25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportUSL schimbă modul cum funcţionează Parlamentul. Deputaţii vor avea puteri sporite

USL schimbă modul cum funcţionează Parlamentul. Deputaţii vor avea puteri sporite

Premierul a anunţat că doreşte ca Senatul să aibă atribuţii doar pe politică externă şi apărare, iar Camera Deputaţilor să aibă putere de decizie pe legi şi controlul guvernului

 USL vrea să schimbe modul cum sunt alese şi funcţionează cele două camere ale Parlamentului, a anunţat premierul Victor Ponta în timpul unei dezbateri privind reforma electorală care a avut loc miercuri la Bucureşti. “Ideea Uniunii Social Liberale, cu care vom veni în cadrul procesului de modificare a legii electorale, este aceea de a avea o cameră a deputaţilor care să aibă ca principale atribuţii constituţionale adoptarea bugetului de stat, să fie cameră decizională pe majoritatea temelor legislative şi să aibă control asupra guvernului”, a precizat primul ministru. Deputaţii ar urma să fie aleşi, ca şi până acum, proporţional, adică fiecare judeţ să aibă un număr de reprezentanţi calculat în funcţie de populaţia sa. Pe de altă parte, în Senat ar urma să intre doar câte doi senatori pentru fiecare judeţ, anume cei care au obţinut direct cele mai multe voturi la nivelul judeţului. “Astfel, Senatul ar fi o cameră a autorităţilor, a structurilor administrative locale, care să aibă în plus faţă de legislaţia care ţine de dezvoltarea regională, atribuţii legate de politica externă şi politica de apărare”, a menţionat Victor Ponta.

Prevederile menţionate ar urma să fie introduse în noua lege electorală, pe care USL doreşte să o adopte în 2013, o dată cu modificarea Constituţieii. Coaliţia de guvernământ optează pentru un sistem mixt de vot, pe liste şi uninominal, care să asigure o majoritate stabilă şi care să ţină cont de modificările ce vor fi aduse constituţiei: regionalizarea, descentralizarea şi un anumit tip de reprezentare pe regiuni, a explicat premierul.

Uniunea ia în calcul şi schimbări în funcţionarea Parlamentului care să reducă timpul necesar adoptării unor acte normative. “Dorim o schimbare constituţională care să reducă foarte mult timpul şi complexitatea procedurilor din Parlament. De exemplu, proiectele de lege să nu mai fie dezbătute şi votate decât într-o singură camera decizională, iar în cealaltă doar să fie citit. Sau, ne gândim. să putem face amendamente doar în una din camere”, a declarat premierul. Desigur, există şi un pericol, simplificarea ar putea aduce greşeli. Sistemul de acum, chiar dacă greoi, are avantajul că poate repara unele greşeli, a avertizat Victor Ponta.

În fine, liderul USL a afirmat că partidele de la putere au discutat şi despre eventualitatea în care Camera Deputaţilor, care reprezintă din punct de vedere electoral toate opţiunile politice, să aibă puteri sporite faţă de cele de acum.

300 de parlamentari, demers demagogic în viziunea USL

Victor Ponta a respins încă  dată varianta unui parlament unicameral, cu numai  300 de parlamentari, aşa cum au votat românii la referendumul din 2009,  şi îl consideră un act demagogic al preşedintelui Traian Băsescu şi PDL, fără relevanţă politică. “Cred că există o uriaşă nemulţumire a populaţiei privind numărul de parlamentari. Dar asta e partea cea mai simplă şi demogogică. Sunt prea mulţi, sunt prea puţini, nu asta e ideea, ci modul cum sunt ajung aceşti politicieni în parlament. Problema e că sunt unii care intră de pe locurile 2 sau 3 şi aici e o ruptură logică care a creat nemulţumire. Iar acest defect fundamental, pe care nu l-am anticipat, cred că trebuie îndreptat”, a susţinut Victor Ponta, la aceeaşi dezbatere despre reforma electoralăi.

Declaraţia a venit în contextul în care Sulfina Barbu, prezentă la eveniment, a insistat că, în eventualitatea modificării legii electorale,  Partidul Democrat Liberal nu va susţine decât schimbările cerute prin referendumul din urmă cu patru ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă