-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportUdrea către "bărbaţii politici" USL: PDL nu renunţă la Legea Capitalei, de...

Udrea către „bărbaţii politici” USL: PDL nu renunţă la Legea Capitalei, de ce vă e frică nu scăpaţi!

Elena Udrea le transmite „bărbaţilor politici de Bucureşti ai USL”, printr-un mesaj pe blog, să nu se bucure crezând că PDL renunţă la Legea Capitalei, şi precizează că principiile acesteia vor fi extinse la nivel naţional, iar proiectul în sine va fi reluat după reorganizarea teritorială, relatează NewsIn.

„Am văzut că unii au încercat să impună ideea că, urmare directă a anulării referendumului, PDL Bucureşti renunţă la Legea Capitalei şi principiile pe care aceasta se baza. Mai mult, nişte primari de sector îşi frecau mânuţele de bucurie că îşi păstrează feudele, alţii se gândeau la copăceii pe care îi vor planta în perioada imediat următoare”.

Udrea a continuat: „Referendumul a fost anulat pentru că România va trece în perioada următoare printr-un proces de reorganizare administrativ-teritorială. Lucru care afectează în mod evident şi Capitala, care va fi astfel inclusă în zona metropolitană Bucureşti-Ilfov. Cu potenţial de extindere până la Dunăre, până în anul 2016. În aceste condiţii, referendumul ar fi fost inutil, pentru că, practic, nu ar fi vizat noua formă administrativ-teritorială a regiunii Bucureşti-Ilfov”, argumentează Udrea.

Liderul PDL Bucureşti punctează că după reorganizarea administrativă, Legea Capitalei nu numai că va fi „indicată şi utilă”, dar şi obligatorie. „Aşa că bărbaţii politici de Bucureşti ai USL să nu se bucure atât de tare, crezând că au scăpat de procesul de debaronizare pe care au reuşit să-l impună la nivelul sectoarelor, după modelul iluştrilor înaintaşi din ţară. Debirocratizarea, eficientizarea administraţiei, bugetul unic al Bucureştiului şi strategia de dezvoltare unitară a Capitalei se păstrează pe lista noastră de priorităţi. Repet ceea ce spunea şi preşedintele la referendumul din 22 noiembrie 2009: băieţi, de ce vă e frică nu scăpaţi!”, transmite democrat-liberala.

Udrea susţine că PDL doreşte reorganizarea administrativă pentru a face „cât mai suplă administraţia şi de a-i elimina pe baronii locali”, pentru „binele consolidării democratice, economice şi sociale a ţării”.

Şi cei care spun că baronii locali sunt buni ar trebui să se uite atent că, din cauza unor asemenea „stăpâni”, se poate ajunge la blocarea fondurilor europene. Reorganizarea administrativă e un pas de reformă a statului absolut necesar şi din perspectiva celor peste 35.000 de consilieri locali şi judeţeni din România. Principiul pe care noi l-am propus la Bucureşti trebuie extins la nivel naţional – o administraţie mai suplă este o administraţie mai eficientă şi limitează pericolul corupţiei generalizate. PDL Bucureşti a fost un deschizător de drumuri, aici apărând prima discuţie referitoare la schimbările pe care trebuie să le cunoască administraţiile locale. Văd procesul acesta complex de reformă administrativă la nivel naţional ca pe o extindere a multora dintre principiile existente în Legea Capitalei”, consideră Udrea.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a abrogat, vineri, hotărârea de organizare a referendumului local care viza organizarea administrativă a Capitalei şi care trebuia să aibă loc la 26 iunie.

În şedinţa CGMB, s-au înregistrat 34 de voturi în favoarea abrogării, unul împotrivă şi o abţinere. Votul contra şi abţinerea au venit din rândul consilierilor PNL.

Decizia ca referendumul să nu se mai desfăşoare a fost luată la întâlnirea edililor Capitalei cu preşedintele Traian Băsescu şi cu prefectul Mihai Atănăsoaei, care a avut loc tot vineri, cu câteva ore înainte de şedinţa CGMB.

Principalele motive ale anulării organizării referendumului au fost legate de faptul că scrutinul nu ar fi avut practic niciun efect juridic, de costuri şi de polemicile privind forma şi fondul întrebărilor.

Potrivit Prefecturii Capitalei, şeful statului le-a explicat primarilor, vineri, lipsa de finalitate juridică a referendumului local, precum şi riscul ca prin organizarea unor astfel de consultări publice fără consecinţe juridice, instituţia referendumului să se decredibilizeze în faţa populaţiei. „Există, de asemenea, riscul ca în momentul în care se va dori consultarea bucureştenilor, iar rezultatul să aiba în mod real consecinţe juridice, populaţia să nu se mai prezinte la urne”, au mai spus reprezentanţii Prefecturii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă