17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSportUdrea vrea ca cel puţin 1 mld euro din fondurile UE necheltuite...

Udrea vrea ca cel puţin 1 mld euro din fondurile UE necheltuite de alte ministere să fie cedat MDRT

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri, la finalul unui seminar, că a solicitat ca cel puţin un miliard de euro din fondurile europene care n-au fost absorbite de alte ministere, printre care şi cel al Muncii, să fie cedat MDRT, potrivit Mediafax.

“Cred că toţi miniştrii trebuie să avem în vedere nevoia României de a aduce aceşti bani în ţară. Ştiu că există şi orgoliu personal, care de foarte multe ori e piedică la o decizie corectă. Eu cred că ar trebui să vedem acum, toţi colegii miniştri, interesul naţional şi să ducem banii care se pare că nu pot fi folosiţi pe un anumit program operaţional sectorial acolo unde este nevoie de ei şi se pot cheltui imediat”, a spus Udrea.

Ea a adăugat că MDRT a contractat pe diverse proiecte toată suma de 4,3 miliarde de euro alocată din fonduri europene şi are proiecte depuse în valoare de 12 miliarde de euro.

“Deci, dacă am mai avea bani pe Programul Operaţional Regional, pe care noi am terminat de făcut contractările, am putea cheltui imediat aceste fonduri. De aceea, noi ne-am gândit să cerem şi de la alte ministere, acolo unde, din analize, este evident că nu vor putea accesa toţi banii”, a afirmat Udrea, care a precizat că MDRT are câteva propuneri, pe care le va înainta ministerelor vizate.

Ministrul a dat ca exemplu ministerul Muncii, care are o rată slabă de absorbţie pe programul operaţional sectorial POSDRU, care are ca obiectiv dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii acestuia.

“Au 4,4 miliarde de euro. Acolo am solicitat ca o parte să se aloce Programului Operaţional Regional, dar pot fi luaţi bani şi din alte programe. Fiecare ar trebui să fie onest şi să spună câţi bani mai poate atrage”, a adăugat ministrul.

Udrea a afirmat că MDRT s-ar bucura să primească cât mai mulţi bani, dar dacă ar primi cel puţin un miliard de euro de la toate ministerele, o parte din bani ar fi distribuiţi şi către reabilitarea termică a locuinţelor.

Ea a explicat că MDRT a primit acceptul Comisiei Europene ca reabilitarea termică a locuinţelor să poată fi făcută şi cu fonduri europene dar ministerul nu mai are bani disponibili pentru acest program.

Noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, are la dispoziţie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentând fonduri europene, după ce în patru ani de la aderare plăţile făcute din bani UE nu trec de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă doar 13,5% din suma alocată.

Înfiinţarea ministerului condus de Orban survine unei perioade în care atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au invocat necesitatea atragerii fondurilor europene, ca o soluţie pentru problemele de infrastructură, de mediu sau de dezvoltare regională, în contextul unei creşteri economice limitate inclusiv de contextul internaţional.

România beneficiază de fonduri structurale în cuantum de 19.213.036.712 euro (81.665.012.544 miliarde de lei) care pot fi accesate prin mai multe programele operaţionale.

Cele mai recente date ale Autorităţii de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) – valabile la data de 31 august – arată că au fost depuse 30.162 de proiecte cu o valoare totală de peste 235 de miliarde de lei, dintre care aproximativ 150 de miliarde de lei contribuţie UE. Au fost şi multe proiecte respinse – peste 12.000 de proiecte- iar 5.385 sunt în curs de evaluare. Pe de altă parte, 8.652 de proiecte au fost aprobate până la data de 31 august. Valoarea totală a acestora este de 83,2 miliarde lei (aproximativ 19 miliarde de euro), contribuţia UE fiind de aproximativ 50 de miliarde de lei. Contractele sau deciziile de finanţare cu beneficiarii sunt însă mult mai puţin numeroase, respectiv 6.765. Totalul plăţilor în lei a fost, pentru toate programele operaţionale finanţate din fonduri structurale de aproape 11,7 miliarde de lei, din care 6,7 miliarde de lei prefinanţare, 4,3 miliarde lei lei rambursări din contribuţia UE şi 687,7 milioane de lei rambursări de la bugetul de stat.

Plăţile către beneficiari din contribuţie UE pentru totalul programelor operaţionale reprezintă 13,5% în raport cu alocarea totală de la UE în perioada 2007 – 2013.

Cele mai citite

Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care gravidele şi părintele singur nu pot fi obligaţi să presteze muncă de noapte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Actul normativ prevede că...

VIDEO. Ciolacu spune că va discuta cu Boloș despre salariul minim

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că urmează să aibă o discuţie cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, despre creşterea la 300 de lei a sumei...

CCR a amânat pentru 3 iunie sesizarea ICCJ în legătură cu legea privind prelungirea insolvenţei

Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, pentru 3 iunie, dezbaterile pe sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu Legea...
Ultima oră
Pe aceeași temă