2.8 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportUPDATE: Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu pentru europarlamentare

UPDATE: Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu pentru europarlamentare

UPDATE: Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu. 

Biroul Electoral Central (BEC) urmează să judece, miercuri, dosarele de candidatură pentru alegerile europarlamentare din 25 rmai. BEC ar putea, astfel, să decidă astăzi cine are și cine nu are voie să candideze pentru Paelamentul European. Una dintre cele mai controversate candidaturi este cea a fostului liberal Mircea Diaconu, care a strâns 125.000 de semnături în încercarea de a merge la Strassbourg ca eurodeputat independent.

Candidatura lui Mircea Diaconu pentru Parlamentul European este problematică din punct de vedere juridic, potrivit explicațiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și a unei informări trimise de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Biroului Electoral Central (BEC).

Conform unei decizii emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 2012, starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, constatată printr-un raport al ANI din 2011,  „a fost menţinută definitiv şi irevocabil”, acesta aflându-se şi sub interdicţia prevăzută de lege de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani, adică până în 2015. Diaconu a fost
considerat incompatibil întrucât a activat simultan ca senator şi director al Teatrului Nottara. În scrisoarea transmisă BEC, şeful ANI, Horia Georgescu, evidenţiază faptul că legiuitorul menţioneză următoarele: „dacă acea persoană a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioada de trei ani”.

Mircea Diaconu afirmă că termenul din lege – „aceeaşi funcţie” – înseamnă că el nu mai poate fi senator, calitate în care a fost declarat incompatibil, dar poate fi europarlamentar. Însă ANI susţine că prin funcţie eligibilă se înţelege orice funcţie aleasă, întrucât legislaţia nu face distincţie între funcţiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European sau alte categorii de autorităţi formate ca urmare a unui proces electiv. O interpretate contrară ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generându-se premisele încălcării reglementărilor privind interdicţiile de a ocupa o funcţie şi, pe cale de consecinţă, cetăţenii cu drept de vot ar fi reprezentaţi de către o persoană care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului în stare de incompatibilitate. Cu alte cuvinte, dacă Mircea Diaconu ar putea candida, s-ar crea un precedent pentru toţi politicienii declaraţi incompatibili.

De altfel, posibilitatea unui precedent nu este alimentată doar de cazul Diaconu. Senatul a refuzat să vacanteze mandatul senatorului Akos Mora, deşi acesta a fost declarat incomaptibil prin sentinţă definitivă. Argumentul invocat de senatorii din comisia juridică a fost similar cu cel din cazul Diaconu: Mora a fost declarat incompatibil în calitate de consilier judeţean, deci îşi poate păstra mandatul de senator. Ulterior, Curtea Constituţională a cerut Senatului să ia o decizie în cazul Mora, lăsând la latitudinea parlamentarilor dacă îi retrag sau nu mandatul. Senatul nu a luat nici până azi o decizie în cazul Mora. Poziţia Senatului este contrazisă de documentul pe care ÎCCJ l-a trimis CCR în cazul Mora, în care se afimră că, intepretarea dată de parlamentari “ar pune, practic, la îndemâna celor vizaţi de Legea nr.176/2010, un procedeu extrem de simplu de ocolire a legii şi mai ales de sustragere de la aplicabilitatea sancţiunilor instituite de aceasta, în sensul că, prin realizarea unei rotiri periodice a funcţiilor elective în intervalul de timp necesar parcurgerii întregii proceduri prevăzute de lege pentru constatarea stării de incompatibilitate”.

Concluzia Înaltei Curţi este foarte clară:

"Plecând de la premisa că intenţia legiuitorului a fost aceea de a sancţiona persoanele care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile, fără a face vreo diferenţă între tipul funcţiilor elective deţinute, putem concluziona că atribuirea pentru sintagma «aceeaşi funcţie» a înţelesului de «funcţia care a generat starea de incompatibilitate» este profund greşită, aceasta fiind, practic, de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă…"

Monica Macovei: “Mircea Diaconu nu ar mai trebui să păcălească o dată oamenii”

Europarlamentarul Monica Macovei a explicat pentru “România liberă” care sunt implicaţiile juridice ale cazului Mircea Diaconu. „Mircea Diaconu nu ar trebui să le mai ceară oamenilor să îl voteze pentru că i-a mai păcălit odată. Reamintesc că, în 2012, Mircea Diaconu a trebuit să fie scos aproape cu forţa din Senat, refuzând să respecte o decizie definitivă a justiţiei. Mircea Diaconu ar trebui să  nu mai sfideze legea şi să nu mai sfideze oamenii cerându-le semnătura.”

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Președintele României a promulgat legea pentru achiziția a 32 de avioane F-35, în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Președintele României a semnat legea privind achiziția a 32 de avioane F-35, un contract evaluat la 6,5 miliarde de dolari, la care se adaugă...

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă