20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportUn sfert din Cerul Bacainti candideaza la locale

Un sfert din Cerul Bacainti candideaza la locale

» Daca la nivel judetean promisiunile sunt generoase, la nivel de catun ele sunt mult mai modeste. Cea mai importanta promisiune este realizarea unui drum de acces. Ca, daca se face drumul, poate vin si turisti si le va fi si lor mai bine, spera locuitorii comunei Ceru Bacainti. Fondurile pentru campania electorala provin din sursele proprii ale candidatilor, dar si din fondurile partidelor de la nivel judetean.

Cu mai putin de 300 suflete imprastiate pe vreo 50 de kilometri patrati, Ceru Bacainti este printre comunele cu cel mai mic numar de locuitori din Transilvania. O comunitate dintr-o zona de munte aproape izolata si exclusiv agrara, ramasa, din anumite puncte de vedere, in Evul Mediu, s-a trezit brusc in Uniunea Europeana. Rispiti pe dealurile si pe muntii din zona, alegatorii asteapta ziua de 1 iunie. Oamenii vor, in primul rand, repararea drumului judetean de pamant care face legatura cu civilizatia si posibilitatea de a valorifica produsele agricole. Comuna este situata la granita dintre judetele Alba si Hunedoara. Are in componenta 10 sate si catune. Cele mai mici dintre acestea sunt Viezuri cu 3 case, Clisat cu 5 case si Bulbuc cu 13 gospodarii si sunt situate la altitudini de peste 1.000 de metri. Mai mult de jumatate din populatie are peste 60 de ani.  

La Ceru Bacainti se ajunge numai dupa o traversare cu bacul a Muresului. Despre un pod, nici vorba. "Is prea multi bani. Nu are cine sa dea atatia", ne spune cineva. Primaria este cea mai "rasarita" cladire din centrul comunei. Primarul Aurel Giurgiu, care este membru PSD, se prezinta neinvins in luptele electorale locale de peste 17 ani. De fiecare data a iesit primar cu ceva mai mult de 50 de voturi. A promis drumul de fiecare data. Acum spune ca el a incercat sa faca multe pentru comuna, dar de fiecare data a fost refuzat "de sus". Insa marea realizare este ca primaria sa arata mult mai bine decat multe primarii de oras. Mobilier modern si usi metalice de apartament la fiecare birou. Cladirea dispune de incalzire centrala, dar si de apa potabila care este pompata din fantana aflata in curte. Aurel Giurgiu candideaza pentru un nou mandat. Liste complete pentru Consiliul Local au depus doar patru partide: PNL, PD-L, PSD si PC. In total, un sfert dintre locuitorii comunei au intrat in lupta electorala pentru un loc in consiliul local. Cel mai important contracandidat pentru actualul primar pare, potrivit sondajului de opinie realizat de babele din sat, viceprimarul PNL Traian Noja. El e urmat la putine procente de candidatul PD-L, Ioan Trif. Toti promit ca vor face aceleasi lucruri: vor moderniza drumul de acces, vor intretine celelalte drumuri satesti, vor schimba becurile cand se ard ca sa fie iluminat public. Traian Noja e mai smecher.

 

El promite ca va cumpara un buldoexcavator pentru primarie si va face un club al pensionarilor. Nici Ioan Trif nu se lasa mai prejos. El vrea sa sprijine familiile sarace si batranii. Mai promite si un ajutor tinerilor care vor sa inceapa o afacere in comuna, in speranta ca fiii locuitorilor se intorc de la oras. Ioan Gaulea, profesor la scoala din sat, ne spune care este cea mai mare problema a comunei: drumul judetean foarte greu practicabil. Din cauza acestei situatii, ratele nu au un program normal. In anumite perioade Ceru Bacainti este o localitate rupta de lume. "Daca drumul ar fi bun, poate am avea chiar si o investitie in comuna si am fi cautati si de turisti", spera Ioan Gaulea. "Asteptam sa fie mai bine dupa alegeri, ca acu’ e saracie mare. Numa noi stim cum ne descurcam. Pensiile is mici, iar animalele se vand prost. Daca nu semanam ceva in gradina, nu avem din ce trai", se destainuie un alt localnic, Nicolae Bardan.

MESAJE
» Primarul Aurel Giurgiu merge pe continuitate in sloganul propriu, liberalul Traian Noja spune ca "poate face mai mult", in timp ce candidatul PD-L, Ioan Trif, a preluat sloganul judetean al partidului, care, din pacate pentru el, nu spune nimic despre realitatile din Ceru Bacainti. Avantajul primarului Aurel Giurgiu este ca fiul sau administreaza singurul bar din sat. Fapt care s-ar putea dovedi o adevarata "arma" electorala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă