19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportUrmaşul lui Vosganian: fără notorietate, dar puternic sprijinit

Urmaşul lui Vosganian: fără notorietate, dar puternic sprijinit

Biroul Politic Naţional al PNL l-a desemnat, ieri, pe Andrei Gerea, liderul deputaţilor liberali, pentru a prelua portofoliul Economiei. Pe lângă sprijinul lui Crin Antonescu, Gerea se bucură şi de susţinerea ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Întrebat care ar fi priorităţile sale, ca ministru, Gerea a spus: „Vă daţi seama, venind din Argeş, nu am cum să nu mă gândesc la o prioritate în privatizarea Oltchim, cât mai repede”.

Andrei Gerea are 45 de ani şi a absolvit în 1997 Academia de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică. Între 1997 şi 2002, el a fost manager pentru relaţiile cu clienţii la câteva bănci cunoscute, iar ulterior a devenit director  la unei sucrusale bancare. 

Andrei Gerea este la al treilea mandat de deputat şi este  vicepreşedinte al Organizatiei PNL Argeş din 2002 până în prezent.  El a fost membru al Consiliului de Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov şi membru al Consiliului de Administraţie al Societătii Naţionale Poşta Română.

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că este de acord cu nominalizarea lui Andrei Gerea. „Ce bine ne-nţelegem noi doi, cum spunea un cântec românesc”, a replicat, ironic, Crin Antonescu. El a confirmat că a discutat cu premierul despre nominalizarea lui Gerea, înaintea şedinţei de partid.

Semnătura lui Victor Ponta a fost uşor de obţinut, în contextul calmării aparente a tensiunilor din USL, însă Gerea are nevoie şi de acceptul preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit unei decizii a CCR, preşedintele poate respinge o nominalizare la un minister, o singură dată.

PNL aşteaptă semnătura lui Băsescu

Întrebat dacă are emoţii din partea preşedintelui Traian Băsescu, liderul PNL Crin Antonescu a susţinut că nu există niciun motiv, în cee ce îl priveşte pe Andrei Gerea, ca preşedintele să exercite acest „curios drept de veto” pe care i l-a dat Curtea Constituţională. Crin Antonescu a mai arătat că nu există „niciun temei” să se creadă „că şi lui Andrei Gerea îi va apărea un dosar”, aşa cum s-a întâmplat n cazul lui Ovidiu Silaghi, nominalizat la Transporturi. „Nu am nicio emoţie în acest sens”, a adăugat Antonescu.

Liberalii au făcut această propunere pentru funcţia de ministru al Economiei în urma demisiei lui Varujan Vosganian, în 7 octombrie. Interimatul funcţiei a fost asigurat de vicepremierul Daniel Chiţoiu.

 Biroul Politic al PNL a mai decis, ieri, că deputatul George Scutaru va fi noul lider al grupului parlamentar PNL de la Cameră, în locul lui Andrei Gerea. Potrivit cutumei, liderul de grup era ales de deputaţii PNL. Fără o regulă scrisă, conducerea PNL a preferat să ia decizia, pentru a evita controversele în cadrul grupului. La începutul sesiunii, Gerea l-a învins în cursa pentru şefia grupului pe Ludovic Orban, cu 58 de voturi contra 23. Orban este un adversar declarat al lui Crin Antonescu şi al alianţei cu PSD. Liderii PNL s-au gândit să evite o nouă competiţie, în contextul creşterii nemulţumirilor faţă de PSD. Orban a apreciat, ieri, că liderii PNL au vrut să îi blocheze candidatura. “Chiar dacă aş rămâne singurul deputat PNL, Crin Antonescu nu mă va propune pentru şefia grupului”, a declarat Orban pentru “România liberă”.

Deputatul Cristina Pocora îi va lua locul lui Gerea, ca vicepreşedinte al Comisiei Roşia Montană.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă