat Nuland.

Oficialul american a susţinut că este foarte important ca românii „să insiste pentru respectarea statului de drept, a transparenţei şi a bunei guvernări”.

Vizita Victoriei Nuland a  survinit  după ce Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări controversate la Codul Penal, criticate de reprezentanţii  americani la Bucureşti şi la câteva zile după ce premierul Ponta a acuzat condamnarea politică la închisoare a fostului premier PSD Adrian Năstase.

Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, în decembrie 2013, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor „ar reprezenta un pas înapoi pentru România” şi acţiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

Reacţii în acelaşi sens au avut şi ambasadele Germaniei, Olandei, Marii Britanii şi Finlandei.

Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă