25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSportUSL trage guvernarea pe dreapta

USL trage guvernarea pe dreapta

Tensiunile din coaliţia de guvernare blochează luarea unor decizii importante: Codul Rutier, regionalizarea, modificarea Constituţiei sau elaborarea bugetului pe 2014.

Guvernul a amânat, ieri, cu o săptămână, luarea unei decizii privind lansarea noului Cod Rutier, pe fondul neînţelegerilor dintre PSD şi PNL. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului liberal al Internelor, Radu Stroe, asigurări că autorul unui accident grav nu va rămâne în posesia permisului până la o decizie definitivă a instanţei, au afirmat surse guvernamentale. Ministrul de Interne, Radu Stroe (PNL), a anunţat că modificările la actul normativ vor fi promovate prin ordonanţă de urgenţă. În schimb, vicepremierul Liviu Dragnea (USL) a apreciat că proiectul ar trebui dezbătut de Parlament. “Este un document extrem de important, cu efecte asupra tuturor şi poate ar trebui o dezbatere în Parlament. O să discutăm în Guvern azi să vedem care e cea mai bună variantă”, a comentat Dragnea.

Cele două opinii divergente au completat tabloul tensiunilor din USL, în absenţa unei întâlniri oficiale la vârful alianţei, în care să fie stabilite puncte de vedere comune. Fără o decizie oficială a USL mai multe proiecte nu pot trece prin Parlament, pentru că nici unul dintre partide nu are majoritate separat. De fapt, după cazul Roşia Montană, asistăm la o multiplicare a subiectelor pentru care nu există o decizie comună a USL.

Restanţele USL

Uniunea Social Liberală nu a mai făcut nici un pas pentru modificarea Constituţiei în Parlament, deşi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, anunţase, la începutul sesiunii, începerea dezbaterilor în acest for.

Subiectul regionalizării a rămas şi el în suspensie. Baronii PSD fac presiuni pe Victor Ponta pentru a desena regionalizarea în aşa fel încât să prindă şefia noilor regiuni. Şefii de CJ care provin din PNL se tem că social-democraţii vor lua cele mai multe funcţii de şefi de regiuni. În absenţa regionalizării, vicepremierul Liviu Dragnea a pregătit un proiect de transfer al unor atribuţii de la centru către judeţe. Acesta a fost, însă, blocat, de ministrul liberal de Interne, Radu Stroe.

Liderii USL s-au angajat să modifice legea electorală care le permite unor candidaţi să devină parlamentari fără să îşi câştige colegiile. Comisia comună nu a elaborat un proiect pentru că PSD vrea alegeri într-un tur iar PNL în două. În plus, PNL a depus, separat, un proiect privind alegerea primarilor într-un tur.

USL nu are o decizie comună nici în ceea ce priveşte primarii incompatibili. Propunerea lui Crin Antonescu de aprobare a unui proiect privind amnistierea incompatibililor a fost ironizată de premierul Ponta. Vicepremierul Liviu Dragnea vorbeşte, în continuare de modificarea legii ANI. România s-a angajat în faţa UE să nu modifice legislaţia anticorupţie, iar subiectul nu este clarificat, în ciuda semnalelor privind un raport MCV negativ.

Nici situaţia bugetului pe 2014 nu este clară. Proiectul nu a fost, ieri, pe ordinea de zi a Guvernului.

Potrivit legii, proiectul bugetului ar trebui să fie depus la Guvern de către Ministerul Finanţelor până pe 30 septembrie, iar Executivul are termen până pe 15 octombrie să îl trimită Legislativului. Guvernul nu a anunţat oficial parametrii bugetului pe 2014, iar Victor Ponta a făcut, ieri, doar o referire generală, promiţând că va prezenta “perspectivele pentru 2014”.

Noi ameninţări

Şeful senatorilor PSD, Ilie Sârbu a fost a invocat posibilitatea despărţirii partidelor din USL, în lipsa unui compromis pe temele pe care există controverse. “Ori compromis şi să mergem mai departe aşa, ori tranşăm lucrurile bărbăteşte şi fiecare merge pe drumul lui. Nu se poate altfel, două variante sunt, pornind de la ideea pe care cu toţii am agreat-o, că nu ne face bine“, a declarat Sârbu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a sugerat, ieri, că vina pentru neconvocarea conducerii USL ar aparţine liberalilor. “Mai întrebaţi şi în altă parte, că eu m-am săturat să răspund la asta. Noi ne dorim foarte mult să avem această întâlnire”, a replicat Dragnea, la întrebările jurnaliştilor.

„E un om politic, are dreptul să facă declaraţii cu caracter personal, în talk-show-uri. Nimic de declarat, vă spun ca la vamă”, a răspuns Antonescu, întrebat cum comentează afirmaţiile făcute de Ilie Sârbu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă