-0.6 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI aşteaptă decizia Guvernului privind creşterea accizelor la carburanţi

FMI aşteaptă decizia Guvernului privind creşterea accizelor la carburanţi

UPDATE: Premierul Victor Ponta i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îl invită la o întâlnire pe tema aprobării memorandumului cu instituţiile financiare internaţionale.

Citeşte şi: Ponta îi cere o întâlnire lui Băsescu

_ _ _ _ _

Fondul Monetar Internaţional (FMI) aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă modifică măsurile stabilite pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014, înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale, se arată într-o declaraţie de presă transmisă marţi de biroul reprezentantului FMI în România, Guillermo Tolosa.

Citeşte şi: Suspendarea memorandumului cu FMI slăbeşte leul în faţa euro

„În timpul unei misiuni recente, o echipă de experţi a FMI a convenit, prin consultare, cu autorităţile române asupra politicilor necesare pentru a încheia prima evaluare a acordului stand-by al României cu Fondul, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB în 2014. Avem cunoştinţă despre dezacordul preşedintelui Traian Băsescu cu Guvernul în ceea ce priveşte măsurile concrete care ar urma să fie utilizate pentru a atinge această ţintă. Staff-ul monitorizează evoluţiile şi aşteaptă o decizie a autorităţilor dacă doresc să modifice politicile necesare pentru a asigura atingerea ţintei de deficit convenite, înainte de a depune pachetul de politici la Consiliul Executiv al FMI”, se precizează în declaraţie.

Citeşte şi: Băsescu: Nu aprob Memorandumul Guvernului cu FMI. Ponta: Nu mai avem acord cu FMI. Sârbu: este iresponsabil

Pe 18 decembrie, Consiliul Director al FMI urma să discute şi să aprobe prima evaluare a noului acord cu România. La aceeaşi dată trebuia aprobată şi scrisoarea suplimentară de intenţie şi memorandumul tehnic negociate de misiunea comună FMI-CE-BM în perioada 22 octombrie -4 noiembrie.

Citeşte şi: Bogdan Oprea: ”Acordul stand-by 2013 – 2015 este şi rămâne valabil”

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că nu va aproba memorandumul cu FMI din cauza creşterii accizei la 9 eurocenţi pentru carburanţi. ”Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea la obligaţiile pe care şi le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi la litru. Nu îmi voi asuma această măsură pe care o consider anti-economică, împotriva intereselor românilor şi împotriva şanselor de relansare a economiei”, a atenţionat preşedintele.

Preşedintele a explicat că măsura aceasta este fără precedent, iar Guvernul actual nu are nevoie urgentă de această taxă, ci vrea doar să strângă bani pentru alegerile din 2014. ”România nu este dependentă de tranşe de bani de la Fond, deci faptul că trebuie renegociat memorandumul nu creează nicio problemă de finanţare pentru România, mai ales că motivul pentru care eu nu aprob acest memorandul şi nu aprob semnarea scrisorii este legat chiar de relansarea economiei”.

Citeşte şi: Cum a reacţionat CE după anunţul preşedintelui Băsescu

Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economiei, iar banii care s-ar obţine din această acciză suplimentară, care în scrisoare este trecută la 7 cenţi, dar la pompă ea se va reflecta în 12 cenţi, pentru că i se aplică şi TVA. inflaţia din 2012 şi cursul de schimb din 1 octombrie 2012.

Astfel ea ajunge la pompă 52 de bani la motorină şi 53 de bani la benzină, ceea ce înseamnă o creştere cu 8% a preţurilor combustibililor pentru popor şi societate. Efectele vor fi creşterile preţurilor, o creştere suplimentară a inflaţiei. Şi cel mai rău efect va fi acela la adresa celor pe care Guvernul spune că vrea să îi ajute. Această creştere a accizei la carburanţi va afecta mult mai mult pensiile decât creştere de 3,75% pe care legea obligă Guvernul să o facă”, a mai declarat Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, la câteva minute după anunţul făcut de preşedinte, că refuzul preşedintelui de a semna memorandumul cu FMI înseamnă că „nu mai avem, practic, acord cu FMI si Comisia Europeană”. Guvernul nu-şi asumă memorandumul fără semnătura preşedintelui. Discutarea acordului cu Romania in board-ul FMI din decembrie va fi amânată întrucat documentele trebuie să conţină şi semnatura preşedintelui ţării.

Citeşte şi: Ponta: Sunt dispus să merg la preşedinte, numai să ne lase-n pace

Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Cele mai citite

Aglomerație la UPU Alba Iulia: Peste 160 de pacienți în mai puțin de 24 de ore

Pe o tură de 12 ore sunt doar doi medici la camera de gardă Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Alba...

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou: Jocuri tradiționale, colinde și credințe populare în România

Românii respectă cu sfințenie superstiții pentru a atrage norocul și belșugul în noul an Ultima zi a anului vechi și prima zi a celui nou...

Elon Musk, acuzat de guvernul german că a încercat să influențeze alegerile, în favoarea partidului de extremă dreapta AfD

Musk a semnat un articol de opinie în ziarul german „Welt am Sonntag”, în care a declarat că AfD este „ultima speranță a Germaniei” Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă