19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSportUPDATE. Sedinţă de URGENŢĂ în USL. Ponta şi Antonescu au discutat despre...

UPDATE. Sedinţă de URGENŢĂ în USL. Ponta şi Antonescu au discutat despre candidaturile la europene şi modificările la protocol

Liderii USL au discutat duminică seara, în cadrul unei întrevederi în format restrâns, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări, au declarat, pentru Mediafax, surse din USL.

UPDATE. Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat că, după discuţia informală de duminică seara din cadrul USL, este convins că membrii Uniunii vor rămâne împreună pentru a-şi atinge obiectivul fundamental, respectiv înlăturarea regimului Băsescu.

„Astăzi, informal, a fost necesar să ne întâlnim după Anul Nou şi să spunem încă o dată: dom’ne, cine e duşmanul ? PNL pentru PSD sau invers ori regimul Băsescu ? Şi aici toţi am spus acelaşi lucru: oamenii ne-au votat ca să-i scăpăm de acest regim şi să schimbă ţara în bine. Despre liste comune la alegeri nu am vorbit, ci că la europarlamentare vor fi două motoare care vor trage, totuşi, în aceeaşi direcţie, tot mesajul politic va fi comun”, a spus Ponta la Antena 3.

El a precizat că revizuirea Constituţiei rămâne un obiectiv USL şi a arătat că nu este nevoie de un congres care să reconfirme sprijinul pentru candidatura lui Crin Antonescu la Preşedinţie, deoarece important era să se ajungă la concluzia că USL va rămâne unit în bătălia cu Traian Băsescu.

UPDATE. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat duminică seară, după şedinţa USL, că simte nevoia unor clarificări în privinţa candidaturii sale la preşedinţie din partea USL.

Întrebat dacă simte nevoia unei reconfirmări a candidaturii sale la preşedinţie, Antonescu a răspuns: „Nu, (…), dar simt nevoia unor clarificări şi cred că simte foarte multă lume nevoia unor clarificări inclusiv şi în această privinţă”.

„Când lucrurile ne-au fost clare nouă celor care am format USL şi celor care am propus alegătorilor României platforma noastră, obiectivele noastre, când aceste lucruri ne-au fost clare nouă le-au fost şi oamenilor şi acest lucru s-a simţit. Dacă nu vor fi din nou clare lucrul acesta se va simţi. Nu-i putem păcăli pe oameni. (…) Problemele, oriunde ar fi, se pot sau nu rezolva, ceea ce spun eu că este corect şi bine venit este ca de la începutul acestui an să ştim foarte clar şi foarte limpede ce propunem oamenilor, către ce chemăm oamenii să fie în continuare alături de noi sau dacă nu mai propunem nimic atunci să facem cel puţin cel puţin civilizat această renunţare, dar eu sunt optimist”, a spus Antonescu, la România TV, întrebat sub ce formă ar trebui să fie făcute clarificările.

El a arătat că luni va avea loc o şedinţă oficială a USL şi a precizat că duminică seara a avut o întâlnire neoficială cu premierul Victor Ponta.

„Eu aştept de la USL, în general, de la noi toţi pentru acest an, care are o importanţă crucială pentru soarta politică a României, ceea ce am spus acum câteva zile la şedinţa BPN al PNL, un efort de recuperare a spiritului, a obiectivelor, a angajamentelor pe care noi toţi în această mare construcţie politică — USL — le-am formulat, le-am susţinut şi pentru care am fost mandataţi de votul unor majorităţi a compatrioţilor noştri. Nu ştiu dacă va fi vorba, vom discuta de o suplimentare cu anexe a protocolului, de o modificare sau ceva de felul acesta. În orice caz tot ceea ce ni se va părea potrivit pentru ca lucrurile să fie clare în sensul în care USL rămâne, USL îşi recuperează unitatea care a dus-o la câştig în 2012 în alegeri locale, în referendumul împotriva preşedintelui Băsescu şi în alegerile parlamentare şi în care îşi urmăreşte până în 2016, cel puţin, marile obiective pentru această ţară”, a spus Antonescu, întrebat ce aşteaptă de la şedinţa USL.

El a mai afirmat că orice este posibil în privinţa USL.

Liderul liberalilor a vorbit şi despre conflictul de la Ilfov dintre PNL şi PSD, pe care l-a catalogat „aproape hollywoodian, o telenovelă de succes”, motivând că beneficiază de o mare expunere mediatică şi punctând că nu face aceste remarci cu răutate.

„Colaborarea în USL la nivel local înseamnă unul din capitolele mari pe care le avem în faţă, un dosar ca să-i spun aşa, pe care va trebui să îl abordăm cu toată seriozitatea, cu toată fermitatea şi eu cred că până la sfârşitul acestei luni, prin discuţii aplicate pe fiecare dintre aceste cazuri, cu participarea noastră, a liderilor din USL, a secretarilor generali, lucrurile pot fi repuse în ordine şi readuse în normalitate”, a arătat Antonescu.

Liderul PNL a susţinut că alegerile europarlamentare nu vor fi figura pe agenda USL, precizând că nu există un diferend între liberali şi social-democraţi în privinţa candidaturilor separate la acest scrutin.

UPDATE. Liderii USL au discutat duminică seara, în cadrul unei întrevederi în format restrâns, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.

În cadrul discuţiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Crin Antonescu însoţit de Radu Stroe şi Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de către liderii PSD. În schimb, liberalii au cerut răgaz de o săptămână pentru a oferi un răspuns clar şi oficial al PNL, dacă susţine această variantă.

Totodată, liderii USL au abordat subiectul modificărilor propuse de PNL la protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discuţiile să vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu şi renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate. De altfel, pe marginea modificărilor aduse protocolului USL se va discuta şi luni dimineaţă, într-o reuniune oficială a celor două partide.

De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constituţiei, a paşilor pentru corectarea Legii descentralizării, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, precum şi asupra viitoarelor modificări aduse Codului penal şi legilor integrităţii.

Liderii USL au participat duminică seară la o şedintă de urgenţă în care discută despre legea descentralizării şi despre problemele din cadrul coaliţiei. De asemenea, liderii USL discută despre modificare protocolului alianţei, cerută de liberali. Liderii celor două partide vor analiza, de asemenea, dacă vor participa la euroalegeri pe liste comune sau pe liste separate. La întâlnire participă preşedinţii celor două partide, Victor Ponta şi Crin Antonescu. PSD mai este reprezentat de vicepremierul Liviu Dragnea, iar PNL de ministrul de interne Radu Stroe şi de secretarul general al PNL, Eduard Hellvig.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, că USL „rămâne”, dar în cadrul Uniunii se va discuta despre „o suplimentare cu anexe” a protocolului de colaborare, astfel ca totul să fie „clar” în această privinţă.

Antonescu a spus că problema va fi abordată în şedinţa de luni a USL şi, răspunzând unei întrebări referitoare la informaţiile după care s-ar fi întâlnit duminică cu premierul Victor Ponta, a remarcat că „ar fi necivilizat” să dea asemenea informaţii. „Veţi afla mâine”, a spus liderul PNL, la România TV. „Sper să fie o şedinţă importantă”, a spus el.

Citeşte şi: Descentralizarea, al treilea eşec major al USL

„USL rămâne, USL îşi recuperează unitatea care a dus-o la câştig în 2012 în alegeri locale, în referendumul împotriva lui Traian Băsescu şi a alegerile parlamentare şi care îşi urmăreşte până în 2016 cel puţin obiectivele pentru această ţară”, a declarat Antonescu

În ceea ce priveşte unitatea USL, Antonescu a apreciat că este vorba şi de „responsabilitate” şi că electoratul a dat un mandat USL de a face „ceva împreună”. „Aştept de la USL un efort de recuperare a spiritului, obiectivelor, angajamentelor” sale. El a remarcat că 2013 „s-a terminat rău pentru USL”, că ideea de unitate s-a deteriorat şi că trebuie să existe „un efort de recuperare”. În acest sens, Antonescu s-a declarat „un optimist lucid”.

Referindu-se la situaţia USL în Ilfov, Antonescu a spus că prin „discuţii aplicate” se va reglementa până la sfârşitul lunii ianuarie.

„Colaborarea în USL la nivel local înseamnă unul dintre capitolele mari pe care le avem în faţă, un dosar pe care va trebui să-l abordăm cu toată seriozitatea, cu toată fermitate şi eu cred că până la sfârşitul acestei luni, prin discuţii aplicate pe fiecare dintre aceste etaje, cu participarea noastră a liderilor USL, a secretarilor generali lucruri pot fi repuse în ordine şi repuse în normalitate”, a afirmat liderul PNL.

Antonescu a mai declarat că „nu simte nevoia ” reconfirmării candidaturii sale la Preşedinţia României, dar simte nevoia unei „clarificări”. „Să ştim clar şi limpede ce propunem oamenilor, dacă nu propunem nimic să facem civilizat această renunţare”.

Curtea Constituţională (CCR) a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL. Este al treilea eşec major al USL, care, după un an de zile de la preluarea puterii, nu a reuşit nici modificarea Constituţiei, nici regionalizarea.

În ultima perioadă, există mai multe conflict în teritorii între membrii celor două partide. Preşedinta PSD Ilfov, Gabriela Firea, şi-a dat demisia din partid, vineri, în urma conflictului din USL Ilfov. Senatorul a arătat, într-un comunicat de presă, că decizia ei vine şi în urma lipsei de reacţie a colegilor din PSD. Membrii PSD Ilfov au cerut conducerii partidului să intervină şi să o convingă pe Gabriela Firea şă revină în partid.

Citeşte şi: Gabriela Firea demisionează din PSD

Biroul Politic al PNL a mandatat o echipă condusă de preşedintele Crin Antonescu să discute în USL despre “reformularea” sau “completarea” protocolului de funcţionare al USL. Propunerea i-a aparţinut lui Crin Antonescu, în contextul neînţelegerilor dintre PSD şi PNL. 

Acesta s-a referit la “suplimentarea protocolului de funcţionare” prin “adăugarea unor mecanisme care să reglementeze funcţionarea alianţei la nivel central, local”.  ” Discutăm de chestiuni care privesc funcţionarea Guvernului şi modul cum se iau decizii acolo, funcţionarea împreună a majorităţii parlamentare şi dacă aceste lucruri se simte nevoia să fie stabilite în scris, evident atunci putem să construim nişte anexe la acest protocol, dacă este cazul”, a explicat Antonescu. Potrivit unor surse din USL, în protocol ar putea fi incluse prevederi privind un pact de neagresiune la alegerile europarlamentare, dar şi referitoare la respectarea deciziilor USL de către grupurile parlamentare.

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a...

Sectorul financiar românesc atrage peste 1,7 miliarde de euro în investiții străine directe, dar înregistrează scăderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din România a beneficiat în 2023 de un flux net de investiții străine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, în...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun în politica de război....
Ultima oră
Pe aceeași temă