14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportTVR şi ASF, teren pentru “refacerea” USL

TVR şi ASF, teren pentru “refacerea” USL

Noul Consiliu de Administraţie al TVR a fost votat ieri în Parlament, aleşii operând schimbări şi la vârful ASF. Stelian Tănase şi Victor Ciorbea sunt doi dintre liberalii cei mai vizibili sprijiniţi în continuare de Victor Ponta.

 Votul a fost secret cu bile iar noul CA al TVR a primit 327 de voturi pentru şi 14 împotrivă. Membrii titulari ai CA al TVR sunt : Stelian Tănase şi Andrei Muraru – PNL, Claudiu Brânzan şi Cătălin Plebea – PSD, Radu Carp – PDL, Adrian Bucur – PC, Eduard Dumitraşcu – PPDD, Romina Surugiu – Preşedinţie, Debreczeni Hajnalka -UDMR, Corneliu Calotă – Guvern şi Raico Cornea – minorităţi. CA este organismul care urmează să îl propună, în perioada următoare,  pe preşedintele director general al TVR, care pentru a fi instalat în funcţie are nevoie şi de votul plenului Parlamentului. Numele vehiculat pentru această funcţie este cel al lui Stelian Tănase, în prezent director interimar al TVR. Prin acceptarea lui Stelian Tănase, propus de PNL, în fruntea TVR, premierul Victor Ponta atinge un dublu obiectiv. Liderul PSD joacă, în continuare rolul liderului dornic să refacă USL, prin sprijinirea unei propuneri a PNL. Însă, el va avea, în fruntea instituţiei, un om care depinde de Guvern, în contextul situaţiei financiare delicate a televiziunii publice.

Anterior, comisiile parlamentare de cultură au validat candidaţii propuşi de partide pentru Consilul de Administraţie al TVR. Comisiile de cultură au amânat audierea celor doi candidaţi propuşi din partea salariaţilor TVR din cauza faptului că există un proces pe rol. Preşedintele comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu a precizat că aceştia vor fi audiaţi de comisii după ce justiţia se va pronunţa.

Promisiunile lui Stelian Tănase

Stelian Tănase a precizat, la audierea din Comisiile de cultură, că Televiziunea publică se află într-o mare dificultate, cu 159 milioane euro datorii, că aceasta, deşi în anii '90 era o televiziune care nu avea concurenţă, acum şi-a pierdut piaţa. "Televiziunea publică a fost depăşită de concurenţă, a fost pusă în situaţie dificilă chiar de lege", a spus Tănase, adăugând că de la 100 la sută audienţă a ajuns la sub 1%. Tănase a mai arătat că unele cauze ale decăderii televiziunii este pierderea credibilităţii ei din cauza ideii că odată schimbată formula din Parlament se schimbă şi politica editorială. El a mai spus că CA al TVR, odată instalat, va trebui să rezolve această problemă. "O să vedem Campionatul Mondial de fotbal la TVR", a promis Stelian Tănase, la audieri, răspunzând unor întrebări ale parlamentarilor.

Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, pe 20 decembrie 2013, la propunerea PNL.

 

 

PDL a contestat numirea lui Ciorbea

 

De asemenea, parlamentarii l-au votat pe Mişu Negriţoiu pentru postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu 333 de voturi pentru şi nouă împotrivă. Plenul Parlamentului a aprobat şi numirea lui Victor Ciorbea ca membru în Consiliul ASF, el obţinând 326 de voturi pentru şi 16 împotrivăDemocrat-liberalii au părăsit lucrările în momentul în care se votau schimbările la vârful ASF, acuzând faptul că Victor Ciorbea nu îndeplineşte condiţiile legale pentru ASF. Subiectul a fost pus pe tapet şi la audierile din comisiile reunite de buget-finanţe. Deputatul PDL Andreea Paul l-a întrebat pe Ciorbea ce anume îl recomandă pentru a face parte din Consiliul ASF, în condiţiile în care nu deţine experienţa necesară prevăzută în Legea ASF, respectiv "o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor". Victor Ciorbea replicat că îl recomandă experienţa didactică, faptul că a fost procuror, dar şi că a gestionat patrimoniul sindicatelor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă