5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSportUdrea: Guvernul Ponta trebuie să nu cadă în capcana lui Tăriceanu din...

Udrea: Guvernul Ponta trebuie să nu cadă în capcana lui Tăriceanu din 2008

Fostul ministru Elena Udrea scrie, pe blogul său, că datorită Guvernului Boc România este astăzi asemenea unei familii care cheltuieşte cam tot atât cât produce, ea susţinând că reponsabilitatea Cabinetului Ponta este de a nu cădea în capcana lui Călin Popescu Tăriceanu din 2008, potrivit Mediafax.

Udrea scrie pe blogul său, într-o postare intitulată „Nava România, adusă la cheu”, că datele furnizate de Guvern arată că, în 2012, România a reuşit să aibă un deficit bugetar de aproximativ 2,5% din PIB, ceea ce ne pune în postura de a cere Uniunii Europene să ne scoată de sub procedura de deficit bugetar excesiv, începută în anul 2009, după ce Guvernul Tăriceanu a „reuşit performanţa” de a lăsa un deficit de 5,4%.

„Practic, ne-au trebuit patru ani de zile, cu mari eforturi şi sacrificii, pentru a repara greşelile comise de Guvernul PNL susţinut în Parlament de PSD. Ieşirea din procedura de deficit excesiv este o reuşită a Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, făcută cu mari sacrificii. Atât pentru populaţie, cât şi în plan politic pentru cei care şi-au asumat măsurile”, continuă Udrea.

„Din păcate, noi, membrii Guvernului şi Preşedintele, am plătit costurile electorale ale faptului că am luat măsurile care se impuneau. Ne-am sacrificat propria credibilitate pentru a reechilibra bugetar România. La aproape trei ani distanţă de momentul în care s-au luat măsurile acelea atât de nepopulare, spun că mă bucur că am guvernat noi. Pentru că, dacă ar fi fost alţii în postura noastră, mă gândesc la Ponta şi Antonescu, aceştia nu ar fi avut curajul politic să facă ceea ce era necesar. România a avut noroc cu un Guvern şi o majoritate parlamentară responsabile, care au făcut ce a trebuit şi nu ce era mai uşor”, susţine Elena Udrea.

Fostul ministru PDL îşi exprimă convingerea că, în viitor, cât mai devreme, „românii vor reevalua guvernarea Boc şi vor realiza că a salvat ţara”.

În opinia sa, datorită Guvernului Boc, România este astăzi asemenea unei familii care cheltuieşte cam tot atât cât produce – nu mai consumăm pe datorie.

„Este o viziune adaptată realităţilor crizei economice care încă se manifestă în Uniunea Europeană. O viziune căreia, din păcate, USL s-a opus, de o manieră populistă, atunci când Preşedintele Băsescu şi Premierul Boc au susţinut nevoia reducerii cheltuielilor bugetare. Din fericire, Guvernul Ponta, constrâns fiind de FMI, a trebuit să o accepte”, mai scrie Udrea.

Ea menţionează că în prezent sunt 21 de ţări din 27 ale Uniunii Europene care se află sub procedura de deficit excesiv.

„Faptul că România reuşeşte să iasă din acest grup consistent şi compact de ţări care cheltuiesc mult mai mult decât produc este o reuşită de necontestat a Guvernului Boc. Toate reformele ultimilor ani şi toate măsurile de reechilibrare bugetară au condus spre acest deznodământ fericit”, consideră Udrea.

Elena Udrea spune că acesta se traduce printr-o imagine foarte bună în ochii posibililor investitori, care văd astfel o ţară stabilizată macroeconomic pe termen lung şi vor veni să investească aici, stare de fapt a condus deja la finanţarea deficitului bugetar, atât cât este el, la costuri reduse pentru România – împrumuturi la un minimum istoric de puţin peste 4%.

„Dincolo de efectele imediate, readucerea sub control a veniturilor şi cheltuielilor bugetare oferă României o perspectivă de creştere economică pe termen lung. Şi asta pentru că suntem printre ţările europene cu cea mai mică datorie publică, iar aceasta este stabilă, eliminând riscul unor derapaje”, mai scrie Udrea.

Ea susţine că Guvernul Boc a reuşit să aducă acest echilibru cu costuri mari în timp şi cu sacrificii din partea populaţiei, iar „responsabilitatea care-i revine Executivului condus de Victor Ponta este să nu cadă în capcana lui Călin Popescu Tăriceanu din 2008 şi să dea drumul la cheltuieli bugetare neacoperite, având în vedere că anul viitor este din nou unul electoral”.

„Iar noi ştim cum a obţinut USL voturile din decembrie: prin recuperarea integrală a salariilor bugetarilor şi revenirea asupra impozitului de 5% aplicat unei categorii de pensionari. În acelaşi timp, a dat drumul inflaţiei, până am ajuns ţara europeană cu cea mai mare rată a inflaţiei, iar creşterile veniturilor bugetarilor şi pensionarilor au fost cu mult depăşite de cele ale preţurilor! Guvernul USL are şansa de a finanţa acum proiecte necesare de investiţii, din fonduri guvernamentale sau cofinanţând pe cele din fonduri europene, investiţii care generează locuri de muncă, dar oferă României şi dezvoltarea de care are nevoie. Odată ce premisele au fost create cu sacrificiul electoral al PDL, măcar USL să aibă inteligenţa să folosească această situaţie în folosul românilor, astfel încât toate eforturile din ultimii ani să nu fi fost zădărnicite”, încheie Udrea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referindu-se la situaţia economică a României, că „nava e la cheu, în port sigur”, el mulţumind pentru că s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta.

