20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportVadim pleacă în Europa pe urmele lui Severin

Vadim pleacă în Europa pe urmele lui Severin

Serviciul financiar al Parlamentului European a deschis o anchetă în cazul lui Vadim Tudor, după ce fostul său asistent l-a acuzat că şi-a însuşit 40.000 de euro falsificându-i semnătura.

La mai puţin de o lună după ce Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Adrian Severin, bănuit că a acceptat să promoveze un amendament în PE pentru 12.000 de euro, un alt europarlamentar român este anchetat. Corneliu Vadim Tudor face obiectul unei investigaţii preliminare pe care Serviciul financiar a deschis-o pentru a verifica acuzaţiile fostului asistent al eurodeputatului, Cezar Marin. Informaţia, publicată de săptămânalul European Voice, a fost confirmată pentru România liberă de serviciul de presă al PE.

La începutul acestei luni, Cezar Marin a depus o plângere la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva lui Vadim Tudor, pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Marin spune că eurodeputatul a încasat salariul cuvenit asistentului său în perioada 2009-2011, în total 40.000 de euro. Marin a făcut plângere şi la Parlamentul European, iar ancheta preliminară a fost declanşată în urma acestui demers. Pentru că este vorba de bani europeni, în acest caz a fost sesizat şi Oficiul de Luptă Antifraudă.

Vadim ar putea fi obligat să dea banii înapoi

Dacă ancheta constată că banii au fost deturnaţi, Parlamentul European îi poate cere înapoi. Dacă, în urma propriei investigaţii, OLAF constată că este un caz de fraudă, instituţia europeană transmite mai departe rezultatul autorităţilor române, care sunt cele abilitate să trimită cazul în justiţie. Tot procurorii români sunt cei care trebuie să ceară Parlamentului European ridicarea imunităţii europarlamentarului, dacă ajunge la concluzia că acesta trebuie trimis în judecată. Până acum, PE nu a primit nici o informare de la Parchetul General, unde Marin a depus plângere.

Conform reglementărilor în vigoare din 2009, Parlamentul European achită direct în conturile proprii salariile asistenţilor care lucrează la birourile din Bruxelles ale eurodeputaţilor. Însă salariile asistenţilor care lucrează în circumscripţiile eurodeputaţilor sunt achitate prin intermediul agenţilor de plăţi de pe teren.

Vadim Tudor a negat acuzaţiile şi spune că acest caz este o comandă politică de compromitere a sa. Pe Marin, care a demisionat după ce a depus plângerea împotriva liderului PRM, Vadim l-a descris în limbajul său obişnuit: „Pe prostul ăsta l‑am luat ca asistent sau cărător de mapă de dragul tatălui său, care a fost spion. E vorba de generalul Ion Marin de la SIE, care a murit, un om de ispravă, de altfel. Aşa că mie mi-a fost milă de prost, dar de două ori l-am dat afară pentru că am aflat că plasează femei”, a spus Vadim Tudor. Cât despre bani, acesta a precizat că Marin i-a primit, „deşi nu făcea nimic”.

Precedentul Severin

Acesta este al doilea caz care ridică suspiciuni în PE şi în care este implicat un reprezentant al României. În martie, legislativul european a fost zguduit de un scandal de corupţie, după ce jurnalişti sub acoperire de la Sunday Times au convins trei europarlamentari, toţi foşti miniştri, să promoveze anumite amendamente contra unor sume de bani. Doi dintre parlamentari au demisionat imediat, dar Severin a rămas în PE, deşi s-a retras din grupul socialiştilor şi a demisionat din PSD, sub ameninţarea excluderii. La cererea DNA, europarlamentarii i-au ridicat imunitatea pe 23 iunie.  

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă