7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSportVan Rompuy: Ameninţarea existenţială la adresa euro s-a încheiat, sunt veşti proaste...

Van Rompuy: Ameninţarea existenţială la adresa euro s-a încheiat, sunt veşti proaste privind şomajul

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat, joi, la finalul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu, că în ceea ce priveşte moneda euro “ameninţarea existenţială’ s-a încheiat, însă există veşti proaste în ceea ce priveşte nivelul şomajului, potrivit Mediafax.

Van Rompuy a declarat că în ceea ce priveşte situaţia economică din Europa există atât veşti proaste, cât şi veşti bune.

“Vestea bună este că vedem o îmbunătăţire substanţială a situaţiei, cu stabilitate financiară mai mare în zona euro. De asemenea, pe frontul fiscal şi economic asistăm la semnale substanţiale pozitive, adică competitivitate crescută, exporturi crescute şi finanţe publice mai sigure, cu deficite publice mai mici. De aceea putem spune că ameninţarea existenţială la adresa euro s-a încheiat”, a susţinut preşedintele Consiliului European.

Totodată, el a menţionat că în categoria veştilor proaste se încadrează faptul că încă există criza economică, în pofida succesului în reducerea şomajului.

“Trebuie să acţionăm pe crearea de locuri de muncă pe termen scurt, aşa cum o facem şi pentru îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi creare de locuri de muncă pe termen lung. Iniţiativa de angajare în rândul tinerilor cu 6 miliarde de euro, convenită ca parte a bugetului UE, este un exemplu asupra a ceea ce face Uniunea Europeană pentru a crea mai multe locuri de muncă în regiunile afectate cel mai mult de şomajul în rândul tinerilor”, a mai declarat Van Rompuy.

Preşedintele Consiliului European a ţinut să-l felicite pe şeful statului pentru rezultatele în sustenabilitatea economică. “Rezultatele se văd acum pentru dumneavoastră şi pentru Guvern, dar şi pentru poporul român”, a susţinut oficialul european.

Van Rompuy a susţinut că unul dintre subiectele discutate cu Băsescu s-a referit la agenda Consiliului European din luna mai, unde se va discuta despre taxare şi energie.

“Uniunea noastră se confruntă cu mai multe provocări importante în domeniul energiei, trebuie să diversificăm rutele de aprovizionare cu energie şi să îmbunătăţim accesul la noi surse de încredere, o politică în care România este foarte angajată (…) Trebuie să îmbunătăţim interconexiunile în domeniul gazelor şi electricităţii, un domeniu în care România este de asemenea activă. Trebuie să finalizăm piaţa energetică internă până la finalul lui 2014, adică până anul viitor. Trebuie să analizăm cum putem să fim mai eficienţi din punct de vedere energetic şi trebuie să rezolvăm într-o manieră nuanţată provocarea preţurilor mari la energie, care pe de o parte încurajează investiţiile în infrastructura energetică, dar pe de altă parte pune obstacole împotriva competitivităţii, dar are un mare impact asupra cetăţenilor”, a arătat preşedintele Consiliului European.

În ceea ce priveşte taxarea, Van Rompuy a menţionat că sunt necesare progrese în domeniul consolidării fiscale, între obiective fiind “combarea eficientă” a paradisurilor fiscale şi a fraudei în domeniul TVA.

“Dacă putem să facem progrese pe aceste elemente, dar şi pe altele, UE va putea cu adevărat să conducă prin exemplu prin chestiunile de taxare la nivel global”, a mai precizat oficialul european.

Cele mai citite

Nou sondaj ECFR: “Războaie și Alegeri” oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în contextul politic global schimbător

Raportul "Războaie și Alegeri” (“Wars and Elections") de la ECFR oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în...

Şase din zece români renunţă să cumpere produse eco din cauza preţurilor mari (studiu)

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre cumpărători sunt atenţi...

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă