UPDATE: Liviu Dragnea: Preşedintele a zis ca ar fi trebuit să punem primarii să facă proiecte pentru a fi aprobate anul viitor. Am o veste bună: au făcut proiecte. Suntem pregătiţi cu proiecte mature imediat ce acordul pe parteneriat va fi semnat. Dar nu discutăm de proiecte noi ci din proiecte finanţate din bugetele de stat şi din proiectele locale.
În ceea ce priveşte dimensiunea bugetului la nivelul ministerului, este mic. Banii nu vor fi alocaţi pe criterii politice”.
UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă la Cotroceni, după discuţia cu Victor Ponta, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Citeşte şi: LIVE TEXT. Băsescu: Se plătesc pensiile şi salariile din ianuarie şi fără bugetul aprobat în Parlament
–
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la nici un rezultat în discuţiile privind acordul României cu FMI, a anunţat premierul.
Victor Ponta a arătat că l-a rugat pe şeful statului să nu întârzie Legea bugetului după ianuarie 2014, pentru că vor fi afectaţi oamenii. Totodată, premierul a spus că acordul cu FMI rămâne valabil dacă se aprobă bugetul pe 2014.
„Speranţa şi rugămintea mea au fost să le facă într-un termen rezonabil (retrimiterea bugetului în Parlament, încât să avem un buget până în luna ianuarie. După ce Parlamentul votează bugetul, îl retrimitem, preşedintele îl retrimite în Parlament şi îl atacă la CCR. Preşedintele vrea să ne şicaneze, ne-a zis că nu avem ce face, trebuie să suportăm toate aceste proceduri. A fost inflexibil. Nici nu trebuie să fie domnia sa de acord cu bugetul”, a declarat premierul, după întâlnirea de la Cotroceni.
„A spus că nu semnează Memorandumul. Acordul rămâne valabil dacă se aprobă bugetul pe 2014”, a declarat Ponta.
„Rugămintea mea la preşedinte a fost ca această şicanare să se desfăşoare în luna decembrie. N-au nici o vină oamenii. Va fi o frustare îndreptăţită a oamenilor, care ar trebui să primească pensiile mărite, indemnizaţiile agricultorilor”, a mai spus premierul.
–
Preşedintele Traian Băsescu discută, marţi, la Cotroceni, cu premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, cel al Bugetului, Liviu Voinea şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu despre poziţia şefului statului faţă de acordul României cu FMI.
Citeşte şi: FMI aşteaptă decizia Guvernului privind creşterea accizelor la carburanţi
––
Premierul Victor Ponta i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îl invită la o întâlnire pe tema aprobării memorandumului cu instituţiile financiare internaţionale.
„Mă duc la întâlnire cu gândurile că România trebuie să îşi continue acordul cu FMI şi că România trebuie să aibă buget din ianuarie 2014. Îmi doresc ca preşedintele în ultimul an de mandat să fie mai responsabil”, a declarat premierul.
„Având în vedere efectele negative ale suspendării de facto a acordului României cu instituţiile financiare internaţionale şi repercusiunile posibile ale neadoptării Bugetului de stat şi a Bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2014, vă rog să fiţi de acord să avem o întâlnire pe această temă în vederea identificării soluţiilor de deblocare a acestei situaţii”, se arată în scrisoarea trimisă preşedintelui de către Victor Ponta.
Premierul a propus ca la întâlnire să participe şi Mugur Isărescu, Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea şi îi cere preşedintelui să stabilească o dată pentru realizarea întâlnirii.
Citeşte şi: Ponta: Vor fi probleme dacă nu se adoptă bugetul
Premierul a declarat că acordul de coabitare cu preşedintele este suspendat, având în vedere că Traian Băsescu, prin refuzul de a semna Memorandumul cu FMI, a comis „un abuz”.
„E evident că preşedintele nu mai respectă acest lucru (pactul de coabitare, n.r.), deoarece politica fiscală şi bugetară aparţine Guvernului şi Parlamentului, în niciun caz nu preşedintelui. Nu e o chestie de politică externă. E evident un abuz”, a declarat Ponta.
„Acordul de coabitare e ca şi acordul cu FMI: e suspendat de preşedinte până când domnia sa e de acord să semneze”, a spus premierul, care a precizat că a aflat de la televizor de intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a nu semna Memorandumul cu FMI, la fel ca ministrul de Finanţe şi ca ministrul Bugetului.
Citeşte şi: Dezbaterile la buget încep marţi. PSD, PNL şi PC au întâlnire cu Ponta
Totodată, Ponta a declarat, în plenul Parlamentului, că Guvernul a fost obligat să plătească angajaţilor săi sumele tăiate ilegal de guvernul Boc.
„Guvernul României a fost obligat să plătească angajaţilor săi sumele tăiate în mod ilegal”, a spus Victor Ponta.
„Aşa cum în 2010-2011 majoritatea parlamentară de atunci a avut o anumită concepţie despre construcţia bugetului, 2014 va reprezenta îndeplinirea unor obiective cu care USL a candidat în alegeri şi pentru care a obţinut votul majoritar al populaţiei României”, a adăugat premierul.
Ponta a susţinut că în 2013 au fost reîntregite pensiile şi salariile bugetarilor şi s-a încheiat plata ratelor pensiilor care au fost tăiate, în mod ilegal, de guvernarea precedentă.
Citeşte şi: Cum a reacţionat CE după anunţul preşedintelui Băsescu
„În 2013 au fost reîntregite atât salariile tuturor bugetarilor, cât şi pensiile, încheindu-se, în septembrie, plata ratelor pensiilor oprite în mod ilegal (…). În 2014, obiectivul principal al Guvernului, reflectat şi-n aceste două proiecte de legi, este acela de a face ca fiecare cetăţean al României să simtă, în propriile sale venituri, o creştere economică şi o dezvoltare care este certificată de toate datele oficiale ale statului român şi ale instituţiilor internaţionale”, a spus Ponta.
Printre măsurile propuse prin proiectul de buget se numără indexarea pensiilor, creşterea salariului minim şi creşterea venitului minim garantat.
„În proiectul de buget avem prevăzute următoarele măsuri: indexarea pensiilor cu 3,6%, creşterea salariului minim la 900 de lei, venitul minim garantat va creşte cu 50%, vor fi plătite subvenţiile în agricultură, vom continua să achităm drepturile obţinute în instanţă de către bugetari, în special de către profesori, în urma tăierilor ilegale aplicate de către Guvernul Boc. În 2014 urmărim păstrarea cotei unice, cofinanţarea tuturor fondurilor europene, investiţii locale (…). Vom păstra TVA-ul redus la pâine”, a spus Victor Ponta, care a adăugat că Educaţia va primi peste 300 de milioane de euro pentru infrastructură.
Citeşte şi: Băsescu: Nu aprob Memorandumul Guvernului cu FMI. Ponta: Nu mai avem acord cu FMI. Sârbu: este iresponsabil
„Sunt prevăzute investiţii importante în domeniul culturii. 2014 va fi anul finalizării Teatrului naţional Bucureşti, demararea restaurării Operei Române şi renovarea Palatului Culturii din Iaşi. Avem prevăzut în buget spaţiul financiar necesar pentru demararea şi dezvoltarea unor proiecte necesare României, precum proiectul autostrăzii Comarnic – Braşov şi cel al autostrăzii Transilvania”, a conchis Victor Ponta.