6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSportUDMR a rupt protocolul cu PDL la Cluj-Napoca. Situaţia va fi discutată...

UDMR a rupt protocolul cu PDL la Cluj-Napoca. Situaţia va fi discutată luni în coaliţie

UDMR a rupt, sâmbătă, protocolul de colaborare cu PDL la Cluj-Napoca, după ce Primăria a deschis o piaţă volantă pentru producătorii agricoli în centrul oraşului, situaţia urmând să fie discutată, luni, în şedinţa de la Bucureşti a coaliţiei de guvernare.UDMR a rupt protocolul cu PDL la Cluj-Napoca. Situaţia va fi discutată luni în coaliţie, scrie Mediafax.

Preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, a declarat, sâmbătă, că “ultima picătură” în relaţiile dintre cele două formaţiuni a fost deschiderea pieţei volante fără consultarea conducerii filialei judeţene a Uniunii.

“Am venit sâmbătă dimineaţă să constat că nu se înţelege că fără UDMR în Cluj-Napoca se pot lua decizii, dar se duce la fund tot ce înseamnă coaliţie cu PDL. Deschiderea pieţei volante în Piaţa Unirii a fost ultima picătură, după amplasarea plăcuţei cu un citat din Iorga pe statuia lui Matei Corvin.

Potrivit acestuia, situaţia de la Cluj-Napoca “va fi analizată, luni, în şedinţa coaliţiei de guvernare de la Bucureşti”, iar săptămâna viitoare vor avea loc discuţii şi pe plan local cu PDL Cluj.

Liderul UDMR Cluj a precizat că în cadrul discuţiilor pe plan local cu PDL se va cere respectarea unor doleanţe ale comunităţii maghiare, iar dacă acestea vor fi realizate, protocolul s-ar putea reface.

“Vom da termene şi dacă se respectă atunci putem discuta despre o eventuală coaliţie pe viitor. Se poate reface coaliţia dacă se respectă ce s-a promis. Deocamdată asistăm la o lipsă de comunicare”, a mai spus Mate Andras.

Liderul UDMR Cluj a subliniat că după ruperea protocolului cu PDL, cei cinci consilieri locali UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca vor vota cum vor dori la şedinţe, inclusiv alături de USL. Prima şedinţă ordinară a Consiliului Local Cluj-Napoca va avea loc miercuri.

Pe de altă parte, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că protocolul care a fost încheiat între PDL şi UDMR la Cluj viza rezolvarea unor probleme importante ale clujenilor, “nu amplasarea sau nu a unei pieţe volante”.

Acesta a spus că îşi manifestă disponibilitatea la dialog cu UDMR Cluj pentru găsirea şi a altor amplasamente pentru piaţa volantă.

La rândul său, primarul Sorin Apostu, care este şi preşedintele PDL Cluj-Napoca, a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat piaţa volantă din Piaţa Unirii, că aceasta nu a fost făcută pentru vreun partid politic.

“Avem 28 de producători agricoli în piaţă, din care cinci sunt de etnie maghiară. Acest lucru dovedeşte că această piaţă volantă nu este făcută pentru un partid politic, ci pentru cetăţeni care cumpără şi pentru producători care au unde să vândă direct. E timpul să arătăm un respect pentru cei care ne votează şi să lăsăm deoparte orgoliile politice şi luptele din interiorul partidelor. Sunt unele probleme cu UDMR, dar eu sunt deschis să negociez şi alte locaţii în Cluj-Napoca pentru a crea astfel de pieţe. Ne vom întâlni mai calmi şi să discutăm. Sunt sigur că se vor găsi soluţii”, a spus Apostu.

Întrebat de ce nu a consultat UDMR Cluj în legătură cu piaţa volantă, Apostu a răspuns că nu i-a consultat pe colegii maghiari nici când a fost la Bruxelles pentru proiectele europene ale oraşului.

“În general, populaţia a votat un primar care să gândească ce este mai bine pentru oraş. Dar, de luni, trecem şi la consultări cu UDMR, să propună şi alte locaţii pentru piaţa volantă”, a precizat primarul Clujului.

Miercuri, primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, anunţa că prima piaţă volantă din municipiu va fi deschisă, sâmbătă, în parcarea din Piaţa Unirii din centrul oraşului, unde producătorii de legume şi fructe din judeţ îşi vor putea vinde produsele, la preţuri mai mici decât în pieţele tradiţionale. El spunea că piaţa volantă va fi deschisă în fiecare sâmbătă, până la sfârşitul lunii octombrie.

Ulterior, vineri, conducerea UDMR Cluj a ameninţat cu “întreruperea” protocolului de colaborare cu PDL la Cluj-Napoca dacă Primăria va deschide, sâmbătă, piaţa volantă în apropierea Bisericii Romano-Catolice “Sfântul Mihail” şi a Consulatului Ungariei, pe motiv că se lezează interesele “comunităţii maghiare”.

Vizualizǎri: 31
comentează şi tu Momentan sunt 0 comentarii

Cele mai citite

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov sunt în pelerinaj la Ploiești

Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Ploiești a avizat favorabil pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în municipiul...

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov sunt în pelerinaj la Ploiești

Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Ploiești a avizat favorabil pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă