Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, vineri, că preşedintele Traian Băsescu nu vrea ca în viitorul apropiat să fie numit nimeni la ÎCCJ şi DNA, întrucât condiţionează numirea şefilor celor două instituţii de revizuirea legii, care nu se poate face pe fugă, potrivit Mediafax.
„Traian Băsescu nu vrea în viitorul apropiat să numim în cele două funcţii pe absolut nimeni, din moment ce ne cere să revizuim o lege dată de Monica Macovei şi pe care noi am criticat-o că este proastă, este legea în vigoare. Traian Băsescu ştie foarte bine că durează foarte mult schimbarea unei legi, nu se poate face pe fugă, trebuie dezbătută public, trebuie gândit foarte bine, prin urmare este mulţumit cu persoanele actuale în funcţii, cu interimatul lor şi nu vrea să numească pe absolut nimeni”, a spus Ivan.
El a arătat că decizia şefului statului de a respinge propunerile era de aşteptat.
„Din alt punct de vedere, decizia sa nu surprinde pe nimeni. Ce s-a întâmplat la CSM, execuţia publică în loc de audiere a celor doi, ne-a arătat foarte clar intenţiile lui Traian Băsescu. Ştiam şi ne aşteptam că aşa va face, prin urmare nu a surprins pe nimeni. Numai că explicaţia pe care ne-a dat-o ne arată că nici nu vrea să numească pe cineva în perioada imediat următoare”, a spus Ivan.
El a adăugat că oricine ar fi propus în cele două funcţii nu va fi numit.
„Pe oricine am propune, oricât de transparent, oricât de bine pregătit, nu se poate numi nimeni, nu va numi pe absolut nimeni. Suntem o ţară la mâna şi depindem cu toţii de toanele unui singur om, care ocupă abuziv funcţia de preşedinte de stat”, a susţinut Ivan.
Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile de numire a lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru funcţia de procuror general şi, respectiv, cea de şef al DNA.
Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Băsescu a decis, vineri, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arată în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu „atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, menţionează sursa citată.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis, la finele lunii decembrie, preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a lui Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Ministrul Justiţiei declarase, la finele anului trecut, că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei hotărârea Secţiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri, Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi Ioan Irimie, pentru cea de procuror-şef al DNA.
Avizul CSM de pe 22 noiembrie era consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a arătat în decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie pentru funcţia de şef la DNA că acesta a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului.
CSM i-a reproşat lui Irimie furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea „abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor” din cadrul DNA, cât şi din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat.
În cazul lui Tiberiu Niţu, CSM a arătat în motivarea avizului negativ dat numirii lui în funcţia de procuror general că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.
CSM i-a mai reproşat lui Niţu faptul că din proiectul său de management lipseşte „cu desăvârşire” orice perspectivă asupra „modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie”.
În opinia membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Niţu nu a identificat măsuri imediate şi concrete care „să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror”.