„Am trăit cu toate cele trei guverne şi încerc să dau fiecăruia ce-i al lui. Guvernul Boc a pus interesul naţional deasupra interesului de partid şi practic şi-a sacrificat voturile pentru a restabili echilibrul macroeconomic al ţării, pentru a da şanse la reluarea dezvoltării, pentru a reda românilor demnitatea. O ţară care împrumută bani de la Fond ca să-şi plătească salariile cu pensiile nu e o ţară cu cea mai bună reputaţie”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că mulţumeşte şi Guvernului Ungureanu pentru că „nu a afectat parcursul de recuperare şi de recuperare a dezechilibrelor, spunând că acelaşi lucru este valabil şi pentru Guvernul Ponta.

„Mi-a fost teamă – şi vă pot spune că asta a fost perioada care mi-a dat încrederea că se poate coabita cu Guvernul Ponta – că acest guvern ar fi putut lua măsuri populiste, excesive, care să strice din nou echilibrele, în perspectiva alegerilor din iarnă. N-a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus contribuţia la atingerea rezultatelor de astăzi”, a spus Băsescu.

Acesta a mai afirmat că România a ajuns la stadiul la care nu se mai bate pentru supravieţuire.

„Trebuie să reluăm bătălia pentru creşterea economică durabilă, prin găsirea unui optim între dezvoltarea bazată pe investiţii şi dezvoltarea stimulată de consum. Teoria că stimularea excesivă a consumului este o souţie de creştere economică s-a dovedit a fi falsă. E clar că trebuie găsit optimul de dezvoltare prin investiţii şi un consum optim care să nu ne readucă la situaţia din 2008”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a arătat anterior că, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2012, România înregistrează o datorie publică de 37,8% şi un deficit bugetar de 2,9%.

„Aş vrea să privim ce înseamnă saltul de la 9% la 2,9% . Saltul este enorm şi nu există niciun stat din UE care să fi avut deficit de 9% să-l reducă în interval de practic doi ani şi jumătate. A fost un efort uriaş pe care l-au făcut românii, un efort care a arătat că naţiunea română este capabilă de performanţă, iar sacrificiul pe care l-au făcut românii în această perioadă de austeritate este un sacrificiu pe care puţine naţiuni din Europa l-au făcut”, a adăugat preşedintele. De altfel, şeful statului le-a mulţumit românilor pentru sacrificiile făcute din anul 2010.

El a precizat că, în acest moment, România revine în parametrii Tratatului de la Maastricht şi redevine o ţară credibilă pe pieţele de capital.

„Acest lucru se datorează în primul rând sacrificiilor pe care cetăţenii români le-au acceptat, şi eu le mulţumesc pentru acest sacrificiu enorm pe care l-au făcut şi pe care nu l-a făcut nicio altă naţiune din UE”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a mai explicat că nu România ia decizia de ieşire din procedura de deficit excesiv, ci Comisia Europeană, care, probabil în primele zile ale lunii mai, îşi va exprima punctul de vedere.

Traian Băsescu a amintit evoluţia situaţiei economice a ţării din 2008 şi până în prezent şi argumentele care au dus la măsurile de austeritate anunţate de el în mai 2010 şi aplicate de guvern.

Ulterior, el a ţinut să menţioneze că „cel mai consistent” a mulţumit Guvernului Boc.

„Pentru că Emil Boc şi tot Cabinetul lui şi-au asumat măsurile. Guvernului Ponta i-am mulţumit că nu a stricat ce şi-a asumat Guvernul Emil Boc, ca să fim foarte clari, şi ce şi-a asumat acea majoritate parlamentară care acum parte din acea majoritate se află în actuala majoritate – dar eu nu pot să le reproşez acelor oameni nimic, pentru că au acceptat să susţină în Parlament măsurile care ne-au scos astăzi din dificultate. (…) În România suntem în situaţia în care când unul nu strică ceva e bine să-i mulţumeşti, că poate îl stimulezi să nu strice în continuare”, a mai precizat Băsescu.

El a mai precizat că este convins de faptul că România a adoptat „cea mai bună soluţie de revenire în parametrii macroeconomici a unui stat care este liber şi nu e dependent de Fond (FMI – n.r.) şi de UE pentru a-şi plăti salariile şi pensiile, pentru a crea locuri de muncă”.

Cele mai citite

Victor Pițurcă, aproape de revenirea în antrenorat? Dumitru Dragomir sugerează o posibilă colaborare cu FC Voluntari

Victor Pițurcă, fost selecționer al echipei naționale de fotbal a României, ar putea reveni pe banca tehnică după o pauză de patru ani. Conform...

Salman Jumaa, o figură importantă a Hezbollah, a murit

Un atac aerian israelian desfășurat marți în apropierea capitalei siriene, Damasc, a vizat un vehicul și a dus la moartea lui Salman Jumaa, o...

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă