19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportUdrea declanşează prigoana intelectualilor în PDL

Udrea declanşează prigoana intelectualilor în PDL

Biroul Permanent Naţional a votat ieri în favoarea cererii formulate de deputatul Silviu Prigoană de excludere din Partidul Democrat Liberal a eurodeputatului Cristian Preda, care declarase anterior că nu îl susţine pe Prigoană la Primăria Capitalei şi că optează pentru candidatul independent Nicuşor Dan.

Citeşte şi „Caporalul” Blaga, chemat să salveze PDL

Semnale că lui Preda şi altora care ar fi îndrăznit să conteste candidatura lui Prigoană li se pregătea o represiune dură au fost oferite de preşedinta organizaţiei de Bucureşti, Elena Udrea, încă de sâmbătă, când a avertizat pe blogul personal că oricine critică această nominalizare se plasează în afara organizaţiei. Cum Preda nu a acceptat să închidă gura şi a declarat că nu îl susţine pe Prigoană, ieri, prin mâna lui Silviu Prigoană, care a adresat BPN o cerere de excludere a lui Preda, Udrea şi-a pus în aplicare ameninţările. Înainte de începerea şedinţei, Udrea a avut grijă să declare public că, dacă va exista o propunere în acest sens, ea va vota „pentru” şi, atunci când oportunitatea s-a ivit, BPN a votat în proporţie covârşitoare în favoarea exluderii: 30 contra doi. Din cele două voturi împotrivă unul i-a aparţinut lui Theodor Paleologu, care şi l-a asumat, iar de al doilea era suspectat Teodor Baconschi, dar, fiind vot secret, nu există nici o confirmare.

Udrea, o formă fără fond

Preda a reacţionat imediat declarând că decizia BPN „este un abuz pus la cale de Elena Udrea, o formă fără fond a politicii româneşti”, şi a calificat drept „regretabil” faptul că „BPN al PDL a picat în capcana întinsă de cineva care acum fix trei zile spunea că toată lumea mă vrea candidat”. „Îmi voi face dreptate!”, a avertizat Preda, care semnalează că nu va pleca fără luptă în forul care urmează să aprobe sau să respingă propunerea BPN, Consiliul Naţional de Coordonare.

Citeşte şi Pierderea majorităţii, o chestiune de timp

Preda are însă puţini simpatizanţi în conducerea PDL. Singura care a anunţat că îi va susţine cauza este Monica Macovei, care nu a participat la şedinţa BPN, dar a difuzat imediat un comunicat în care se declară în totalitate de partea lui Cristian Preda. Acesta „trebuie să rămână în PDL şi mă voi lupta în CNC pentru respingerea propunerii de excludere”, a avertizat Macovei, care a subliniat, la rândul ei, caracterul abuziv al deciziei BPN: „Nu există în Statutul PDL sau în Codul Etic vreo prevedere care să permită excluderea doar pentru un moft al unui membru de partid”. Într-adevăr, atât articolele 23-31 ale Statutului PDL, cât şi Codul Etic prevăd condiţii clare de sancţionare a membrilor de partid, dintre care excluderea se face numai în caz de abateri foarte grave şi numai în ultimă instanţă, după adoptarea unor sancţiuni prealabile. Statutul şi Codul Etic le dau dreptate lui Preda şi Macovei că ieri am asistat la o execuţie publică. În finalul comunicatului ei, Monica Macovei indică acelaşi călău – Elena Udrea.

Votul de ieri arată că în cazul Preda cele două grupări – Udrea-Boc şi Blaga – au făcut front comun pentru a da o lovitură în grupul intelectualilor reformişti impuşi de Traian Băsescu în partid şi percepuţi ca un corp străin de către „veteranii” PDL. Alături de Macovei, şi ceilalţi reprezentanţi ai reformiştilor au luat poziţie împotriva deciziei de ieri. Traian Ungureanu, aflat în Azerbaidjan, a calificat măsura drept „prea abruptă”, iar Sever Voinescu s-a declarat trist. Teodor Baconschi a avut cea mai nuanţată poziţie, declarându-se împotriva excluderilor, cu precizarea că „Preda ar trebui să facă amendă onorabilă”. Theodor Paleologu s-a declarat, la rândul lui, întristat de atitudinea colegilor săi faţă de intelectuali, adăugând că a auzit de prea multe ori în PDL înjurătura „băga-mi-aş în ei de intelectuali”. În schimb, când lui Blaga i s-a atras atenţia că Preda este un reformator, acesta i-a replicat reporterului: „Luaţi-l la voi”.

Integritatea îi arde pe greii partidului

Conflictul a izbucnit violent cu un an în urmă, când CNC a refuzat să introducă în Statutul PDL criteriile de integritate formulate de Monica Macovei şi susţinute de Cristian Preda. PDL a refuzat atunci să introducă în Statut excluderea membrilor trimişi în judecată sub motiv că se încalcă prezumţia de nevinovăţie. Atunci când Preda a afirmat că ar fi de dorit ca PDL să se lipsească de 200 de primari corupţi, cineva din sală i-a strigat „Cine eşti tu, bă?”, iar Vasile Blaga şi Radu Berceanu au reacţionat extrem de virulent, la limita insultei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă